CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON UP | 1 USD = 4.5313 RON UP | 1 GBP = 5.7463 RON UP

Dancila la BNR: o oferta de nerefuzat pentru Isarescu

14 comentarii / 4154 vizualizări / 19 mai 2021

Angajarea fostului premier Viorica Dăncilă pe post de expert consilier la BNR e una dintre bombele momentului, comentată și, mai ales, bășcălită în fel și chip în media și pe rețelele sociale. Poate și pentru că sub pulpana BNR au adăstat după revoluție destui inși dubioși, dar profesioniști indiscutabili. Dăncilă e departe de a fi așa ceva; cum și de ce a penetrat, totuși, pretențiosul mecanism? Răspunsul e simplu, am spune: i-a făcut lui Isărescu o ofertă ”de nerefuzat”.

Oferta respectivă a fost chiar angajarea ei. După ce a pierdut funcțiile grele de odinioară, marginalizată și ca simplu membru de partid – de aici și ideea lansării unui nou partid de stînga – Dăncilă s-a trezit în umilitoarea postură de șomer de lux.
Surse apropiate ei spun că femeia efectiv nu se mai descurca cu banii. Suntem sceptici. Niciun fost premier român nu a murit vreodată de foame, să fim serioși. Problema e că tocmai statutul de înalt demnitar și de mare lider politic, șeful celui mai puternic partid și finalist prezidențial o împiedica pe Dăncilă să se mulțumească cu orice post.
În egală măsură, se știe cîte umilințe a îndurat alt mare șomer de lux, Ludovic Orban, tocmai pentru faptul că era ditamai președintele de partid, dar fără slujbă.

Finalmente, Dăncilă a hotărît să se urce pe un cal mare, acela de specialist al BNR, nefiind exclusă nici varianta că e vorba doar de o etapă de cosmetizare a CV-ului care să-i permită transferul în alt post, la momentul potrivit.

Adevărata mare întrebare e, însă, nu de ce și-a dorit Dăncilă postul, ci cum au acceptat-o supergreii de la Banca Națională, cu eternul și inexpugnabilul Isărescu în frunte.

Iar explicația ar fi că Isărescu nu a avut de ales decît să o accepte, cu toate pierderile de imagine pentru instituția lui. Pentru că Dăncilă e păstrătoarea unor secrete teribile în ceea ce îl privește.

Să o luăm metodic.
Unii își mai amintesc, poate, care a fost cea mai mare enigmă politică a anului 2019.

E vorba de motivul pentru care, în plin război între coaliția de guvernămînt PSD-ALDE și BNR- Isărescu, a căzut o bombă de proporții, iar sus-pomeniții au anunțat, peste noapte, că îl susțin pe Isărescu pentru un nou mandat de 4 ani la BNR.

Vechiul mandat expira în luna octombrie 2019, iar anul începuse furtunos. Se vehiculau, pe surse ori oficial, numele lui Florin Georgescu și al lui Darius Vîlcov, consilierul lui Dăncilă, drept succesori ai lui Isărescu.
Șeful BNR era ca și out, doar alegerea noul șef mai era discutată.

Purtătorul de cuvînt al BNR, Dan Suciu, ironiza aspirațiile lui Vîlcov, declarînd, public, că angajații BNR ”merită o conducere profesionistă”.
De cealaltă parte, senatorul ALDE Daniel Zamfir îi chema la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre suspiciunea că s-ar fi manipulat calcularea indicelui ROBOR. O cerere puternic susținută de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

În replică, Florin Cîțu, pe atunci doar senator PNL, reclama oficialilor europeni că PSD și ALDE vor să controleze BNR.

În martie, Darius Vîlcov ieșea tăios la atac, în cadrul unei emisiuni TV, împotriva conducerii BNR, învocând rezultatele slabe obținute din administrarea celor 36 de miliarde de euro ce constiue rezervele statului. „Unii se cred deștepți și pe viață într-un anumit loc. Îmi doresc o echipă nouă de patrioți la BNR”, spunea el.

