CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

DC News: Patronul Hotnews a fost turnator al Securitatii

0 comentarii / 2455 vizualizări / 23 mai 2011

Acționarul Hotnews Cristian Sima, un milionar contestat, care dă lecții de morală în mass media deși a fost turnător al Securității, a devenit patronul lui Dan Tapalagă, reprezentantul aripii Macovei în presa apropiată PDL. A spune că aceia care se aseamănă se adună, n-ar fi decât o judecată de valoare. Ce interese ar putea viza micul (la propriu și la figurat) mogul? Cele personale, de afaceri, că doar nu de dragul libertății de expresie bagă el bani în mass-media, relatează siteul DC News.

Brokerul Cristian Sima și-a început activitatea pe piața de capital în 1997, după un stagiu în occident, primit, atenție, cu un deceniu înainte ca românilor de rând să le fie acordate vizele de muncă. Explicația pentru marele public: ca orice turnător, a manifestat în Piața Universității, a fugit de Iliescu în Italia pe 21 mai 1990, dar s-a întors după câteva zile, exact la timp ca să îl bată minerii, pe 13 iunie, și să obțină un fel de azil politic.

Succesele sale de pe piața bursieră și imobiliară românească, de la mijlocul deceniului trecut, merg mână în mână cu lansarea în spațiul public…prin televiziunile lui Vântu. Sima se folosește de Realitatea Tv pentru a-și consolida statutul de analist al finanțelor și a dovedi că are carismă ( pe care veți vedea câteva rânduri mai jos cum încearcă să o folosească în afaceri). Apropo, de când nu mai merge la Realitatea, dl. Sima consideră ridicol și statutul de analist. Pe Hotnews, fostul comentator făcea glume despre Dumnezeu și analiști.

Aș fi turnat-o și pe mama

La 17 martie 2007, Sima a câştigat 50,96% din voturi la alegerile pentru postul vacant lăsat la Bursă în urma demisiei preşedintelui Intercapital Invest, Răzvan Paşol. În luna august a aceluiași an, Sima demisiona din BVB, după ce a fost demascat ca și colaborator al Securității. „Eu am semnat bătut, că m-au prins cu ce făceam, manifeste şi alte din astea… dacă vrei dosarul meu, ţi-l dau, o să-l pun pe Hotnews când mi-l dă Dinescu. (…) Bat toba pentru că nu mi-e ruşine că n-am rezistat la bătăile Securităţii. Atunci aş fi turnat-o şi pe mama, numai ca să ies viu”, declara Sima jurnaliștilor. De remarcat că încă nu am găsit dosarul promis, dar avem în schimb zeci de exemple ale unor persoane care au reușit să evite colaborarea cu Securitatea. Cât despre bătăi…este posibil ca Hotnews să creadă această poveste.

În schimb, vicepreşedintele BVB, Dan Paul, l-a acuzat pe demisionarul Cristian Sima că a încercat să preia în mod ilegal Bursa. În sprijinul spuselor sale, vicepreşedintele BVB a adus şi transcrierea unor discuţii pe care Cristian Sima le-ar fi avut, pe un chat de profil, cu mai mulţi jucători la bursă, în cursul lunii mai.

Pe încă 15 la sută în conving cu carisma

Vă amintiți de investiția lui Sima în imagine, pe care am amintit-o în legătură cu aparițiile sale la Realitatea lui Vântu? Iată cum vroia să o fructifice:

„Fostul nostru coleg a încercat să preia într-un mod ostil şi ilegal Bursa şi, mai mult de atât, el a instigat împotriva BVB”, a declarat Dan Paul. Acesta a mai afirmat că orice încercare de a deţine concertat un pachet mai mare de 5% reprezintă o acţiune ilegală şi chiar atingerea acestui nivel presupune notificarea prelabilă a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). „Sper că CNVM să se sesizeze cu privire la declaraţiile lui Sima privind intenţia de preluare a bursei”, a spus Dan Paul.

Una dintre discuţii, înregistrată pe forumul AGF.ro, chiar pe data de 1 mai, oferă informaţii despre intenţia lui Sima de a „elimina” un coleg din Consiliul Bursei: „Vă strângeţi într-o organizaţie, faceţi un şoc şi vă spun cum să cumpăraţi SSIF-uri care n-au clienţi, dar au acţiuni la BVB… facem cartel şi avem un consiliu administrativ de 9 oameni pricepuţi… 20% din BVB îl aduc eu, pe încă 15% îi conving cu carisma… mai trebuie 15% şi atunci n-o să-l mai avem pe Septimiu (n.r. Septimiu Stoica – preşedintele BVB) care îi dă dreptate tot timpul lui Vosganian şi lui Vlădescu, ca să nu-şi facă duşmani”.

Întoarcere la BVB prin intermediul fuziunii cu Sibex

Cea mai importantă afacere asupra căreia se concentrază patronul Hotnews este revenirea la Bursa de Valori, ba chiar preluarea acesteia. Cristian Sima a fost numit la sfârşitul lui aprilie 2011 atât preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al Sibex Sibiu (SBX), cât şi director general interimar al operatorului bursier pentru o perioadă de şase luni. De asemenea, a fost aprobată de Sibiu Stock Exchange (Sibex) și fuziunea bursei de la Sibiu cu Bursa de Valori Bucureşti. Aceasta însă este pusă sub semnul întrebării din cauza cvorumului necesar pentru validare de către acţionarii bursei bucureştene. Pe 9 mai, un grup de acţionari al Sibex format din SC W.K. Group, International ESI şi Vaidescu Nicolae, a cerut în instanţă suspendarea deciziilor din Adunarea Generală a Acţionarilor din 29 aprilie. Tribunalul Sibiu a decis suspendarea provizorie a hotărârilor AGA, până la luarea deciziei, iar termenul dosarului este 8 iunie 2011. Astfel, Consiliul de Administraţie al Sibex, reunit cu 60% din membri, a decis numirea lui Dan Simionescu, reprezentantul SIF Transilvania în CA-ul Bursei din Sibiu, în funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie şi director general, până la clarificarea situaţiei din instanţă.

Se pare că, în demersul său bursier, Sima este sprijinit și de un alt broker: Andrei Andrici…acționarul revistei Kamikaze. Vom publica în scurt timp mai multe amănunte despre această frumoasă prietenie. (DC News)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998