CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dancila, evreii PSD si o manevra politica de maestru

10 comentarii / 6009 vizualizări / 25 martie 2019

Premierul Viorica Dăncilă a amorsat un scandal de proporții anunțînd decizia de a muta ambasada României în Israel la Ierusalim. Reacțiile de protest nu au întîrziat să apară, de la președinte la candidatul Cioloș, plust comentatorii dreptei de pe rețelele sociale. Vestea neplăcută pentru ei e că ”proasta Veorica” a făcut o manevră politică de excepție, în spatele căreia e greu să nu identifici consilierii israelieni ai PSD. Oameni care își merită, se pare, shekelii cu vîrf și îndesat.

Ce anunț a făcut premierul ieri, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care a avut loc în Statele Unite ale Americii:

„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”.

Și a mai anunțat Dăncilă a anunţat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, va promova în Parlament trei legi importante pentru comunitatea evreiască, cum ar fi acordarea cetăţeniei române pentru evreii ce au părăsit ţara sub comunism şi pensii pentru supravieţuitorii Holocaustului.

Premierul a mai declarat că România susţine comunitatea evreiască şi luptă „împotriva oricărei forme de antisemitism şi împotriva oricărei forme de discurs al urii”.
„Ne unesc valorile comune şi ne dorim să asigurăm o mai bună protecţie a comunităţilor evreieşti la nivel european. (…) România va rămâne acelaşi prieten loial şi cea mai puternică voce europeană în sprijinul poporului evreu şi al statului Israel”.

Fără doar și poate, vizita premierului în SUA nu a avut altă motivație decît exact aceste declarații, pe care adversarii PSD le iau în rîs ori le critică vehement de ieri încoace.
Reacția președintelui Klaus Iohannis: „Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca, prin declaratiile sustinute astazi referitoare la mutarea Ambasadei Romaniei la Ierusalim, prim-ministrul Viorica Dancila demonstreaza, inca o data, totala sa ignoranta in domeniul politicii externe si in ceea ce priveste luarea unor decizii importante ale statului roman. Din dorinta de a-si revendica o decizie care nu apartine doar Guvernului Romaniei, asa cum doreste sa lase impresia, prim-ministrul Viorica Dancila se grabeste sa faca anunturi publice fara sa existe o decizie in acest sens”, se arata intr-o declaratie remisa la solicitarea Ziare.com.

Candidatul prezidențial al PLUS-USR, Dacian Cioloş, acuză PSD de ipocrizie și consideră, și el, că, prin anunţul premierului Dăncilă privind mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, România decide, fără nicio consultare prealabilă, să aibă o poziţie disonantă faţă de partenerii europeni, chiar în momentul în care exercită preşedinţia Consiliului UE.
PNL, prin Hilde Brandl, vorbește chiar de o nouă plîngere penală pentru trădare pe adresa Viorică Dăncilă.
Reacții similare au venit și vin și de la alte voci ale opoziției ori ale societății civile care o susține.
Desigur, se poate lua în calcul faptul că reacția de-a dreptul bădărănească a președintelui, care o face proastă în termeni mai diplomatici pe Dăncilă, e impusă de un potențial rol care i-a fost trasat: acela de a spune public ceea ce nu poate spune Germania, spre exemplu.
Din păcate pentru el, asta nu îl scutește de consecințe.

Declarațiile pro-Israel ale Vioricăi Dăncilă vin într-un moment fierbinte.
În Israel e campanie electorală, au mai rămas doar două săptămîni pînă la alegerile parlamentare. Transformarea Ierusalimului în capitală a Israelului reprezintă o miză electorală uriașă pentru premierul Netanyahu și al său partid, Likud, care se opun categoric existenței unui stat palestinian.
Anunțul premierului român reprezintă o mare mînă de ajutor întinsă lui Netanyahu, în aceste condiții.
Zilele trecute, un ajutor similar a venit și de la Donald Trump, care a anunțat că SUA recunoaște dreptul Israelului asupra înălțimilor Golan. Același Trump care azi repurtează o victorie istorică, ce îi va întări poziția, după punctul final în scandalul sprijinirii sale de către ruși, în alegeri.

Prin declarațiile sale, Dăncilă și PSD se poziționează solid pe o axă extrem de puternică și influentă SUA-Israel.
Lovitura este dublă, însă: anunțurile sale au scos din bîrlog oponenții politici și i-au momit să se poziționeze sever anti-Israel. Faptul că, ulterior, Dăncilă a creat impresia că bate în retragere întărește impresia de joc abil la ofsaid: adversarii apucaseră deja să se bulucească la atac.
O greșeală care ar putea să-i coste scump, în special dacă Netanyahu cîștigă alegerile de peste cîteva zile.

Și mai interesant e faptul că unicul argument plauzibil pe care l-ar putea invoca Iohannis, PNL, USR & comp, cel al deteriorării relațiilor României cu arabii, e anihilat de campania anti-Dăncilă a opoziției de zilele trecute, cînd șeful guvernului a semnat un memorandum cu președintele Dubai Ports, Vămi și Zona Liberă și președinte al Autorității Maritime a orașului Dubai, Sultan Ahmed Bin Sulayem, pentru investiții în portul Constanța. Ne amintim cum tuna și fulgera un senator PNL pe motiv că guvernul Dăncilă face, astfel, jocurile Omanului și ale Emiratelor Arabe.

