CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dan Voiculescu: memorie scurta sau ocale diferite?

0 comentarii / 1433 vizualizări / 13 septembrie 2011

Vicepreședintele Senatului și bossul trustului Intact, Dan Voiculescu, e supărat din cale afară pentru programele umoristice franceze în care se face bășcălie de români și cere CNA-ului din Hexagon să suspende o emisiune, pe motiv că jignește sentimentele noastre. E un punct de vedere, ce-i drept. Numai că Voiculescu uită că acum nici trei ani, trustul său dădea de pămînt la greu cu politicienii români care ”se opăresc” în fața unor pamflete nevinovate etc.

”Glumele” si ofensele găzduite de emisiunea ”Les Guignols de l’Info”, din data de 6.09.2011, reproduc cu fidelitate cliseele proferate în anii 30-40 de miscările anti-semite la adresa evreilor: ”hoti”, ”păduchiosi”, ”nespălati”, care trăiau în ”ghetto-uri mizerabile”. Încadrarea unor astfel de ofense în cadrul ”satirei” justifică si legitimează – păstrând logica scuzei invocate – fecunda activitate ”satirică” a unui personaj precum Joseph Goebbels(…) În acest sens, vă adresez solicitarea de a analiza oportunitatea sanctionării emisiunii ”Les Guignols de l’Info”, mergându-se până la suspendarea acesteia până la stabilirea unui cod deontologic aflat în concordantă cu valorile elementare ale Uniunii Europene – valori pe care realizatorii emisiunii le sfidează în mod asumat” arată Voiculescu într-o scrisoare adresată membrilor Consiliului Național al Audiovizualului francez.


Ce uită Voiculescu, apropo de umorul francez: în urmă cu trei ani, în martie 2008, propriul trust de presă a fost în epicentrul unui scandal generat de pamflete. Pe atunci, Elena Udrea își anunța intenția de a da în judecată realizatorii programului ”Animal Planet Show”, de la Antena 1, o emisiune asemănătoare ”Les Guignols de l’Info”, dar cu figurine animate în loc de marionete.
În cadrul emisiunii amintite, actualul ministru era luat peste picior , spre exemplu, pentru o presupusă relație amoroasă cu șeful statului, cei doi erau înfățișați goi în pat șamd.

În fața amenințărilor Elenei Udrea, realizatorii s-au apărat. Toni Grecu, scenaristul și producătorul emisiunii, declara presei că ”Oamenii politici trebuie sa inteleaga care e rolul umorului, al pamfletului, intr-o societate democrata si sa reactioneze pe masura, nu dupa toane”.

Ulterior, în emisiunea Știrea zilei, poetul Lucian Avramescu, editorialist la ”Jurnalul Național”, observa, și el, că ”Politicienii se cam opăresc la pamflete”. În aceeași emisiune, realizatorul TV George Pruteanu (care mai avea de trăit doar cîteva zile) lua apărarea ”Animal Planet Show” afirmînd că ”desenul animat are un punct de plecare real, deoarece nu mai e un secret pentru nimeni relaţia strânsă dintre preşedinte şi fostul său consilier de sex feminin”.

Nu au fost singurele opinii de acest tip, la momentul respectiv. A lipsit, însă, cea a lui Dan Voiculescu, fondatorul trustului care găzduia emisiunea, și care, după logica de azi, ar fi trebuit să fie profund nemulțumit de încălcarea limitei între pamflet și jignire chiar la televiziunea plătită din banii săi.
De ce, azi, Voiculescu e atît de vehement într-un caz destul de asemănător?

Explicația ar fi că, din 2008 pînă azi, Voiculescu s-a mai maturizat și a început să înțeleagă că libertatea ta se încheie acolo unde riscă să o încalce pe a altora. Sau, poate, că doar folosește ocale diferite, în funcție de propriile percepții ori interese. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998