CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce a nuanţat Klaus Iohannis

3 comentarii / 3111 vizualizări / 24 ianuarie 2015

În primul interviu televizat acordat de Klaus Iohannis unei televiziuni, Realităţii TV, prin Rareş Bogdan, preşedintele a insistat pentru a-şi nuanţa o afirmaţie. Ea se referea la numele viitorului prim-ministru, cel care ar fi preferat de către şeful statului. Adică, Cătălin Predoiu. Ce anume a ţinut să comenteze Iohannis şi de ce anume respectivul comentariu ar putea fi citit şi într-o cheie surprinzătoare?
Inevitabil, pe parcursul interviului s-a ajuns la o temă care îi preocupă pe toți românii. Cea a guvernării. Iohannis a declarat că poate lucra cu orice guvern, inclusiv cu guvernul Victor Ponta dar că, pentru a avea certitudinea că proiectul său pe zece ani, de transformare a României, va reuși, preferă un guvern PNL. Și cine ar trebui să conducă acest guvern PNL, a întrebat Rareș Bogdan? „Evident, Cătălin Predoiu. Nu fac niciun secret din asta”, a răspuns Klaus Iohannis. După care, la insistențele acestuia, s-a produs și nuanțarea. Și anume că, această opțiune pentru Cătălin Predoiu este generată, de fapt, de decizia PNL. Ce înseamnă asta?
Klaus Iohannis își cunoaște vârful nasului. El ştie, şi a dovedit acest lucru, cât de mult poate întinde coarda și unde este linia roșie pe care a promis că nu o va călca niciodată, dincolo de care ar fi forțată Constituția. Referitor la procedura și procesul de aducere a unui nou guvern la Palatal Victoria, Klaus Iohannis face toate eforturile să nu calce în străchini. De aceea, a simțit nevoia să precizeze că opțiunea nu îi aparține lui, în calitate de președinte, ci clasei politice. Partidelor. Celor care compun și recompun majoritățile parlamentare.
Cu alte cuvinte, dacă guvernul Victor Ponta, acum sau altă dată, va fi răsturnat prin vreo moţiune de cenzură sau în urma alegerilor parlamentare din 2016, atunci când se va putea forma o nouă majoritate parlamentară, PNL ar putea să aibă cuvântul decisiv. Iar dacă PNL rămâne consecvent în nominalizarea lui Cătălin Predoiu atunci, Cătălin Predoiu, şi nu altcineva, va fi premier.
Cu alte cuvinte, domnul Cătălin Predoiu nu este bătut în cuie. Deloc. El poate fi candidatul real pentru funcția de prim-ministru sau poate rămâne un simplu candidat de serviciu. Depinde doar de PNL.
Așa că nu ar strica, măcar de dragul unui simplu exercițiu politic, să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă până când va sosi acel moment, al căderii prin moțiune de cenzură ori prin alegeri a guvernului Victor Ponta, Cătălin Predoiu nu ar mai fi favoritul PNL. Dintr-un motiv sau altul. Fie pentru că a călcat în străchini, grăbindu-se prea mult, ca fata mare la măritat. Fie pentru că a căzut în dizgrația liderilor noului Partid Național Liberal. Fie pentru că, între timp, o altă personalitate politică reușește să-i devină acestuia un concurent real.
Pentru Cătălin Predoiu a început, de mai mult timp, chiar din ziua rezultatului final al alegerilor prezidențiale, o numărătoare inversă. El poate rezista sau nu acestui stres. Klaus Iohannis nu a făcut decât să sugereze că poate face tandem, la nevoie, și cu altcineva. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. MISTO SITE CARE PREIA UN PUSCARIAS, CINE SE ASEAMANA SE ADUNA BAI BOGDANE

  2. Pai ,domnule SRS, e clar cine e noua favorita:d-na Gorghiu!

  3. Osa ne creasca barba pina la genunchi,abia atunci ajunge Predoiu premier.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998