CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Daruri otravite de la servicii: costumul lui Iohannis si borseta cu bani a lui Basescu

6 comentarii / 3137 vizualizări / 23 aprilie 2021

Scandalul fondurilor operative ale serviciilor secrete folosite pentru cu totul alte scopuri decît apărarea țării ar trebui clarificat de urgență de către procurori, pentru că e vorba de o practică extrem de veche, care se întinde uneori și la nivelul cel mai înalt în stat. După e a amorsat bomba costumului de schi al președintelui Iohannis furnizat de serviciul secret al armatei, jurnalistul Silviu Sergiu revine cu una similară, și anume încercarea eșuată de cumpărare a președintelui Băsescu de către SIE, cu un purcoi de valută.

”Generalul Iulian Gherghe, fost locțiitor al șefului DGIA, serviciul secret al Armatei, a apăsat pe un veritabil buton roșu. Arestat preventiv pentru delapidarea a circa 180.000 de dolari din fondurile operative de rāzboi ale DGIA, gen. Gherghe a declarat în cadrul anchetei că celebrul costum de schi cu care președintele Klaus Iohannis a apărut pe pârtie la sfârșitul lunii ianuarie a.c. a fost achiziționat din banii serviciului secret” reamintește azi Silviu Sergiu.

”Am publicat în exclusivitate informația pe acest blog, citând surse apropiate anchetei procurorilor Curții Militare de Apel, în care am cea mai mare încredere. Drept urmare, nu mă îndoiesc de veridicitatea ei. Gen. Gherghe a pus pe masa procurorilor o castană extrem de fierbinte. Un sercret al lui Polichinelle în sferele înalte ale puterii, despre care nu vorbește mai nimeni: cadourile primite de politicieni de la șefii serviciilor secrete, cu scopul principal de a fi menținuți în funcții.

Nu știu dacă gen. Gherghe spune adevărul. Poate minte. Poate dorește astfel să îl bage cu forța în scandal pe președintele Klaus Iohannis pentru a-i speria pe procurorii militari și a-și ușura, astfel, propria situație juridică. Un ofițer din serviciile secrete stăpânește destul de bine astfel de tehnici și nu este exclus să le folosească și în interes propriu.

Dacă minte, trebuie menționat că gen. Gherghe își asumă riscurile legale de rigoare, deoarece mărturia mincinoasă este o infracțiune de sine stătătoare, ce s-ar putea adăuga la restul infracțiunilor de care este acuzat: delapidare, fals și uz de fals. Oricum, este treaba procurorilor militari sā stabileascā dacă gen. Gherghe minte sau spune adevărul şi sā constate, eventual, dacā s-au sāvârşit infracţiuni.

Chiar dacă gen. Gherghe spune adevărul, asta nu-l face automat vinovat pe președintele Klaus Iohannis. Este foarte important contextul în care a fost primit un astfel de cadou. A știut șeful statului de la cine este costumul de schi? A știut că a fost cumpărat din fondurile operative ale DGIA? S-a interesat câtuși de puțin de proveniența lui sau a considerat că i se cuvine? Opinia publică are nevoie de răspunsuri la aceste întrebări.

Cadorisirea politicienilor din banii serviciilor secrete este, însă, o practică foarte veche. În activitatea mea de jurnalist m-am întâlnit adesea cu astfel de povești, pe care nu le-am putut scrie, pentru că nu aveam nicio dovadă. Rareori serviciile secrete lasă în urme dovezi ale matrapazlâcurilor lor.

Cred, însă, că este important în context să vă relatez o astfel de poveste, de a cărei veridicitate sunt 100% sigur, deoarece am aflat-o din surse de mare încredere.

Întâmplarea s-a petrecut în anul de grație 2005. La scurt timp după ce a ajuns președintele României, Traian Băsescu se pregătea să efectueze prima sa deplasare în străinătate. Șefi ai serviciilor secrete erau Gheorghe Fulga, la SIE, și răposatul Radu Timofte, la SRI. Ambii erau pe fărașul prezidențial. Gheorghe Fulga s-a gândit, probabil, să-i câștige bunăvoința președintelui și, înainte ca acesta să plece în vizita externă, a cerut să fie primit de șeful statului. Lucru care i-a fost acceptat. Fulga nu a venit singur, ci împreună cu o geantă de mici dimensiuni, căptușită cu cash. Valută forte. Timid, i-a spus președintelui că poate folosi banii dacă dorește să facă cumpărături în străinătate. Erau fonduri operative.

Din informațiile mele, Traian Băsescu a refuzat. Versat, a realizat capcana. Dacă accepta, devenea un captiv al serviciilor secrete. Săvârșea o infracțiune, cu care putea fi șantajat oricând.

Alți politicieni nu au refuzat. Pe când era ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost acuzat de procurorii DNA că a ordonat achiziția unui Audi A8 și a unui jacuzzi, pentru folosință proprie, achiziționate din fondurile operative ale serviciului secret al MAI.

Ar trebui să aflăm lista cadourilor cumpărate din fondurile operative ale serviciilor secrete și beneficiarii lor din politică. S-ar putea întâmpla asta, dacă Justiția ar ieși cu totul din câmpul tactic” mai scrie jurnalistul. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Unde era aplaudacul basanaului, închipuit azi în jurnalizd independent, când dnaistul volintiru a clasat dosarul 2/15 cu fix aceleași tip de situație?

 2. E vreo problema? Nu au fost recrutati de mici cei doi de „servicii”(militieni ordinari)?

 3. Se dovedeste inca odata ca Traian Basescu a fost un mare comandant de nava numita Romania! O sa-l regretam , dar va fi prea tirziu…..! Priviti ce hahalere conduc tara!

  • Regretă-l pe bețivul securist, la cât ești de prostovan asta este tot ceea ce poți face!

 4. Intre un costum de schi si un saculet cu coco e o distanta cam mare, desi tot spaga se numeste. Doar ca primul a fost primit, iar al doilea refuzat.
  Sau Dl. Silviu Sergiu e un discipol promitator al lui Petre Ispirescu?

 5. ”Mirror, mirror on the wall,
  Who is the most corrupt and incompetent intelligence services of them all?”‘

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998