CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dancu: “Sindicatele se distanteaza de PSD, Ponta trebuie sa demareze negocieri”

0 comentarii / 1724 vizualizări / 23 aprilie 2010

Presedintele PSD, l-am numit pe Victor Ponta, trebuie sa demareze negocieri cu sindicatele care au dat semne, recent, ca se distanteaza de social-democrati, avertizeaza fostul ideolog al PSD, sociologul clujean Vasile Dancu.

Sarbu, asul din maneca lui Oprea
Sociologul spune ca independentii ministrului Gabriel Oprea vor exercita o anumita presiune asupra acelor sindicate care, de regula, colaboreaza cu PSD, gratie unui om pe care miscarile sindicale “il respecta”: fostul ministru pesedist Marian Sarbu. “PSD are o noua conducere, il are pe Victor Ponta, un om care nu a negociat inca cu sindicatele. Va trebui sa o faca. E o perioada de tatonare si atitudinea sindicatelor nu presupune si faptul ca PSD va pierde iremediabil sustinerea sindicalista, dar Victor Ponta trebuie sa negocieze. Pe de alta parte, e drept, formatiunea lui Gabriel Oprea va exercita o presiune asupra acelor sindicate care colaboreaza, de regula, cu PSD. Independentii beneficiaza de prezenta unui om foarte respectat printre sindicalisti: Marian Sarbu”, explica Vasile Dancu.

El mai spune ca, in perioada in care se ocupa de strategiile social-democratilor, a realizat ca rolul electoral al sindicatelor in ceea ce priveste PSD este, contrar asteptarilor, unul redus. “Sindicatele care au sprijinit PSD nu au avut, asa cum crede lumea, un rol foarte important. PSD nu a castigat niciodata alegerile cu ajutorul sindicatelor. Si nici la ultimile alegeri, asa cum ati vazut, sindicatele nu au adus victoria social-democratilor. Niciodata nu au fost toate sindicatele cu PSD. De fapt, este imposibil ca acestea sa sustina un unic partid. Miscarea sindicala este fragmentata in Romania, asa si este normal. Daca in Europa este greu de gasit sindicalisti cu preferinte de dreapta, la noi exista si aceasta ramura. Sunt importanti lideri sindicali care au facut si fac politica in Romania. Victor Ciorbea este unul. Din lider sindical a ajuns politician de dreapta si premier. Miron Mitrea si Marian Sarbu sunt alte doua exemple”, explica Vasile Dancu. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998