CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9681 RON UP | 1 USD = 4.6029 RON UP | 1 GBP = 5.8001 RON UP

De ce a venit senatorul american Rob Portman in Romania? De frica!

11 comentarii / 4490 vizualizări / 29 mai 2022

O veste seacă: premierul Nicolae-Ionel Ciucă a primit ieri o delegație a Senatului SUA condusă de senatorul Robert Portman, care a venit la București să ne spună că suntem cei mai buni prieteni ai Americii. Ciudat, vizita nu era trecută în agenda premierului și nici a senatorului, ceea ce arată clar că a fost făcută pe picior. De ce? În opinia noastră, răspunsul e simplu: de frică. Senatorul american a găsit un pretext ieftin pentru a părăsi urgent SUA măcar cîteva zile, din cauza tragediei de la liceul din Texas.

Conform știrilor extrem de subțiri din presa noastră, Portman a vorbit la București despre sprijinul american pentru investițiile în energia nucleară, facilitatea oferită de România pentru exporturile ucrainene de cereale și situația de securitate a României și a regiunii în contextul agresiunii militare pe scară largă a Rusiei în Ucraina etc. Și a mai decretat că nu există prieten mai puternic pentru SUA decît România bla-bla-bla.

Portman vizitase anterior Germania, iar după noi merge în Moldova.

Așa cum am spus, în presa noastră nu existat vreo relatare prealabilă despre vizită, și nici în cea de peste ocean. Pe siteul oficial al lui Portman, care include permanent agenda săptămînală de lucru, prima referire la vizită apare pe 27 mai, adică vineri.

De ce ar fi decis Portman să plece, brusc și neanunțat în Europa, pentru cîteva zile?
În opinia noastră, de frică, după tragedia din 24 mai, cînd într-o școală din Uvalde, Texas, un puști a ucis 21 de persoane cu o armă de foc.

O tragedie care zguduie America și nu numai, inclusiv Papa Francis intervenind prompt cu o solicitare privind controlul mai strict al armelor în SUA. La fel a intervenit și Joe Biden și nenumărate alte figuri politice și civice din întreaga țară.

Crimele din Texas au readus violent în actualitate problema controlului armelor, care e blocat de ani de zile în congres de către republicani. De altfel, încă de acum cîteva luni dezbaterea fusese relansată vehement, după ce incidente armate, soldate cu numeroase victime, avuseseră loc în statele Colorado, Georgia şi California. Biden și administrația democrată și-au făcut un țel major din controlul armelor de foc, dar se lovesc mereu de opoziția republicanilor.

După tragedia de miercuri, presa americană a pus violent la zid principalii opozanți au legislației menite să tempereze accesul cetățenilor la arme.
Opozanți care, relevă presa, sunt plătiți de ani de zile de către National Rifle Association, o agenție puternică și influentă care grupează susținătorii dreptului civililor la arme.

Pe liste reluate de mass-media americană după tragedia de miercuri, senatorul republican Rob Portman apare pe locul șapte all-time, cu peste 3 milioane de dolari încasați de la NRA, ce-i drept la distanță de number one, Mitt Romney, cu peste 13 milioane de dolari primiți.

Mai mult, însă, în presă au apărut articole care pun la zid cei 10 senatori care ar putea asigura voturile necesare trecerii legislației anti-arme, iar Portman e plasat pe locul 3.

Ca să fie tacîmul complet, în acest week-end are loc, la Houston, reuniunea anuală a NRA, cu participarea lui Donald Trump, a senatorului Ted Cruz și a altor figuri republicane majore.
O reuniune complicată, la doar cîteva zile după crimele din Texas, și care bagă republicanii în corzi.
Cu atît mai mult cu cît peste cîteva luni au loc alegeri pentru congres.

