CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dancu: ”Scandalul Năstase va duce la scăderea încrederii românilor în politicieni”

0 comentarii / 1512 vizualizări / 27 iunie 2012

Scandalul Năstase și vendettele dintre instituțiile statului vor duce la scăderea încrederii românilor în politicieni, instituții și în posibilitatea de mai bine, afirmă sociologul clujean Vasile Dâncu, pentru Inpolitics.

”Un scandal cu mare potențial emoțional”
”Arestarea lui Adrian Năstase e un scandal cu un foarte mare potențial emoțional și aceste scandaluri se consumă repede. Am studiat scandalurile legate de arestarea lui Gigi Becali și Dan Diaconescu, ambele presupunând o polarizare puternică. În două săptămâni însă, se revine la o oarecare stabilitate iar modificările electorale se văd în timp deoarece acest tip de incidente influențează pe termen lung. Acum, este foarte greu de anticipat ce se întâmplă.

”Scade încrederea în instituții și politicieni”
Un efect sigur este aplatizarea încrederii în instituții, încredere care începuse să se redreseze. În primul sondaj pe care l-am făcut după instalarea Cabinetului Ponta la Palatul Victoria, un procent de 40% dintre cei intervievați erau de părere că țara se îndreaptă într-o direcție bună. Și încrederea în instituții se bucura, în acea perioadă, de un optimism post-alegeri. Acum, de o bună mperioadă, instituțiile se bat între ele. Președinția cu Palatul Victoria, Parchetul atacă poliția, DNA intră în conflict cu corpul medical, ANI atacă diverși demnitari. Cu siguranță că vom avea de-a face, din nou, cu prăbușirea încrederii în instituții. Ceea ce, în ultimă instanță, presupune o scădere a încrederii în politicieni. Și ajungem din nou într-un punct al neîncrederii pe care, iată, nu suntem în stare să-l depășim”, explică Vasile Dâncu. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998