Scandalul era asezonat și cu lupta pentru repatrierea aurului BNR de la Londra, decisă de Dragnea și Tăriceanu, dar neagreată de Isărescu, și, mai ales, de marea bătălie pentru dreptul Eximbank de a cumpăra Banca Românească, de la greci prima tranzacția din istoria României în care o bancă de stat cumpăra o bancă privată. O manevră pritocită, din nou, de regimul Dragnea-Dăncilă-Tăriceanu, aspru criticată de opoziție.
Același Cîțu anunța în iunie că va solicita audierea, în comisia de buget-finanțe, a conducerii BNR, dar și a ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici, cu privire la achiziționarea, de către EximBank, a Băncii Românești, tranzacție pe care o cataloga drept „mega suspectă”.

„Teodorovici isi face propriul sistem bancar pe banii vostri! Pe ascuns Teodorovici a cumparat prin EXIMB Bank o banca de retail Banca Romaneasca. BNR trebuie sa prezinte cat mai rapid PUBLIC detaliile acestei tranzactii. In acelasi timp am sa invit BNR in Parlament la comisia de buget finante din senat pentru a discuta despre tranzactie. Spun BNR pentru ca Teodorovici nu o va face niciodata”, scria el pe Facebook.
Pe 20 iunie, EximBank şi National Bank of Greece au semnat acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească, în urma tranzacţiei EximBank urmând să activeze pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală.

Planurile lui Dragnea, Teodorovici & comp erau aproape împlinite, (chiar dacă liderul PSD era, de acum la închisoare), dar mai trebuia trecut marele hop: aprobarea din partea lui Mugur Isărescu, fără de care tranzacția murea cu zile.
Aproape imediat, vine bomba: Dăncilă și Tăriceanu se răzgîndiseră și-l voiau pe Isărescu încă un mandat la BNR.

Șase zile după vestea tranzacției, pe 26 iunie, coaliția anunța mare ședință pentru a se discuta susținerea lui Isărescu pentru un nou mandat, cu participarea premierului Viorica Dăncilă.
Cu două zile mai înainte, grupul PSD de la Senat decisese să nu îi dea votul lui Mugur Isărescu, cu toate că în coaliție, cum spuneam, președintele interimar al PSD și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu hotărîseră susținerea acestuia.

Senatorul Șerban Nicolae comenta nervos, la acea vreme: ”Niciun senator PSD nu a zis că îl susține pe Isărescu. Tăriceanu nu e membru PSD. Niciun senator PSD nu a spus că își dorește să îl susțină sau nu a găsit un argument pozitiv pentru a-l susține pe domnul Isărescu. Nici nu ai un termen de comparație, dacă domnul Isărescu a fost guvernatorul BNR în ultimii 30 de ani nu avem cu ce compara, decât cu propria prestație. La ora actuală este în exercițiul unui mandat dat de parlamentarii PSD”, declarase el, la finalul ședinței grupului PSD din Senat.

Pe 1 iulie, bomba se oficializează. Viorica Dăncilă anună, sec, după ședința coaliției:
”Da, susținerea este pentru Mugur Isărescu. În același timp, PSD va avea postul de prim-viceguvernator, viceguvernator și un post neexecutiv. Florin Georgescu, Leonard Badea sunt propunerile PSD”.

Pe 3 iulie, Șerban Nicolae e înlocuit de PSD de la conducerea grupului din Senat, drept sancțiune pentru opoziția la reînvestirea lui Isărescu.

În aceeași zi, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului îl validează pe Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al BNR, precum şi componenţa C.A, al instituţiei.
În decembrie, BNR binecuvîntează tranzacția Eximbank-Banca Românească, nu mult după ce noul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, descoperise, brusc, că nu e rău ca statul român să aibă o bancă puternică.

Sunt toate șansele, deci, ca marea tranzacție bancară pritocită de PSD să fie cheia enigmei anului 2019, anume brusca răsucire pro-Isărescu a oamenilor lui Dăncilă.

Caz în care, e limpede ce rol imens a jucat fostul premier în păstrarea septuagenarului Isărescu la șefia BNR într-un moment cînd mai toată lumea îl credea terminat. La fel de limpede, însă, e și cîte știe Dăncilă despre culisele marii operațiuni.

Cum să refuze, acum, Isărescu, un depozitar al unor asemenea secrete? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

14 Comentarii

 1. O fi avind Rabinul Finantelor Romanesti , Mugurelsohn Isarescowitz pacate cu duiumul si e el Capul mafiei din Romania, dar omul nu e prost.

  Cit despre madam Dancila, e Oxford, MIT, Sorbona fata de subumanii de la conducere din Penelepra si Useraia.

