CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

UPDATE – Dana Budeanu: Baconschi, tăticul poet comunist și mumia lui Lenin

22 comentarii / 6699 vizualizări / 20 septembrie 2022

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi pare că își ia peste picior propriul tată, după ce a postat zilele trecute o fotografie cu Lenin în celebrul mausoleu. Cum se știe, Baconschi pozează de mulți ani în anticomunist înrăit, numai că imaginea postată de el fără comentarii nu are cum să nu trimită cu gîndul la o celebră poezie proletcultistă a poetului Anatol Baconsky, tatăl fostului ministru. Care poezie e reprodusă, ironic, de Dana Budeanu pe Facebook, la pachet cu imaginea distribuită de Baconschi, cam greu de crezut că în scopuri omagiale.

”BUNA DIMINEATA, ROMANIA! PENTRU UN INCEPUT DE ZI TRIUMFATOR, VA LAS ALATURI DE UNA DINTRE ODELE TATALUI CELEBRULUI PUR DOMN BACONSCHI, A.E.BACONSKY (DA, SI A STILIZAT PUTIN NUMELE DE FAMILIE, FIUL)” scrie Dana Budeanu, mai înainte de a reproduce poezia:

”Pe Lenin am să-l pot vedea
De mult îmi stăruie un gând:
Pe Lenin cum să-l văd dormind
În Mausoleul lui, departe, pe care-l văd în câte-o carte
Sau despre care-mi spun prieteni întorşi în ţară de curând –
Să-l văd cum odihneşte lin,
Sub semnul vremii care trece,
Când iarna-şi pleacă mâna-i rece
Pe zidul-naltului Kremlin.
(…) De-i timp frumos ori mohorât
De-i frig, de-i ploaie ori zăpadă,
Pe Lenin vin mereu să-l vadă
Cum odihneşte liniştit
Bătrânii îşi aduc aminte
De vremurile dinainte
Când glasul lui, vestind victorii,
Chema la luptă muncitorii
Şi parcă vorbele-i de-atuncea şi-acuma
Le răsar în cuvinte.
(…)Afară neaua a-ngheţat
Şi viscolele-n zbor străbat
Şi undeva-n Kremlin o rază de fereastră luminează –
O văd mineri, soldaţi, colhoznici, vreun activist îndepărtat
Acolo Stalin rând pe rând
Căi noi spre comunism croieşte
Şi ceas cu ceas îşi împlineşte
Cutezătorul jurământ
O, ne-ncetat voi aştepta
Pe Lenin – când să-l pot vedea,
Să-i spun că razele pe care le-a dezlegat, nepieritoare,
s-aprind arzând mereu mai tare şi luminează-n ţara mea!” sună versurile lui Baconsky. (B.I.)

 

UPDATE: Replica lui Teodor Baconschi:

”Domnule Iacob, site-ul dvs. e pro-Putin, anti-Ucraina, anti-UE și anti-SUA. Totuși, nu mă așteptam să colportați mizeria Danei Budeanu, o mare autoritate morală a României. Tatăl meu a debutat cu poezia proletcultistă. În 56, la primul congres al scriitorilor din RPR, s-a dezis public de acele două plachete realist-socialiste. În 59 a fost dat afară de la revista pe care o conducea, ”Steaua”. Opera lui ulterioară – care-l situează, după toate analizele critice serioase, printre cei mai mari poeți, prozatori și eseiști români post-belici, a fost clar autonomă și disidentă. A fost, ca și mine, urmărit îndeaproape de Securitate. Romanul său alegoric – “Biserica Neagră” – a fost interzis în România, publicat în Germania și citit la “Europa Liberă”. Prin urmare, atacurile neo-securistice asupra memoriei sale sunt abjecte, căci nefondate. Dacă sunteți fie și 5% liber, vă autorizez să publicați acest scurt mesaj, cu titlul unui drept la replică. Teodor Baconschi”

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

22 Comentarii

 1. ‘telectual basist de dreapta, din aluatul carturarilor de care Dumnezeu spune sa ne ferim, fiul e mai abject decat tatal, pentru ca-si mai pune si blana de oaie a crestinatatii. Maine poimaine posibil sa aflam si despre el lucruri asemanatoare sau chiar mai rele decat de raspopitul visarion.
  Apropo, domnule baconski, mai dormiti cu icoana elenei udrea sub perna?

