CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce a infiintat Iohannis consulat romanesc la Miami

1 comentariu / 5707 vizualizări / 8 decembrie 2016

Între știrile cel mai dezbătute ale momentului se numără decizia controversată a președintelui de a înființa un consulat românesc în Florida, imediat făcîndu-se conexiunea cu faptul că Miami e destinația preferată de vacanță a cuplului prezidențial, care ar avea chiar o casă acolo. Ceea ce nu e prea clar, totuși, e de ce ar avea Iohannis nevoie de un consulat lîngă casă atît timp cît interesul său ar fi, mai degrabă, să se relaxeze sub soarele Floridei cu maxim de discreție?

Nici interesul electoral nu justifică o asemenea decizie: românii din SUA votează în număr infim, doar vreo 17.000 la ultimele alegeri. Plus că la viitoarele alegeri s-ar putea să nu mai fie chiar așa ”îmbulzeală” în diaspora.
Cît despre Florida, comunitatea românească de aici numără în jurul cifrei de 100.000 de suflete, iar despre turiști nu prea are sens să discutăm, costurile unei vacanțe aici fiind accesibile doar celor foarte bogați. Ori infractorilor fugiți de justiție, precum Necolaiciuc.

Există, în schimb, o categorie de persoane care ar putea fi adevăratele beneficiare ale deciziei prezidențiale.
E vorba de germani.

Florida este unul dintre regiunile cel mai populate cu germani din SUA – aproape 2,5 milioane – plasîndu-se în primele 5-6 state americane, din acest punct de vedere.
Mai mult de atît, germanicii din Europa (Germania, Austria, Luxembourg, Elveția etc) iau cea mai groasă felie din cei peste 4 milioane de turiști europeni care vizitează anual Florida, iar numărul acestora e în creștere explozivă în ultimii ani, odată cu dezvoltarea economică tot mai pronunțată a nemților, ceea ce înseamnă mai multe probleme pentru consulatul Germaniei de aici.
Ori, o parte dintre milioanele de germani din Florida, dar, mai ales, dintre nenumărații turiști germani, au origini românești (sași, șvabi) și cetățenie dublă, în condițiile exodului fără precedent al acestora din ultimii 50-60 de ani (de la cca.750.000 de etnici germani interbelici la doar 36.000, după recensămîntul din 2011).
Iar rolul unui consulat este, între altele, nu doar să faciliteze diverse acte (judiciare sau extrajudiciare, documente de călătorie, certificate de naştere, căsătorie sau deces șamd), inclusiv prin prestarea de servicii notariale, dar și să acorde ajutor, sub forma asistenței și protecției consulare, cetățenilor români indiferent de unde vin.
Consulatele se implică în cazuri extreme (arestări, accidente, calamităţi naturale, conflicte armate etc), ajută cetățenii să ia legătura cu familiile, oferă consultanţă de specialitate şi asistenţă consulară în diverse împrejurări, pun cetățenii în contact cu specialişti care îi pot ajuta (avocat, traducător, medic, firme de pompe funebre) etc.
O serie de servicii de care nu știm cîți români neaoși vor beneficia, dar sigur vor fi pe gustul multora din patria lui Merkel, ”verișorii” lui Iohannis. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Poate fi adevarat !In fond kwi nu e roman, ci doar cetatean roman de etnie germana…ceea ce e cu totul altceva…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998