CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Darimarea lui Chiliman – un sabotaj controlat al USL in Capitala?

0 comentarii / 2279 vizualizări / 11 aprilie 2012

Demiterea neașteptată a președintelui celei mai mari organizații liberale din țară, Andrei Chiliman, continuă să fie învăluită în mister, fie și pentru că nici pînă acum Crin Antonescu nu a furnizat public vreun motiv oficial. Manevra nu are logică, nu are sens, cu atît mai mult cu cît e făcută în pragul campaniei electorale, și nu poate avea drept efect decît destabilizarea USL în București.
Ori poate tocmai asta s-a urmărit?

Dacă Crin suspecta utilizări incorecte a banilor publici, spre exemplu, la primăria sectorului 1, prilejul optim pentru demiteri politice era arestarea unui funcționar de către DNA, acum două luni. Numai că nimeni din PNL nu a suflat atunci vreun cuvînt. Deci nu despre asta e vorba.

Cine pierde și cine cîștigă de pe urma aiuritoarei decizii a lui Crin Antonescu, de a-l demite pe liberalul cu cele mai bune rezultate pe linie de organizație din tot partidul?

Să o luăm metodic. În acest moment, negocierile dintre cei trei lideri ai USL în ce privește Capitala sunt împotmolite în cel puțin două sectoare, 2 și 6, poate și 1, cît despre împărțirea candidaturilor la consiliile de sector și la cel general, acestea nici măcar demarate nu sunt. La începutul lunii mai are loc înscrierea oficială la BEC, iar Paștele scade el și el din zilele care au mai rămas pentru acțiune efectivă.
Concluzia e că USL e în oarece criză de timp.

În locul unei urgentări, cade bomba de la PNL. Chiliman e demis, la fel conducerile de la alte două sectoare, organizația PNL București e aruncată în haos, sute de membri ies în stradă în sprijinul edilului, blogosfera liberală e ultra-nervoasă, lideri marcanți ai partidului critică dur măsura șamd.

Departe de a se clarifica, situația amenință să degenereze în zilele următoare, fiind posibilă chiar excluderea lui Chiliman din partid. Asta, în condițiile în care nu el avea sarcina negocierii candidaturilor la București, ci chiar liderii cei mari, conform Protocolului.

Elena Udrea jubilează, întregul PDL la fel, presa scrie că s-a pierdut tot ce se cîștigase prin venirea lui Frunzăverde.

Dacă Chiliman alege varianta candidaturii independente, USL pierde primăria celui mai bogat ”oraș” din România, cum ar putea fi considerat sectorul 1.
Nu ar fi exclus ca desemnarea unui contracandidat liberal al independentului Chiliman să ducă la o canibalizare a electoratului și să cîștige ”pleașca” Paleologu, adică un dezastru și mai mare.

Un mare perdant ar fi, însă, atenție mare!, Sorin Oprescu.

Pus în fața uninominalului într-un tur, doctorul are nevoie de fiecare vot pe care îl poate culege USL. În 2008, în primul tur, avînd avantajul victimizării și al independenței sincere, el abia de a luat cîteva zecimi de procent peste Vasile Blaga. Acum, el nu mai are avantajele de mai sus; sigur că are de partea lui realizări importante, dar vor exista și campanii dure contra sa, în egală măsură.

Un electorat liberal enervat și confuzat de episodul Chiliman e un electorat care nu va mai fi la fel de motivat să iasă la vot. Și așa, liberalii bucureșteni înghit greu baletul deloc grațios al lui Piedone, unde mai pui că se aude și de revenirea lui Onțanu. (E drept, pierderea doctorului ar fi cîștigul lui Antonescu, pentru că a doua victorie consecutivă a lui Oprescu l-ar face marele pretendent pentru Cotroceni în 2014, în dauna candidatului liberal.)
Concluzia e că aruncarea în aer a PNL București acum – deși se putea tranșa problema din timp – pare atent calculată ca să producă efecte cît mai dramatice și mai greu reparabile în timpul scurt rămas.

Cine cîștigă, însă, din poveste?
Nu știm cu precizie, dar putem încerca doua-trei ipoteze.
Cîștigă în primul rînd PDL-ul Elenei Udrea, care își vede adversarul slăbit în momentul-cheie.

Foarte probabil, însă, un mare cîștigător ar putea fi Partidul Poporului, în creștere la nivelul Capitalei în sondaje, și al cărui lider, în mod misterios, tace mîlc în privința candidatului de primar general.

Există însă informații demne de luat în calcul potrivit cărora partidul lui Diaconescu are candidatul stabilit din afara lui, și încă de acum doi ani. Atunci cînd, reamintim, presa a dezvăluit în premieră intențiile lui Elan Schwartzenberg de a candida la fotoliul de edil general. Între timp, Elan a preluat Realitatea TV (nu se știe cu ce bani, că de ai lui nu poate fi vorba), și s-a lipit pe lîngă Dan Diaconescu și al său partid. Recent, tot presa prezenta pliante electorale cu Elan tipărite fără tam-tam, care circulă deja prin oraș.
Dacă partidul OTV are destule voturi în sondaje (19%) pentru a ”ține” o candidatură cu șanse, să vedem cine l-ar putea susține financiar pe afaceristul evreu.

În primăvara anului trecut, reamintim, s-a constituit o alianță interesantă, mai exact prima organizație a patronilor din industria imobiliară, reunind nume ca Ion Țiriac, Liviu Tudor, Iulian Dascălu, Elan Schwartzenberg, Dragoș Dobrescu.

Despre acest din urmă miliardar, puțin cunoscut și apărut relativ recent în Top 300, se știe că deține case în Monte Carlo și alte zone exotice, că are proiecte imobiliare uriașe pe țeavă și surse liberale susțin că e un (foarte) apropiat al familiei Antonescu.
Ba chiar văr al lui Rareș Mănescu, tot liberal de frunte, după alte surse.
Cu adevărat spectaculos, există informații demne de încredere că Dobrescu ar fi la originea demiterii lui Chiliman.

Cu o asemenea susținere în spate, cum are Elan, să tot candidezi la primărie.

Deocamdată, întrebat de presă, Elan dezminte că ar candida, dar nu poate explica existența fluturașilor publicitari, ori participarea la ședințe importante ale democrat-liberalilor, în Modrogan, relatată de presă.

Cîștigător din scandal ar putea fi și un eventual candidat independent, în spatele căruia să se ralieze brusc forțe politice și afaceristice de prim rang, din acest punct de vedere nefiind exclusă retragerea lui Prigoană de către PDL, la un moment dat.
Nu știm cine ar putea fi respectivul candidat independent, dar am spune că misteriosul Nicușor Dan, tot mai puternic promovat în media ultimei perioade, merită toată atenția.

Una peste alta, intenționat ori ba, decizia neexplicată oficial a lui Crin dinamitează șansele USL în București, iar faptul că la nivelul PSD București a apărut deja o furie mută la adresa liberalilor, conform ultimelor informații, grăiește de la sine. Se pare că săptămîna viitoare, după Paște, odată cu revenirea în țară a lui Ponta, vor urma noi evenimente spectaculoase pe marginea acestui scandal. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998