Marele încasator de bani de la NRA, Rob Portman avea de ales pe de-o parte între a rămîne în SUA, pradă jurnaliștilor furioși și a participa la reuniunea de la Houston, unde, de regulă, e nelipsit și, pe e altă parte, a inventa peste noapte un tur prin Europa, în țări ”primitoare”, ca să dispară din peisaj pînă se mai calmează lucrurile.
Așa se explică neașteptata descindere la București și la Chișinău, în numele prieteniei între popoare și al îngrijorării față de situația din Ucraina. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S.: Faptul că în informările oficiale de la noi se vorbește despre o delegație condusă de Rob Portman, dar nu există nicăieri informații despre componența acelei delegații, inclusiv în relatările pe Twitter ale senatorului, care apare singur și în toate pozele din periplu, nu face decît să confirme ce scriem.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Are cineva vreun dubiu de ce întâmplă „atacuri armate” și se cer restrictionari sau control al armelor?
  Sper că nu. Și sper că americanul de rând e suficient de deștept.

  • daca si americanul de rand e destept atunci eu ma las de munca azi!!

 2. o avea „radacini romanesti”….
  (la bashtina nu la mashtina).

 3. La furat a venit…sa ii pupe bravul general Ciuca inelul, asa cum se cuvine unei slugi..si sa aranjeze vreun comision de pe la armament, nu?! Bravi generali, vai de voi!

 4. Portman a venit pt afaceri, nu a plecat de teama. Cand fac planuri sa decimeze o Planeta, nu se mai sinchisesc prea mult de tragedia respectiva. Si nu cred ca s-au sinchisit altadata mai mult. Acum, razboiul din Ucraina ne leaga si mai mult de americani, ne curteaza intens ca sa ocupe Marea Neagra.

 5. Maestre Iacob, de ce/cine ii este frica lui Portman ?!?!?!?

 6. In Colonie™ , orice portar, orice batoza cu 12 clase, orice bugetar care nu poate arata pe harta unde se afla ®omanica este primit cu presul rosu de catre „fucking” Prim-Ministrul acestui stat-esuat.

  Omologul lui PortarMan nu era Ciuca. Oricum, nu a venit aici din cauza tragediei, Portarul face parte din comisia senatoriala de relatii externe a SUA.

  Va garantez eu ca decidentii SUA nu cunosc nici macar ca Romania, Albania, Muntenegru se afla in NATO, dar sa stie unde dracu ne aflam pe harta =))))), aia daca afla ca trebuie sa ne apere de ceva, o sa ceara iesirea din NATO ca Trump.

 7. Mare stire…hahaha
  Americanului nu o sa-i i-a nimeni arma, daca vor incerca s-a terminat cu SUA
  Toate crimele astea oribile sunt facute de ei prin spate, poate poate vor reusi sa determine interzicerea lor si populatia sa accepte.
  In rest….incercati sa scrieti articole care ne intereseaza si nu din ciorba de peste ocean care nu ne priveste

 8. Atacurile alea armate pe care le vedeti prin Sua sunt de fapt generate/determinate chiar de structuri folosind la adress unor oameni pe care tot ei ii selecteaza o tehnologie criminala ilegala de directionare de la distanta a unui flux energetic ceea ce il face pe respectivul din om in neom si il dirijeaza si sa apese tragaciul. Experimente naziste pe oameni. MK Ultra si multe alte programe criminale impotriva oamenilor au istorie lunga in Sua. Presa in loc sa investigheze cu adevarat recita la ordin prosteala ieftina a structurilor, a murit si jurnalismul ala adevarat, e cam apus

 9. Aloo, aia de la protocol pe Ciuca l-ati imbracat prea smart casual de vreo sindrofie la o bodega securista, verificati si voi cum ar trebui premierul sa arate la o intalnire oficiala, chiar si cu unul care nu este de rangul lui la nivel de functie oficiala

  Ce-au ajuns si securistii statului roman sa nu mai stie nici macar protocolul elementar

 10. Nenorocitii astia de macelari yankei au cei mai multi puscariasi din lume (2,3 milioane) dar si cei mai multi militari din lume (2,3 milioane cu tot cu rezerve).
  Intre cele 2 cifre nu exista nicio coincidenta.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998