CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De acum e aproape cert: Geoana e Alba ca zapada

0 comentarii / 1724 vizualizări / 14 noiembrie 2011

Cazul Geoană aduce PSD în pragul unei crize fără precedent, care ia amploare de la o zi la alta. Ceea ce părea o execuție banală, din stirpea celor cu care PSD a obișnuit opinia publică în ultimul deceniu, se conturează a deveni un eveniment exploziv, care va schimba partidul din temelii indiferent de situație, după cum vom arăta în rîndurile care urmează.

În acest moment, nu știm decizia BPN reunit azi, care trebuie să analizeze cazul Geoană, dar e suficientă reacția lui Iliescu dinaintea ședinței pentru a anticipa un scandal de proporții. Concret, Comisia de Integritate a decis ieri, în mod aiuritor, excluderea lui Geoană fără audierea acestuia și fără ca președintele Dan Șova să poată explica public motivul(!!??) hotărîrii. Imediat, au apărut în media acuzațiile de stalinism, întărite azi tocmai de poziția lui Iliescu, cel care a declarat, în clar, înaintea BPN, că Geoană a fost executat incorct și că decizia trebuie reanalizată.

Ce variante ar fi, în continuare, cu precizarea că, indiferent de rezultat, Geoană cîștigă:

BPN confirmă votul de ieri al comisiei, în ciuda poziției lui Iliescu și, foarte probabil, a apropiaților acestuia din birou. În acest caz, situația s-ar putea complica teribil din punct de vedere juridic, pentru că Geoană a punctat, deja, faptul că decizia e nestatutară. Dacă el s-ar adresa, spre exemplu, justiției – o premieră la noi – ar avea toate șansele să cîștige. Explicația e aceea că liderii PSD, cu Șova în frunte, au creat un melanj straniu din prevederi ale vechiului și noului statut, rezultînd un talmeș-balmeș complet, pentru că un partid are nu două, ci un singur statut. Un banal exemplu: comisia s-a întrunit în forma cu 49 de membri, ca în vechiul statut, actualul statut specificînd doar 9 membri. În schimb, posibilitatea contestării deciziei doar la congres e luată din noul statut, cel vechi prevăzînd nu doar congresul, ci și consiliul național. Nu e clar nici modul în care o comisie numită ”de arbitraj” se poate transforma în procuror, luînd decizii de excludere cînd, în mod normal, rolul ei ar fi de analizare a corectitudinii deciziilor altor foruri. Statutul prevede că la comisie se merge cu o contestație; interesant de văzut cum ar trebui să procedeze Geoană: va contesta la comisie decizia… comisiei?

La Comitetul Executiv, va trebui dat votul final pentru excluderea lui Geoană, numai că acolo, votul ar putea fi încă și mai strîns, ceea ce va da semnalul public de derută completă în cadrul PSD.

Exclus din PSD, Geoană poate demara oficial construcția unui nou partid, în paralel cu demersuri în justiție privind modul în care conducerea PSD a aplicat legile, pentru că, din capul locului trebuie spus, acțiunile de partid sunt reglementate de legi bine definite, care trebuie respectate ca orice altă lege în stat.
Odată demarată noua construcție politică, se pot întîmpla lucruri spectaculoase, și spunem asta aventurîndu-ne pe tărîmul informațiilor neoficiale, dar credibile, care se vehiculează.
În primul rînd, se pare că numărul celor care l-ar urma pe Geoană afară din PSD e mult mai mare decît s-a auzit pînă acum. ”O fractură gravă”, cum însuși șeful Senatului s-a exprimat aseară, la emisiunea lui Ion Cristoiu de la B1TV. Peste 20 de parlamentari, plus șefi de CJ, primari, consilieri, lideri de filiale și organizații întregi sunt gata să se implice într-o nouă construcție politică, mai ales una care ar fi bine văzută dinspre Cotroceni.