  Fac misto subumanii de Dancila?
  Pai s-o luam pe rind.

  Boul Oligofren PEROADA Muiannis.
  Dislexicu Citzu Pirtzu
  Gingavu Organ
  Debilu speriat Birna
  Ciupitu Peltic Ciocolos
  samd..

 2. Si ca sa nu mai existe dubii, Mugurelsohn Isarescowitz nu poate fi schimbat din fonctia de Rabin al Finantelor Romaniei dintr-un motiv foarte simplu:

  ESTE PIESA DE BAZA DIN ROMANIA A ANGRENAJULUI CAMATARESCO-ZIONIST CARE CONDUCE LUMEA, SI SE AFLA IN LINIE DIRECTA CU BASEL-ELVETIA LA ORDINUL STAPINULUI rothschild

 3. Era căcat tot când Dragnea și Valcov ii puseseră gând rău. Era fiert ca nu-și baga nici dracu mana după el să-l scoată din rahat.Dar a avut noroc cu arestarea lui Dragnea, pentru alte motive. Infailibilitatea lui este o poveste crosetatat de gașca de securiști pe care o plătește din banii BNR. Dezastrul făcut de „geniul” finanțelor se va vedea după ce fosila asta va fi rejectata din conducerea BNR. Daca mai era ceva de făcut pentru compromiterea acestei instituții, s-a făcut prin numirea Veoricai, pe un post gras plătit, în timp ce mulți salariați muncesc pe
  branci in BNR pe doua, trei mii de lei. Pana una alta să-i schimbe numele instituției din BNR în BIV ( Banca Isărescu și Veorica). Concluzia articolului este corecta, Isărescu și-a plătit datoria la Veorica, pe bani publici. Probabil tărășenia l-a înfuriat teribil pe Iohanis. Deși nu-l simpatizez aștept cu nerăbdare mutarea de răspuns a sasului.

 4. ha,ha buna pentru Romania,buna pentru BNR,ei cu ei…restul nu conteaza! ca in orice democratie consolidata.

 5. Pozitia dnei Dancila la BNR, nu afecteaza Romania, poporul roman, averea nationala, bunastarea oamenilor. Dar existenta prostilor in guvern, care nu stiu pe ce lume sunt, asta da, afecteaza tot. Ei singuri si-au dat seama cat sunt de prosti cand si-au delegat atributiile si dreptul de semnatura, secretarilor, subsecretartilor, secretarilor secretarilor, portarilor, etc; i-au considerat pe acestia mult mai pregatiti ca ei.

 6. Vai ce foto reusita, pana si Gabi Mirea cred ca moare de ciuda.
  Eu mai lipsesc din poza, ce bine am fi atarat. Amandoi blonzi, amandoi depozitari de secrete BNR, de competenti ne stie toata lumea. Vedeti ca pana si Chiparosul n-are nimic impotriva sa vina Viorica la BNR

  • Eugen Orlando Teodorovici a denunțat public faptul că Academia SRI Mihai Viteazu i-a trimis prin poștă diploma de absolvire a unui program la care nu s-a înscris și nu s-a prezentat niciodată.

   Dar ce frumuseți sunteți voi, pulailor!?! :))))))))))))))) Și competenți de numai vă curge din gură decât absolut tot timpul. :)))))))))))))))))))))))))))))))

  • :))))
   Esti comic Parpanghele cu linsul la Marmelando asta. Sport la treaba, da-i inainte pana nu ti se termina bistarii

   • Toți oamenii care iau în pulă Securitatea sunt minunați!!! :)))))))))))))))))))))))))))

