CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

Daea, executat din PSD: ”Fermierii să primească 200 de milioane de euro despăgubiri”

4 comentarii / 2001 vizualizări / 21 martie 2023

În interiorul PSD se derulează o luptă, surdă la început, tot mai zgomotoasă cu timpul, pentru eliminarea lui Petre Daea de la ministerul agriculturii și înlocuirea lui, conform unor surse, cu Ionuț Barbu, președintele comisiei pentru agricultură a Camerei. O lovitură grea vine azi, oficial, din chiar interiorul partidului, odată cu informația că fermierii români ar avea de primit compensații reale de la UE de 200 de milioane de euro, în timp ce Daea a negociat doar 10 milioane.

Deputata PSD de Vrancea Elena Stoica afirmă, astfel, într-o declarație parlamentară de azi, că:

”Ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, a făcut încă din ianuarie demersurile necesare la CE, în vederea obţinerii unor compensaţii financiare care să acopere daunele înregistrate de agricultorii noştri.

Producătorii români au calculat o pierdere totală de circa 200 de milioane de euro, sumă ce trebuie alocată de către structura AgriFish a Comisiei Europene în vederea decontării, astfel încât fermierii să nu ajungă în situaţia neplăcută de incapacitate de plată şi stoparea producţiei(…)

Îmi exprim speranţa că, în cel mai scurt timp, demersurile ministrului Petre Daea vor fi încununate de succesul aşteptat, iar organismele europene vor aloca compensările cuvenite fermierilor români, pentru ca ei să îşi poată continua activitatea, în scopul asigurării de produse agro-alimentare proaspete şi de calitate pentru consumul populaţiei şi, totodată, în vederea securizării securităţii alimentare a ţării”.

Problema e că în acest moment se știe deja că CE a stabilit o sumă totală de 56 de milioane de euro despăgubiri pentru fermierii din Polonia, Bulgaria și România, 30, 16 respectiv 10 milioane de euro, ceea ce plasează România pe ultimul loc în top.

Această sumă i-a atras lui Daea acuzația că a negociat prost la Bruxelles.
Într-o intervenție la Euronews România, Daea a admis că nu știe cum au fost realizate aceste „calcule preliminare” și s-a declarat revoltat de suma alocată României.
Luni, Daea ar urma să aibă o discuție la Bruxelles cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură în care va încerca majorarea sumei, dar e greu de crezut că un polonez ar accepta redistribuirea banilor din care țara sa ia potul cel gras.

Pe de altă parte, cifra vehiculată azi de deputata Elena Stoica, 200 de milioane de euro pagube suferite de fermierii români, e aproape de patru ori mai mare decît întregul buget de compensații alocat de CE, fapt care ridică întrebarea dacă nu cumva lui Daea i se pune controlat în cîrcă dinspre anumite grupări din PSD mai mult decît ar putea duce.

Nu în ultimul rînd, ar fi interesant de estimat ce efecte politico-electorale ar avea o eventuală demisie/demitere a lui Daea pentru obținerea de prea puțini bani europeni, atît timp cît România ar putea rata banii din PNRR din cauza neîndeplinirii unor jaloane, ceea ce ar însemna, eventual, sacrificarea și a ministrului PSD al Muncii șamd, spre satisfacția PNL, AUR și USR. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. Slugile se bat intre ele. Dar cum explica slugile faptul ca nu vor sa se atinga de pensiile speciale cu riscul de a pierde o suma mult mai mare din PNRR decat ar considera ele ca merita fermierii?

 2. Daea este o rusine. A ajuns o rusine. De la campionul tomatelor, oilor, magazinelor alimentare…. a ajuns o caricatura atunci cand populatia Romaniei a fost invadata de cerealele ucrainiene infestate, de o calitate indoielnica.
  Daea a mintit ca 8000 de probe sunt conforme cu standardele uniunii. In timp ce agricultorii stiu ca cerealele refuzate la export catre tari din UE din motive de calitate raman in Romania si dispar, ajungand in farfuriile romanilor.

  Daea este mult prea mic si speriat pentru un razboi atat de mare.

  • Sa nu exageram! Oricine altcineva era ministru, UE are aceeasi atitudine ostila Romaniei.
   Vina e la Bruxelles mult mai mult decat la Bucuresti. Si ei castiga de doua ori, daca ne mai si injuram degeaba intre noi.
   Si ce pot face ministrii daca seful statului e omul strainilor? Pestele de la cap se impute. Si tara la fel.

 3. psd nu are unul mai bun ca DAEA pt agricultura. In plus de asta, el este un personaj care in mandatele sale a facut lucruri serioase. Sa vi acuma, sa l gasesti vinovat pe el, de ce nu a repartizat bruxelul mai multi bani pt agricultura RO este o prostie. Tot felul de neghiobi care habar n au de domeniul agriculturii is mari sfatuitori acuma – am vazut vreo 2 si p aici..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998