CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dancu explica apocalipsa sondajelor din Moldova: ”M-au lucrat comunistii!”

0 comentarii / 1888 vizualizări / 29 noiembrie 2010

Comunistii din Republica Moldova au facut tot ce este posibil pentru a crea un suflu ostil impotriva institutului IRES care a elaborat un set de exit-poll-uri cu ocazia alegerilor anticipate de ieri, dezvaluie directorul IRES, sociologul clujean Vasile Dancu, in exclusivitate pentru Inpolitics. El explica de ce exit-poll-urile elaborate de IRES nu au zugravit realitatea de la urne.

Exit-poll-ul IRES
Situatia de dupa alegerile din Moldova reprezinta, mai mult ca sigur, apocalipsa sondajelor europene, daca ne gindim ca, intre ce s-a estimat si ce a iesit e o diferenta catastrofala de cca. 15-20%.
Astfel, potrivit exit-pollurilor IRES, institutul lui Vasile Dancu, date publicitatii ieri, la ora 19.00, cu doua ore inainte de inchiderea urnelor, Partidul Liberal-Democrat Moldovean se clasa pe primul loc obţinând 34,4% din voturi. Pe locul al doilea se clasa Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), cu 26%, urmat de Partidul Liberal (PL), cu 15,6%, Partidul Democrat (PDM), cu 15,1% si Alianţa Moldova Noastră (AMN) cu 3,1% din voturi, marja de eroare declarata fiind +/- 2%. Contrar datelor sociologului roman, potrivit rezultatelor partiale finale, date publicitatii astazi, Partidul Comunistilor a castigat detasat alegerile din Republica Moldova, cu cca.40%, fata de numai 28%, cit are PLDM, PDM – 13,2%, PL – 8,9%. AMN – 2,1%.

Comunistii au facut totul pentru a intoxica
“Nu mi s-a intamplat asa ceva niciodata in 15 ani! Vreau sa precizez cat se poate de clar ca diferentele dintre exit-poll-ul IRES si rezultate nu au cauze tehnice. Din contra, s-a lucrat cat se poate de profesionist. Am realizat o cercetare anterioara, am elaborat un exit-poll la referendum, analiza care s-a dovedit a fi perfecta. Am facut pregatiri cu o luna inainte, am avut o buna retea de operatori, 250 de sectii aflate sub atentie, un esantion bun. Cu toate acestea, am avut de-a face cu o campanie continua a comunistilor care au demonizat IRES si au sustinut constant ca se vrea o intoxicare masiva pentru alipirea Basarabiei la Romania. Faptul asta a presupus si o schimbare de optica. Noi am mizat pe sinceritatea celor intervievati intr-o tara in care tuturor le este frica sa spuna ceea ce gandesc. Exista o frica foarte puternica in Republica Moldova. Acum chiar analizam manierele in care comunistii ne puteau intoxica operatorii din teritoriu. Tehnic, noi am pregatit totul perfect. A fost, insa, un cumul de factori. Au fost comunistii care au facut totul sa ne discrediteze si sa lanseze diverse intoxicari, a fost un loc strain in care am fost perceputi drept straini. A fost o reactie impotriva operatorilor nostri peste tot prin tara”, dezvaluie Vasile Dancu.

Frauda electorala?
Sociologul clujean nu exclude posibilitatea fraudei electorale dar spune ca, in lipsa unor dovezi clare, nu o poate invoca. “Frauda electorala nu poate fi exclusa dar, in lipsa unor probe clare, nu pot invoca acest fapt”, explica el. Mentionam ca abia recent, in cursul anului 2009, opozitia pro-occidentala din Moldova a reusit, in urma alegerilor, sa ocupe o pozitie relativ egala, pe plan parlamentar, cu cea a comunistilor. Pana in prezent, in urma unei revolte inabusite sangeros, asupra comunistilor a planat intotdeauna suspiciunea de frauda electorala. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998