La acest grup ar urma să se ralieze – mare atenție! – și un grup de liberali, în frunte cu un lider greu al partidului, fost ministru, care e tras tot mai mult pe linie moartă de către grupul Antonescu. Noul partid, pe care Geoană îl anunță drept creștin-social, va fi plasat mai aproape de centru, tocmai pentru a permite atragerea de membri și din afara stîngii. Nu e exclus ca la el să vină și oameni din PDL, cu acordul lui Băsescu, în condițiile în care partidului lui Boc i-a cam expirat perioada în care putea opera o reformă, în primul rînd morală. Cum se vede, de la congres încoace nu s-a mișcat un milimetru în direcția reformei atît de clamată de Băsescu și de oamenii săi, precum Monica Macovei, Cristian Preda, Sebastian Lăzăroiu șamd.

Practic, noul partid are toate șansele să fie celebra Albă ca zăpada, atît de anunțată de politologii de serviciu ai puterii. Mulți ar putea fi nedumeriți la gîndul că asemenea forță ar fi condusă de un om al opoziției actuale. Nicio problemă, și serviciile secrete ale lui Traian sunt conduse tot de oameni ai PSD și PNL. Cînd e vorba de servirea intereselor americane, spre exemplu, legăturile devin transpartinice. Cititorii să urmărească fie și numai modul în care, de cîteva zile, presa puterii l-a luat, brusc, în brațe pe Geoană, deși acum un an-doi nu îl scotea din ”Prostănac” și nu mai contenea cu dezvăluirile contra lui. Foarte important de urmărit în această perioadă e și modul în care se împart în tabere pro sau contra Geoană nu doar oamenii din partid, ci și marea masă a alegătorilor social-democrați. Pentru Geoană, ei par o țintă de maximă importanță, aproape la fiecare ieșire în media el adresîndu-li-se direct, cu vorbe mieroase, bine alese. (O notă bună pentru consilierii și echipa de comunicare – 100% de inspirație americană – ai lui Geoană, care își fac datoria, în aceste zile, cu prisosință, în comparație cu dezastrul comunicațional de la PSD. Or, în politica modernă, decizia se bazează 90% pe comunicare, un adevăr pe care un buimac precum Șova nu dă semne că l-ar ști)

Ce se întîmplă dacă, dimpotrivă, decizia de excludere e anulată, iar Geoană rămîne în partid? În primul rînd, cota lui ar crește vertiginos, apărînd în ochii lumii drept un mare învingător într-o luptă de tip singur împotriva tuturor. Pe de altă parte, Ponta ar fi obligat să își dea demisia de onoare, ceea ce ar conduce la un congres extraordinar.

Aici intervin noi nuanțe: pe de-o parte, s-ar isca un mare scandal în interior legat de modul în care va fi aleasă noua conducere. Asta, pentru că noul statut votat la congresul din octombrie 2010 prevede organizarea de alegeri pentru președinte la nivelul tuturor membrilor și simpatizanților, o operațiune extrem de migăloasă și de costisitoare. Numai că, la congresul de anul trecut, s-a decis prin vot ca această prevedere să fie aplicată doar începînd cu 2014. Un asemenea vot, însă, e mai degrabă de amorul artei și nu poate ”tăia” din punct de vedere juridic prevederile statutului, deja aprobate de tribunal, astfel că s-ar putea ajunge într-un veritabil clinci juridic.

Pe de altă parte, congresul ar putea fi ”garnisit” cu o condamnare penală a lui Adrian Năstase, așteptată în următoarele cîteva săptămîni, ceea ce ar influența zdravăn jocurile. În fine, nu ar fi exclus ca, la congres, cîștigător să fie Mircea Geoană, aflat, cum spuneam, pe val.

Ar mai exista și o a treia variantă, potrivit căreia Geoană nu va fi exclus, dar nici Ponta nu va mai demisiona, luîndu-și vorba înapoi.
E de la sine înțeles că, în acest caz, am asista, curînd, fie la o nouă provocare din partea lui Geoană, fie la o prăbușire dramatică a partidului în ochii alegătorilor, ceea ce ar putea afecta inclusiv alianța USL.

Deja, există informații că, în următoarele zile, se vor da publicității două sondaje care prezintă USL la 44%, respectiv 46%, adică în scădere. Reale sau nu, ele nu vor avea darul să mobilizeze electoratul alianței, ci mai degrabă invers. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE
Biroul Permanent al PSD a decis azi excluderea lui Mircea Geoană, confirmînd decizia de ieri a Comisiei de Integritate.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998