CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce am ramas afara?

0 comentarii / 1683 vizualizări / 22 decembrie 2010

In timpul vizitei la Bucuresti a presedintelui Barosso, Romania a semnat, demonstrativ, un Tratat cu Republica Moldova, care viza frontiera si securizarea ei. In scurt timp, dupa cum in mod corect imi semnaleaza intr-o corespondenta distinsul analist Radu Golban, presedintele Republicii Moldova a denuntat Tratatul ca fiind neconstitutional. Asa este? Si daca da, cine sunt responsabilii pentru aceasta gafa de proportii? In ce masura incidentul politic a avut efecte asupra deciziei Germaniei si Frantei de a nu accepta Romania in zona Schengen? Presedintele Traian Basescu, Teodor Baconschi, ministrul de Externe, primul ministru, Emil Boc si intreaga echipa de zgomote PD-L blameaza faptul ca Romaniei i se pregateste o mare nedreptate. In sensul ca nu vom fi primiti in spatiul Schengen.
Spatiul Schengen inseamna ca orice cetatean roman poate calatori, absolut liber, in Uniunea Europeana, fara a fi nevoit sa se legitimeze ca un strain care intra pe teritoriul altui stat. In interiorul spatiului Schengen nu mai exista granite si nu mai exista straini. De aici, o multitudine de consecinte vizand posibilitatea de a munci si castiga bani oriunde si de a beneficia, oriunde te-ai afla, de legislatia locala. Castigul, nu numai in sens psihologic, nu numai in sensul liberei circulatii, ci si in sens strict financiar, ar fi enorm si s-ar rasfrange, mai devreme sau mai tarziu, asupra fiecarei familii de romani. De ce nu intram in spatiul Schengen?
Atunci cand autoritatile de la Bucuresti sustin ca ni se face o nedreptate, in general, si cand demnitarii nostri maraie la Germania si Franta, reprosandu-le faptul ca isi utilizeaza dreptul de veto pentru ca Romania sa nu fie primita, la inceputul anului viitor, in spatiul Schengen, acestia uita sau se fac ca uita ca tot ei sunt partizanii unei minciuni grosolane. In ce consta minciuna? In afirmatia ca intrarea in spatiul Schengen este conditionata tehnic. Si ca nu am indeplinit conditiile tehnice vizand securizarea granitelor nostre cu spatiul non-european. Aici este falsul. Una dintre premizele securizarii acestor granite era Tratatul cu Republica Moldova. Un tratat incheiat pe picior. Si declarat neconstitutional de catre presedintele Republicii Moldova.
Cine este vinovat? Sunt vinovate Germania si Franta, care ne pun bete in roate, sau sunt vinovati factorii de decizie de la Bucuresti, care au semnat pe picior un tratat care nu valoreaza nici cat o ceapa degerata? Si care, daca ar avea vreo valoare, ar insemna ca intr-adevar am indeplinit conditiile pentru a fi acceptati in spatiul Schengen. Nu trebuie sa fii mare specialist in materie de diplomatie pentru a sti ca, de cate ori se pune problema incheierii si semnarii unui tratat, prima conditie este sa te asiguri ca cealalta parte are dreptul sa se angajeze in numele statului respectiv. E ca si cand semnezi orice fel de contract. Daca vrei sa cumperi un autoturism, bunul simt iti dicteaza sa te asiguri ca vanzatorul este chiar proprietarul respectivului autoturism. Este exact ceea ce ar fi trebuit sa faca, si nu a facut, Teodor Baconschi, in calitatea sa de sef al diplomatiei de la Bucuresti. Si de viitor candidat la presedintie, pe mana lui Traian Basescu. Este exact ceea ce trebuia sa faca directorul SIE. Este exact ceea ce trebuia sa faca primul ministru. Este exact ceea ce trebuia sa faca Presedintele Romaniei. Cand colo, noi am procedat in stil romanesc. Am incercat sa ne pacalim partenerii UE. Si acum tot ei sunt de vina? (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998