 7. Vaca asta ne baga in EURO ? Impreuna cu sekuriciul Isarescu ? Doi imbecili. Si escroci…

 8. Sa nu credeti ca exista somitati in BNR sau ca FG ar fi, doar pentru ca tace sau datorita unor doctorate, masteratele, cartile asa zis creatie proprie…. omul nu poate rosti o fraza cu sens, nu poate privi in ochi niciun om, este perceput doar ca un „zbir” de toti din interiorul bancii centrale, nu are nicio calitate umana reala si poate face rau oricui – si unui cunoscut si unui oarecare – doar pentru a nu face bine!!!Singura dorinta ce-l anima este ocuparea fotoliului de Guvernator! Acesti oameni din spatele zidurilor impenetrabile nu au, marea lor majoritate, nicio calitate profesionala, cu adevarat, nu intrunesc nicio conditie pentru a ocupa fotoliile pe termene infinite, fotolii cu care se infratesc pentru totdeauna. Toti directorii sunt de zeci de ani pe functii in aceasta institutie, daca ar da multi dintre ei un examen, nu ar fi in stare sa respecte un minimum de decenta in ce priveste macar tinuta, salariile fiind umflate in ultimii douazeci de ani peste masura si „fara (de) numar”! Ceilalti slujbasi au depasit de multi ani in Banca Centrala 1500 de angajati, practic nici nu mai au loc fizic in faimoasa locatie ce a fost „renovata” la nesfarsit pana nu a mai ramas din ea nimic cel putin in interior, ce sa mai vorbim ca s-a ales si cu termopane ca asa-i sta bine unei cladiri istorice sa fie dupa chipul si asemnarea conlocatarilor sai…pana la urma…..dar cand vine vorba de faptul ca Domnul Mugur Isarescu se afla inca in postul de Guvernator va asigur ca avem mare noroc, dumnealui fiind foarte diplomat si cu o constiinta bine directionata, cu educatie si chiar cu o atitudine de intelegere asupra oamenilor in general singura piedica dinspre slujbasi sau dinspre orice persoana cu bune intentii spre dansul fiind barata efectiv (chiar si scrisorile) de catre „cerberii” din jur, practic omul cred ca si la toaleta are camera de luat vederi, nu este „slabit” efectiv din ochi pe principiul „pazei si protectiei” …oare de cine este aparat? mai ales in interiorul cladirii….din acest motiv nu cunoaste prea multe legate de ceea ce se deruleaza cu adevarat in BNR, nu cunoaste oamenii fiindca trebuie sa-i accepte politic pe majoritatea, nu poate interfera in realitate decat cu ce-i ce-l manipuleaza si de aici anumite esecuri de imagine, cu atat mai mult cu cat exista destui depasiti de varsta in apropierea sa si de prea mult timp, iar unii foarte apropiati lipsiti de educatie si plini de aroganta care la fel ii distrug imaginea numiti fiind chiar pe comunicare, ce sa mai vorbim de vesnicii directori fara profesionalism din directiile reglementare si supraveghere ale bancii, inclusiv adjunctii acestora…printre putinii cu adevarat profesionisti din sistem se afla un om avand cu adevarat maniere si aprofundata pregatire, ambitie, seriozitate si impartialitate , directorul Resurselor Umane… Daca avem inca un echilibru pe linia finantelor, in tara si in afara, dupa plecarea Domnului Isarescu va fi dezastru….faptul ca a fost numita consilier doamna Dancila, cunoscand nivelul multora din BNR, va asigur asa cum a condus dansa Presedentia Consiliului Uniunii Europene din partea Romaniei 6 luni fara de cusur, un lucru foarte greu chiar daca nerecunoscut, tot asa, niciun slujbas din BNR nu se poate ridica la nivelul sau. Guvernatorul BNR astazi este o dovada vie de diplomatie, echilibru si profesionalism, dar din pacate multi oameni au fost nevoiti sa plece din functiile castigate cu adevarat prin concurs grele fiind presati de niste elemente submediocre…numite politic sau pe alte criterii cvasicunoscute astazi….de aceea si imaginea dansului se tot stirbeste….

 9. Hă, hă
  Âncîntata de cunoștință, malagamba
  Așa iam zis și lu Netanyahu când lam cunoscut:)
  Mersic pt apreciere.
  Io oxford, tu sorbona, restu proști.
  Meam perdut foile de pe care ceteam si ști cum e: decât să vorbesc liber prostii mai bine cetesc.
  Orice om îi e frică să nu greșească
  Te astept la servici la mine sati schimb valuta la un curs bun.
  Pa

  • Ie bun contestu că pe mine ma vo-tat românii numai să citesc o peroada de pe foile scrise de SRI.
   Orice om care e escroc și fura case de la fraieri are grijă de el SRI.

 10. Să nu vi decât săptămâna vitoare că asta care vine sunt în vizită de lucru manual în capitala Muntenegrul la Pristina.
  Ma rugat niște pretini sa caut imunoglobina și am gasit acolo.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998