CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De acum, PSD cam stie / Ce mic incepe sa fie…

3 comentarii / 3857 vizualizări / 13 octombrie 2017

Ședința de ieri a marcat intrarea PSD într-o epocă nouă, una tristă pentru activul de partid. Epoca în care dispare ceea ce pesediștii aveau mai de preț pe lume și anume protecția partidului în fața ”intemperiilor”. Nu cei trei miniștri demisionari sunt marea pagubă, ci faptul că Liviu Dragnea a intrat pe drumul pierderii influenței, pentru că fiecare rotiță din mecanismul guvernării și al administrației se va gîndi de două ori, de acum, mai înainte de a acționa la ordin.

Victoria la scor de acum 10 luni a adus multă bucurie poporului pesedist nu doar pentru că ea garanta funcții multe și grase, ci, mai ales, pentru că aducea speranța protecției în fața sistemului. De fapt, dinspre leadershipul partidului se spera să echilibreze – grație scorului mare – balanța puterii în raport cu serviciile. Pentru că, într-adevăr, de la cîteva figuri impuse discret în diversele guvernări se ajunsese la un control aproape total, în dauna mediului politic. Guvernul Cioloș e cel mai bun exemplu.

Dragnea & comp au sperat și au încercat o împingere a serviciilor înapoi în cazărmi și e probabil că și pe asta se baza încrederea activului pesedist în liderul său. Una care i-a permis manevra inimaginabilă a propunerii unui premier, imediat după alegeri, de care nu a știut nici măcar aliatul Tăriceanu. Azi, vedem că PSD s-a ”democratizat” brusc: s-a ajuns ca fiecare ministru în parte să fie analizat în ditai Comitetul Executiv.

Din păcate, manevra lui Dragnea a eșuat.
Pe de-o parte, sistemul, în care putem include și președintele țării, s-a dovedit prea puternic.
Pe de alta, Dragnea a început să înlocuiască lupta anti-servicii a partidului cu lupta personală pentru rezolvarea gravelor lui probleme.

E sigur că la un moment dat, pesediștii vor fi observat asta, cu neplăcere.

Aseară, Dragnea a încasat lovitura finală: odată rași oamenii săi de către Tudose, liderul PSD a dat semnalul indirect că nu mai poate proteja pe nimeni.

Nimeni nu se mai simte în siguranță în fața brațului lung al SRI-DNA-Cotrocenilor.

Toată ședința de partid, întinsă pe atîtea ore, a fost doar o mascaradă menită să arate boborului pesedist că partidul combate din greu și cedează doar după mare luptă.
În fapt, deciziile erau luate dinainte. O dovedesc pînă și declarațiile aberante, contradictorii, date aseară, după ședință, atît de Dragnea cît și de Tudose. Demisiile erau bătute în cuie de la audierile la DNA.

Naivul Călin Popescu Tăriceanu își închipuie că, manifestîndu-se arțăgos, va putea să salveze piele propriului ”penal”, ministrul Viorel Ilie.
Nu-și dă seama că în felul ăsta enervează și sistemul și aliatul PSD, pentru că cel din urmă se vede lăsat în ofsaid.
Adică poate Tăriceanu să-și salveze omul și nu poate Dragnea?

De aici, ipoteza noastră că Ilie nu va scăpa, finalmente.
Demonstrația trebuie împinsă pînă la capăt.

Mai mult, Tudose are mînă liberă și pentru alte schimbări, în viitorul apropiat.

Rezistența în partid, odată frîntă pe genunchi, nu se va mai manifesta defel.

Noului stăpîn, de la Palatul Victoria, i se vor preda tot mai mulți grei pesediști, în buna tradiție mioritică.

Drama, pentru Tăriceanu, e că după eliminarea penalilor din guvern s-ar putea pune problema aliatului ALDE condus tot de un penal. O eventuală înlocuire a ALDE cu UDMR, cu atît mai mult cu cît, în anul Centenarului, e mai bine să ai UDMR lîngă tine decît în afară, împotriva ta, l-ar lăsa pe Tăriceanu în scurt timp și fără șefia Senatului.

Dincolo de asta, atît PSD cît și ALDE nu trebuie să uite de o problemă extrem de importantă în ceea ce îi privește: teoretic, cel puțin, ei sunt coaliția care va conduce România pînă la alegerile din 2020, iar în acest interval, România va conduce UE timp de șase luni, în 2019. O perioadă complicată, în care se finalizează Brexitul, se organizează cele mai periculoase alegeri europarlamentare de pînă acum – pentru că pot aduce un vot masiv partidelor extremiste – și se continuă reconstrucția europeană.

E greu de imaginat că occidentalii vor accepta să fie conduși de un stat infiltrat la vîrf de penali, ceea ce înseamnă că anul viitor se anunță a fi unul dedicat selectării bob cu bob a miniștrilor care să se afle pe post la 1 ianuarie 2019.

La cum s-au derulat lucrurile, inclusiv în ultimele două zile, PSD nu are prea multe opțiuni: ori se dă cu sistemul și se lasă ajustat din bardă pînă ajunge să ”corespundă”, fie încearcă să reziste, cu riscul de a fi chiar scindat, la un moment dat. De ieri, însă, bravura din partid s-a cam dus pe apa Sîmbetei. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. pana si psd da afara ministri acuzati de procurori. alde ramane singurul partid nereformat

  2. Nu am alte informatii in afara celor din presa. Se vede clar ca sursa conflictelor intre Dragnea si cei doi prim minstri au fost de natura economica.Grindeanu nu a vrut sa isi asume legea salarizarii pt. ca stia ca nu sunt bani, iar Tudose nu a vrut sa introduca split TVA pt. ca bulgarii au incercat si au avut un esec.Din acest motiv s-a intalnit cu Borisov. Tudose nu vrea sa isi asume legile justitiei si le paseaza parlamentului. E normal sa fie dezbatute de juristii din comisii in primul rand.

  3. Abc, te-ai trezit?Ai primit fituica de la ofiterul de serviciu si ai postat-o?!ALDE nu e singurul partid nereformat , ci e singurul inca necontrolat de colegii tai securisti!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998