CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6562 RON UP | 1 GBP = 5.7565 RON UP

Daea – răspuns oficial: îngroparea fermierilor români de către Ucraina, în cifre și date

4 comentarii / 3248 vizualizări / 10 mai 2023

Ministerul Agriculturii a prezentat informații concrete privind modul în care exporturile ucrainene de cereale au invadat piața românească, sufocînd-o, pînă la punctul la care fermierii români au exportat doar cca.40% din grîul recoltat anul trecut, restul, ca și alte cereale, rămînînd stocat în silozuri. Și mai interesant, canalul Sulina a bătut portul Constanța la cantitatea de cereale exportată, un indiciu destul de clar legat de ce va fi cînd canalul Bîstroe va fi operațional la cota maximă.

Răspunzînd unei interpelări a deputatului PNL George Stîngă, ministerul lui Daea a transmis:

”Producătorii români de cereale și oleaginoase s-au confruntat cu o situație spectaculoasă în ceea ce privește importul ucrainean de cereale și semințe oleaginoase în România, deoarece pe piața au intrat volume mari de grâu și floarea-soarelui, care nu au mai tranzitat teritoriul în vederea exportului în statele membre sau state terțe, ci s-au comercializat pe teritoriul României, făcând concurență producției autohtone prin prețurile de vânzare.
Importurile masive de produse agricole ucrainene au un impact negativ dovedit asupra fermierilor români, care se confruntă cu prețuri scăzute și o concurență neloială pe piață.
În ceea ce privește logistica și facilitățile de transport puse la dispoziție pentru cerealele și oleaginoasele de origine ucraineană, conform informațiilor Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în cursul anului 2022 s-a asigurat evacuarea a circa 60% din cerealele ucrainene, iar Portul Constanța și Dunărea au avut un aport decisiv în evacuarea acestui procent important.

Au fost folosite toate modurile de transport: rutier, feroviar și mai ales fluvial. Toate porturile de pe Dunărea maritimă – Galați și Giurgiulești din Republica Moldova, Izmail din Ucraina – au lucrat la capacitate maximă.
Canalul Sulina a tranzitat circa 2 milioane și jumătate de tone de cereale ucrainene, din februarie până la finalul anului, către toate țările lumii.
Portul Constanța a contribuit, prin intermediul sistemului feroviar și al barjelor care au fost încărcate în porturile enumerate mai sus, inclusiv cu aportul rutier – cu ajutorul camioanelor – la exportul a încă 2,1 milioane de tone de cereale care au plecat spre toate porturile lumii.

În acest context, din cauza conflictului din Ucraina, au fost blocate căile de comercializare, iar cerealele au rămas în țară. Deși s-a obținut o producție mai mică de grâu decât în anii trecuți din cauza secetei, din disponibilul pentru export, de 4-5 milioane de tone, până la această dată, România nu a putut să exporte decât 2 milioane de tone.
Operaționalizarea culoarelor de solidaritate a permis, pe de o parte, tranzitarea produselor pe teritoriul României, dar în același timp și descărcarea unor cantități importante în România, datorită faptului că prețurile au fost convenabile pentru cumpărători. Această cantitate se ridică din evidențele interne și ale CE, la aproape 3 milioane de tone de cereale și plante oleaginoase” se mai arată în document. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Impactul va fi si asupra sănătății noastre cei care consumăm alimente, mai ales cele de la colțul străzii, produse din cerealele ăstora. Să plătească familia lui CARGILL toate prejudiciile, mai ales ca ei sunt raspunzatori de contaminarea si infestarea recoltelor din Ucraina cu pesticide si cu experimente genetice.

  2. […] Sursa: inpolitics.ro […]

  3. Cartofi ucrainieni când vin? Pește, lapte, brânzeturi? Că ni s-a făcut cam foame.

  4. Tara de kkt conducători de kkt!!! Luați exemplul Ungarieie și Poloniei dar sunteți prea murdari și prea ieftini sa faceți ceva pt romanii voștri. POPORUL ROMAN ESTE SUPUSUL AMERICII SI SCLAVII EUROPEI. Ca sfat pt romani : FUGITI ORIUNDE IN LUME DECAT SCLAI IN ROMANIA MAI BINE SCLAVI IN OCCIDENT DAR NU MAI COTIZARI LA PENSII SPECIALE LA ZDRENTE!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998