CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dancu: ”In cazul Constitutiei, Basescu cere mult ca sa aiba de unde lasa”

0 comentarii / 1813 vizualizări / 22 aprilie 2010

Proiectul revizuit al Constitutiei, elaborat si sprijinit de Guvernul Boc, document care sporeste, intr-adevar, puterile presedintelui, reprezinta doar un proiect constitutional maximal, menit negocierii, pedelistii extrapoland anumite aspecte tocmai pentru a avea de unde scade, in timpul negocierilor care vor urma, explica fostul ideolog al PSD, sociologul clujean Vasile Dancu.

“Constitutia revizuita va presupune o lupta indelungata”

El si-a manifestat convingerea ca dezbaterea publica nationala si negocierile de revizuire a Constitutiei se vor prelungi pe intreg mandatul lui Traian Basescu, iar o Lege Fundamentala revizuita va intra in vigoare intr-un mandat urmator. “Constitutia revizuita va fi o bataie foarte lunga, o bataie de uzura. Dezbaterile si negocierile se vor intinde, cred eu, pe toata durata mandatului lui Traian Basescu. Pe de alta parte, este vorba si despre niste minime concesii facute parlamentarilor. Nu cred ca parlamentarii vor accepta vreodata sa li se micsoreze mandatul, deci, cred ca asa ceva se va intampla la inceputul unui nou mandat. Apoi, eu cred ca acest proiect de Constitutie elaborat de Guvern si pedelisti este unul maximal, facut de asa natura incat, in timpul negocierilor cu ceilalti pioni politici, sa se aiba de unde scadea.

“Prevederi maximale menite negocierilor”

Sunt intr-adevar niste prevederi care sporesc puterile prezidentiale dar cred ca sunt puse acolo asa cum am spus, maximal. Nu cred ca o sa avem o noua Constitutie care sa dea puteri sporite presedintelui. Dupa doua mandate ale lui Traian Basescu nu stiu daca e intocmai bine sa credem ca urmatorul presedinte va fi musai de la PDL”, explica sociologul. De asemenea, el avertizeaza ca, pana la urma, va trebui sa optam serios intre republica parlamentara si cea prezidentiala. “Este o problema serioasa. Pana la urma va trebui sa alegem intre republica prezidentiala si republica parlamentara, nu mai trebuie sa ne multumim cu mixturi, cu paradigme politice opuse care se calca pe picioare pentru a-si spori puterea”, a concluzionat Vasile Dancu. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998