 2. Ba Bazaconschi iubitorule de Ukroporci trecutul tau de bashit – neomarxist iti interzice sa-ti mai dai cu parerea despre ce si cum in Romania

  Mars la cacat TRADATORULE !!!!

 3. Teodor Baconschi a făcut parte dintr-o grupare de tip juntă religioasă denumită ambiguu „Grup de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii”. Istoria Ortodoxiei nu cunoaște niciun precedent în care laici și simpli preoți să creeze un pseudo Sinod paralel care să blocheze activitatea Sfântului Sinod al unei Biserici Ortodoxe autocefală. O grupare necanonică și nestatutară, Grupul de Reflecție a determinat, printr-o lovitură de Palat Patriarhal retragerea Patriarhului Teoctist și a atentat la înlocuirea P.F. cu un alt patriarh (Ilie Cleopa, conform mărturiilor lui Bartolomeu Anania). Același pseudo Sinod tâlhăresc (acel Sinod tâlhăresc din istoria Ortodoxiei era constituit din episcopi) l-a impus ca episcop în Sfântul Sinod pe proaspătul călugăr arhimandrit Daniel Ciobotea. Profesorul Institutului ecumenic de la Bossey a fost hirotonit episcop vicar în martie 1990, în Arhiepiscopia Timișoarei, și a fost întronizat în iulie 1990 – mitropolit în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, la Iași. Teodor Baconschi a plecat în septembrie 1990 spre noi misiuni „divine”.

  • zice asta mai sus, la „UPDATE: Replica lui Teodor Baconschi”.
   Te-a scuipat porcul in ochi, Sica. Vezi? Ti-ai gasit dihorul!

 4. Teodor Baconschi nu e in nici un fel vinovat de poeziile prolecultiste ale tatalui sau. De altfel, Baconschi junior are dreptate: AE Baconsky a fost un foarte stimabil scriitor si intelectual de la un punct al vietii sale pina la sfirsit. Teodor Baconschi, in schimb, e un personaj de tot mediocru si, uneori, chiar penibil, total inadecvat cu marile demnitati de care s-a bucurat. Cine i le-a dat ? Niste tovarasi ascunsi ? Pentru niste merite necunoscute ale tatalui sau ?

  • D.I.E. să trăiască!

   • D.I.E sau S.I.E e un serviciu romanesc sau globalist „cominternist” ? De ce il mai finanteaza Romania ? De ce nu il finanteaza „ocupantii” ?

    • Din aceleași motive pentru care poporul român este obligat să plătească pensii de Holocaust, adică pentru erorile de guvernare ale guvernului de dictatură militară al lui Ion Antonescu.

     • O scursura

 5. Site-ul inpolitics.ro chiar nu este ”pro-Putin” – conceptia bakonskiana. Ăștia au o ingustime a mintii in a considera ca daca nu iti place de Ukraina esti pro-Putin. Nu ne plăcea de Ukraina nici cand era in URSS si detinea aceleasi teritorii romanesti, asadar de ce sa ne placă acum? Ca vor americanii sau Ursula von den Șpagă? Baconschi cel care a facut parte din regimul Băsescu, cel care cheltuia nemasurat banii publici si-a permis sa il critice pe profesorul Marga – un erudit, care a exprimat o opinie patriotica si realista. Acum se jelește pe retele ca afost atacat. El de ce ii ataca pe altii? Are autoritatatea morala sa faca asta?

 6. Se aplică lui Baconski vorba veche:” Dacă tăceai , filozof rămâneai”. Desigur, dacă a fost ordin e explicabil, dacă tăcea nu mai rămânea, și cine știe ce inventare de voturi apăreau printru-un dosar deschis de procurori.