Ar rezulta de aici că opoziția habar nu are ce vrea, și nu îi convine nimic, niciodată, în timp ce guvernul Dăncilă reușește, iată, să aibă relații excelente cu ambele seminții, cea arabă și cea israeliană.
Deocamdată, președintele Klaus Iohannis e tăvălit în presa israeliană, care punctează din nou opoziția sa la mutarea ambasadei. Vor urma și alte ecouri, mai ample.
Greu de crezut că manevra lui Dăncilă e opera altcuiva decît a consilierilor israelieni de campanie ai PSD.
Lucru care nu îl va încălzi deloc, totuși, pe Iohannis, un politician care se fixează, încet-încet, pe lista neagră a unor cancelarii extrem de influente. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: israelnationalnews.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

  1. Cineva ar trebui sa lamureasca legaturile lui Iohannis cu fostele structuri fasciste proprietare de ale unui fond imobiliar la Sibiu. Si eventual si cu Securitatea si cu STASI. Pozitionarile anti-Israel ne fac foarte mult rau. SS-ul a fost totusi desfintat in Germania ?
    Cum poti sa-l faci presedinte pe un plavan atit de simplu, atit de incult, atit de nepregatit pentru politica ? Nasii lui Iohannis au fost Basescu, Koldea si Covesi, toti trei niste intelectuali de mare suprafata…

    • „legaturile lui Iohannis cu fostele structuri fasciste proprietare de ale unui fond imobiliar la Sibiu” sunt urmatoarele: „antisemitul” Iohanis e de fapt evreu. ‘Pro-israeliana” Dancila e de fapt tiganca. Desi par ca se cearta, toti se coordoneaza intre ei ca sfintii, romanii (indiferent de etnie si alte apartenente) urmarind trei obiective prin toata aceasta panarama: 1) toti ceilalti sa se bata intre ei 2) toata lumea sa ii considere prieteni, deci pe ei sa ii lase in pace in timpul asta 3) avantaje maxime de pe urma conflictelor create, mergand, unde se poate, pana la exterminarea partilor. Asta e partea politica, cea religios-oculta e si mai nasoala.

  2. Intr-adevar, in materie de comunicare publica Administratia Prezidentiala e catastrofala. Dar dincolo de diplomatia abila a premierului, ramane un adevar trist. Si Iohannis, si Dragnea/Dancila au nevoie de garantii internationale ca sa ramana la putere. Ceea ce demonstreaza slabiciunea statului in Romania si ca situatia actuala e echivalenta cu cea de la 1866. Fara garantii externe, Romania nu functioneaza. Ceea ce arata ca, desi intrata in comunitatea euroatlantica, Romania continua sa fie o tara coloniala.

  3. „Ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, România exercită în acest moment preşedinţia Consiliului UE. Din această poziţie, în dispreţ faţă de politica externă comună a UE, România decide fără nicio consultare prealabilă să aibă o poziţie disonantă faţă de partenerii europeni. E o dovadă cât se poate de clară a ipocriziei din discursul PSD, care clamează o pseudo-independenţă faţă de interesele europene în beneficiul României, când, de fapt, acţionează fără scrupule în favoarea unor interese private şi necunoscute publicului românesc”, a declarat Dacian Cioloş, potrivit unui comunicat transmis de formaţiunea PLUS. Ciolos e antisemit, securist sau militian ? Greu de ales. Da-i cu Eevropa care -i cu ochii pe noi…

  4. Au cazut ca prostii in capcana. Daca citeau cu atentie ce a zis dna Dancila, nu aveau astfel de reactii, sau poate da. Ei critica orice vine din partea PSD si a guvernului. Oricum sunt multe rangi in dinti. Vor ramane stirbi cat de curand.

  5. Cum s-at spune, Viorica Dancila I-a anuntat pe israelieni ca „au reusit fara loc”.
    Altii ar spune ca operatia a reusit, dar pacientul a cam sucombat.

    Numai BTI mai bifeaza un articol in slujba saraciilor de pesedisti. Viata e formata din dorinti, inflatia e in crestere, leul scade …

    • Cu 90% expunere pe euro eu văd 4,76-4,75.
      Săracii văd într-un fel, pentru securiștii proști, cu datorii pe 30 de ani la bancă, leul scade.

      • Prostovane, vad ca e rau si cand nu dormi. Atunci cand cursul valutar euro-RON se schimba de la 4,45 la 4,75 se spune ca leul scade, nu ca creste. Mai ramane sa te si bucuri, oi fi si tu exportator (de prostie) precum Dancila de la Vida

        • Securist prost, leul scădea în mandatul lui Băs, la început de guvernare Boc, de la 3,6 la 4,3. A fost o depreciere de 20%.
          Variații anuale de sub 5% sunt spanac, nu scăderi.
          La ce te raportezi când vorbești de 4.45? Leul era 3,1 în 2007, prostovane!!!

  6. daca cineva crede ca trump poate fi cumparat cu mutarea ambasadei, greseste grav. si bush a zis ca nastase va fi presedinte, si asta in biroul oval cu el, si ce s-a intamplat?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998