CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce a cenzurat Klaus Iohannis discursul marelui Iuliu Maniu

7 comentarii / 4861 vizualizări / 2 decembrie 2020

”Găsesc foarte potrivite cuvintele lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Unirii, care spunea că „deplina libertate și egala împărțire în puterea de stat a cetățenilor este singura bază solidă a dezvoltării unui stat.””

Cuvintele de mai sus au fost rostite ieri, de către președintele Klaus Iohannis, în discursul susținut, de unul singur, sub Arcul de Triumf, cu prilejul Zilei Naționale.
Între ele, se regăsește un citat din marele politician țărănist Iuliu Maniu, artizan al Marii Uniri, desprins dintr-un discurs istoric scris spre a fi citit pe 1 decembrie 1918 în fața Adunării Naționale.

Păcat că președintele Iohannis a preluat doar fraza de mai sus, nu și pe cea imediat anterioară.
Citatul complet ar fi sunat astfel:

”Nu se poate spera, ca cetățeni fără drepturi și ținuți în întunerec sufletesc și în mizerie socială să devie stâlpii siguri ai unui Stat modern.
Deplina libertate și egala împărtășire în puterea de Stat a cetățenilor, este singura bază solidă a desvoltării unui stat”.

De ce a ”cenzurat” Iohannis exprimarea marelui politician, care ar fi dat în mod cert mai multă greutate spuselor sale de ieri?
L-o fi iritat formularea ”cetățeni fără drepturi și ținuți în întunerec sufletesc și în mizerie socială”, veritabil arc peste timp între 1918 și anul de grație 2020? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Mai spunea, Maniu, chiar la începutul acelui discurs:
  ”Istoria ne-a învățat să credem în adevărul cuvintelor că n-ai să aștepți nimic dela împărați
  străini, nici dela fiii altor neamuri. Bine poți să aștepți singur numai de la propriile tale puteri.”
  Și Brâncoveanu, spusese ceva similar:
  ”În nemți nu avem nici o nădejde, precum nu am avut niciodată până acum și ne rugăm lui
  Dumnezeu să nu avem niciodată de-a face cu danșii!”
  … Adevăruri strașnic cenzurate în aste vremuri, a.î. să dispară nu numai din acțiunea, dar
  și din gândirea Românilor.

 2. Pentru ca i se permite orice razgaiala desantata, orice joc de-a liderul absolut, sa-si implineasca nazuinta de-a-l urma pe Ceausescu, ba si de-a depasi „geniul Carpatilor” pe alocuri…Si pentru ca nu-l intreaba nimeni nici macar, in „trendul” noii ideologii covide, de ce a taiat banii de la sanatate si i-a directionat catre SRI, in conditiile in care, tocmai de la SRI avea informatii despre criza de sanatate iminenta…mai ales ca, tocmai ce-am aflat, Romania aloca cea mai mica suma pentru sanatate din UE…Si ca tot ne-am apucat, poate ne spune si cum a reusit sa deturneze chiar si putinii bani, dinspre sanatatea publica spre cea privata, desi toata insailatura aia cu pretentii legale a fost declarata neconstitutionala….Sau, chiar asta e motivul pentru care forteaza o noua mascarada electorala, o mimare a democratiei cu mana securista, sa-i iasa si „parlamentul meu”, ca sa „rezolve” singurele piedici in calea identificarii personale cu statul (Avocatul poporului si CCR), dar si sa aiba timp sa ascunda jaful facut de „guvernul meu”, cu binecuvantare cotrocenista si spre dezastrul romanilor…

 3. De ce?
  Simplu.
  Maniu a fost artizanul unirii.
  Iohannis e artizanul dezbinarii.

 4. Stie careva cate kile a avut Maniu asta de zice lumea ca era asa de mare?

  • Eugen Orlando Teodorovici a denunțat public faptul că Academia SRI Mihai Viteazu i-a trimis prin poștă diploma de absolvire a unui program la care nu s-a înscris și nu s-a prezentat niciodată.

   • Flacaul asta zambaret nu poate denunta nimic, nu are nicio credibilitate, e un ratat si nu va putea niciodata sa faca ceva serios in viata. Desigur, sa-i pacaleasca pe unii mai prosti ca dansul, asta da, poate sa o faca

    • Iaca ratatul v-a futut panarama de Academie SRI. Tu spui că un ratat v-+a futut! :)))))))))))))

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998