CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dancu: ”Prin atacul la Rege, Basescu a acoperit scandalul regionalizarii”

0 comentarii / 1643 vizualizări / 26 iunie 2011

Acuzațiile pe care președintele Traian Băsescu i le-a adus Regelui Mihai, pe care l-a etichetat drept ”trădător de țară”, au fost menite să schimbe agenda dezbaterii publice în condițiile în care tentativa de reformă teritorială a României s-a izbit de refuzul UDMR, declară sociologul clujean Vasile Dâncu, pentru Inpolitics.

”Traian Băsescu a vrut să schimbe agenda dezbaterii publice”
”Cred că Traian Băsescu și-a dorit să schimbe agenda zilei și, din ce se vede, a și reușit. Probabil că șeful statului s-a înfundat în refuzul UDMR pe tema regionalizării. Președintele și-a dorit să schimbe foarte repede agenda dezbaterii publice. A reușit. De două zile numai despre asta se discută. Vedem cum s-au transformat în monarhiști oameni care până în acest moment nu aveau nimic de-a face cu monarhia. Aș fi curios să vad ce s-a întâmplat cu acel procent de simpatie față de Casa Regală pe care îl regăseam în sondajele de opinie. Din punct de vedere sociologic, aceasta este o interesantă temă de studiu”, afirmă sociologul.

Familiile militare și simpatia pentru mareșalul Antonescu
”Pe de altă parte, putem înțelege declarațiile președintelui Traian Băsescu și dintr-o perspectivă personală. Șeful statului este fiu de militar. Probabil că există o cultură a vechilor militari. Există puternice urme ale simpatiei față de mareșalul Ion Antonescu în familiile de militari. Nu este o problemă care privește doar România. De exemplu, în Polonia întâlnim simpatia față de niște figuri militare indiferent de evaluarea lor politică. Cu toate acestea, Traian Băsescu a spus că Antonescu este răspunzător pentru un holocaust. Președintele l-a atins pe Regele Mihai în comparație cu Ion Antonescu spunând că Regele nu s-a comportat ca un șef de stat cu responsabilități. Totodată, animozitatea dintre Traian Băsescu și Casa Regală este o poveste mai veche”, explică Vasile Dâncu. (R.Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998