 7. Individul respectiv nu este decât o lepra care are curaj doar când are gașca in spate. Din păcate pentru el, soarele lui, Udrea, înfundă pușcăria. Cred că îi oferim prea multă atenție…

 8. DREPTUL DE A FI NESIMTIT SI L-A CASTIGAT LINGAND MANA TIITOAREI LUI BASESCU…CUM FU TATA, SE FORMA SI ASCHIA…LINGAU!

 9. „-iti promitem,
  Tovarase Lenin noi iti promitem….”
  -Stalin intr-un moment de inspiratie (draceasca)
  Lenin tocmai daduse coltzu……

 10. Baconsky, cu origini la Moscova, stie el cum sa eticheteze cine e pro-Putin, pro-UE, pro-NATO, pro-Ucraina sau anti?

 11. BOSS!… mi-e clar… esti prost! – da, tu, Teodore!
  Al tau tata, de bine de rau, dupa ce a calcat in strachini, s-a trezit dizident!
  Nu ca nu ai cunoaste – esti doar ticalos, nu si prost – dar, dr. Petru Groza.. dar Gheorghe Gheorghiu Dej… unii mai stiu cu istoria si nemernicia!
  Al tau “tatic” s-a trezit dizident dupa ce a disparut jigodia de Petru Groza!
  Daca Petru Groza a fost cel care a lapidat – nu neaparat la propriu – toata intelectualitatea, post WW II, tov. Gheorge Gheorghiu Dej i-a belit pe aia de ne-au lasat pe nicaieri! – ma rog, gashca venita direct de la Stalin, sa ne bage mintile-n cap!
  Din categoria: BOSS, daca taceai… filozof ramaneai.
  Tu, cu gurita ta spui ca al dumitale Tata are de suferit din ‘59 incolo… fix despre asta este vorba!
  Intelectualitatea Romaniei a fost distrusa pe vremea taticutului tau, contemporan cu Groza!
  Ai fost recompensat suficient – de baselu’ – asa ca: shut the fuck up!… pui de d(r)ac!

  • tov. gh. gh. avea simt politic:
   -a simtit un vant de „anti” in 1952
   a dat-o cu haida-n sus pe „tov” hannah robinshon-pauker;
   vantu a incetat sa bata in 1953 prin primavara
   tov Stalin tocmai o rupsese cu entitatea zionista, cu „izrealu”
   si a dat-o in primire(in 2-3 sapatmaini).

 12. Ba Bakonski, daca tactu zici ca a fost asa de erudit, dupa ce si-a pus cenusa in cap, atunci cum conjugi matale verbul ,, a coloniza” o colonie, ca voi va feriti de de cuvantul asta ca aghiuta de tamaie, pentru ca va toate socotelilie peste cap.

 13. Baiatul cu numaratoarea rapida a voturilor pro gaozarul imputit de la Paris 2009.

 14. Al naibii gaozar imputit , in loc sa taca din gura si sa-si vada de ale lui , s-a bagat in rahat si a mai si aruncat cu el in ventilator . Monument de nesimtire , sictir maxim !

 15. BACONSKI a fost și este în continuare un băsist ordinar. Orice alt comentariu e de prisos, pentru că a fi băsist este cam cel mai oribil lucru care poți fi. Huooooooooooo!

 16. Despre ce moralitate vorbeste gunoiul acesta de mascul numit Backonsky care, alaturi de prietenul lui Sever Voinescu, derad prin emailuri genul feminin si mai alea acele femei (puternice sufleteste, inteligente, neapoligetice si frumoase!) care ii resping si ii refuza continuu ca barbati?! Gunoi de mascul! Acesta, si colegu-sau Voinescu, sunt doi masculi care fug continuu dupa putere fiindca nu au si nu vor avea niciodata self-esteem ori valori morale. Imi vine sa vomit cand imi aduc aminte de conversatiile lor private despre mine, femeia romanca-americana care a avut audacitatea de a-l refuza pe Voinescu cu multi ani in urma…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998