CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce a decis Vintu sa iasa din nou la atac

0 comentarii / 1484 vizualizări / 13 octombrie 2011

Fostul (actual?) mogul de presă, Sorin Vîntu, a ieșit brusc la rampă, după multe luni de tăcere, punctate și de o neplăcută trecere prin arest, și pare să fi revenit la vigoarea de altădată, cel puțin în declarații publice. Ce să îl fi făcut, oare, pe magnat, să prindă din nou glas, într-o serie de interviuri și declarații date presei?

Aventurîndu-ne pe tărîmul raționamentelor, putem spune că reactivarea lui Vîntu are strînsă legătură cu un eveniment poate mai puțin băgat în seamă de alții, pînă acum, dar foarte important pentru el. E vorba de ruperea în două a Realității TV.

În acest moment, televiziunea lui SOV e la răscruce: fostul administrator Sebastian Ghiță a trecut la planul B, adică deschiderea unui post paralel, dacă nu a putut pune mîna integral pe RTV. Redacția Realității e pe cale să se împartă, și ea, în două: unii, în frunte cu Mihai Tatulici, pleacă alături de Elan Schwartzenberg, alții optează pentru noua televiziune, care, oricum, nu se va deosebi prea mult de cea veche.

Teoretic, Vîntu deține, încă, 8% din post; mulți însă, inclusiv autorul acestor rînduri, cred că el deține controlul total al postului și că nu i-a trecut niciodată prin cap să îl lase din mînă.
În ambele variante, însă, el ar avea interesul să susțină televiziunea.

În ultimele zile, aparițiile în media ale lui SOV exact asta și fac: susțin Realitatea lui Elan și o îngropă pe cît posibil, pe a lui Ghiță.
În esență, mesajele miliardarului, transmise prin Adevărul ori B1TV, sunt următoarele: noua televiziune a lui Ghiță este una murdară, aparținînd SRI, bossul Asesoft se ocupă de racolarea de ziariști pentru calitatea de ofițeri acoperiți, iar un scop important, nedeclarat oficial, al acestuia este și susținerea lui Geoană pentru șefia statului, în 2014.

Altfel spus, jurnaliștii care vor merge pe mîna lui Ghiță sunt oameni ai serviciilor și nu merită încrederea publicului. ”Mă îndoiesc că sunt mulţi jurnalişti autentici în Realitatea care vor dori să semneze statele de plată ale SRI-ului, pentru că viaţa nu se opreşte aici” spune el, tranșant.

Un alt mesaj pe care îl transmite, subtil, SOV, este acela al unei neutralități de moment, din punct de vedere politic, dar care ar fi gata să se schimbe, dacă se găsesc urechi care să audă în rîndul forțelor autohtone. El l-a criticat – nu la fel de dur ca altădată -, pe Băsescu, dar și USL, pe Năstase, pe Ponta și Antonescu, despre care a spus că nu au suficiente ajutoare în drumul spre putere.

Apropouri subtile, ba chiar ziceri pe față: ”Băsescu ar trebui să bage bani în Realitatea TV şi Antena 3. Reprezintă supape de defulare pentru nemulţumirea cetăţeanului. Trebuie să dea bani ca să întreţină şi să menţină cele două televiziuni, nu să încerce să le desfiinţeze sau să le cumpere”.

Și, foarte important, anunțul ferm că vrea să joace un rol important și în noul an electoral. ”Am pierdut o bătălie. Războiul, în schimb, e lung. Până vom pune mâinile pe piept fiecare, mai durează. Dacă dumneavoastră v-aţi predat, majoritatea societăţii româneşti, aţi abdicat de la toate visele pe care le-aţi avut în anul 1989, eu n-am cedat, n-am abdicat şi nu am de gând să o fac! De felul meu sunt un luptător. Tăcut, uneori, dar luptător. Nu voi lăsa această ţară în mâna unui grup de mafioţi!” a declarat pentru Adevărul, în timp ce la B1TV a spus că se așteaptă la deschiderea de noi dosare penale anul viitor, tocmai pentru că e an electoral.

Una peste alta, mai clar de atît Vîntu nu putea să fie: el pregătește relansarea Realității TV, în versiunea Elan, și își anunță intenția de a rămîne, pe mai departe, un combatant puternic pe frontul politicii, în perspectiva noilor alegeri. Rămîne de văzut dacă și cineva va da curs ofertelor sale criptate, dar, judecînd după energia depusă în crearea de noi și noi televiziuni în plină criză, e greu de crezut că SOV va rămîne cu mîna întinsă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998