CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce ar putea avea Ponta si Crin probleme mari la alegeri. Si nu numai ei…

0 comentarii / 2257 vizualizări / 2 octombrie 2012

În decembrie, alegătorii români vor asista la un fenomen unic pînă în prezent și neremarcat, deocamdată: alinierea ”planetelor” în politică. Mai precis, absolut toate partidele cu șanse de a prinde parlamentul vor candida cu președinți noi la cîrma, aleși după scrutinul din 2008. Un lucru care va afecta puțin carierele unora, dar care le poate zgudui dramatic, ori chiar încheia, pe ale altora.

Victor Ponta, Crin Antonescu, Vasile Blaga, Gabriel Oprea, Kelemen Hunor, Mihai Ungureanu, Dan Diaconescu, Daniel Constantin și Mihail Neamțu sunt nouă lideri de partid care nu au dat piept niciodată pînă azi cu alegătorii din această postură, în cazul alegerilor parlamentare. Antonescu a făcut-o la alegerile prezidențiale din 2009, dar există, totuși, diferențe semnificative față de parlamentare. Toți cei nouă au fost aleși după alegerile din 2008 la șefia partidelor respective, unii chiar în ultimele luni.

Să-i luăm bob cu bob și să vedem ce riscă, fiecare dintre aceștia.

Kelemen Hunor. Dintre toți, liderul maghiar are situația cea mai confortabilă, electoratul său nu îi poate produce vreo surpriză, deci fotoliul îi este asigurat.

Daniel Constantin. Junele președinte al PC nu riscă, de asemenea, mare lucru, în cazul unui eșec la parlamentare, el fiind, oricum, doar o interfață a lui Dan Voiculescu, adevăratul lider al conservatorilor. Parlamentar ori ba, Constantin va sta în post cît va crede de cuviință mentorul său.

Mihail Neamțu. La fel de insignifiant ca și Daniel Constantin, Neamțu, liderul ”Noii Republici”, nu are, propriu zis, o carieră autentică de apărat, a venit din nimic și se va întoarce tot acolo, în caz de eșec.

Gabriel Oprea. Liderul UNPR ar avea probleme destul de serioase în caz de ratare a unui mandat parlamentar, dar o eventuală fuziune cu PSD după alegeri îi poate aduce un post suficient de solid în conducerea social-democraților încît să își scoată pîrleala. Nefiind în poziția de a aspira la mai mult în viitor, Oprea nu ar fi afectat, deci, catastrofal de un eșec.

Vasile Blaga. Nu e un secret în interiorul PDL, ca și în alte zone, faptul că Vasile Blaga și-a dorit cu ardoare, ani de-a rîndul, șefia partidului, considerîndu-se mult mai îndreptățit decît crudul Emil Boc să dețină această onoare. La fel, nu e un secret faptul că Blaga visează la o candidatură prezidențială în 2014, pe care o va și obține în mod cert, ca lider al PDL la momentul respectivelor alegeri. Din acest punct de vedere, un eșec la parlamentare, în decembrie, ar putea reprezenta un dezastru pentru democrat-liberal. Așa se explică de ce Blaga își caută extrem de atent un colegiu în vestul țării cît mai sigur pentru a micșora la maxim riscurile. El, de altfel, a mai trăit odată pe propria piele gustul eșecului, în 2000, cînd, după o frumoasă carieră în partid și în Senat, a trebuit să accepte pentru patru ani umilitoarea postură de expert parlamentar. Acel rateu a tras cariera lui Blaga înapoi cu mulți ani, o lecție pe care actualul lider portocaliu nu concepe să o mai primească.

Mihai Răzvan Ungureanu. Tînăra mare speranță a politicii de dreapta se află într-un moment pe cît de delicat, pe atît de dificil. Venit, de la șefia SIE și cu background de ministru, direct la cîrma guvernului, MRU s-a prăbușit lamentabil după 78 de zile, spre stupoarea celor care îl vedeau, deja, președinte de țară. Din cioburi, ex-liberalul încearcă acum să își reconstruiască destinul pe alte coordonate, mult mai dificile, precum cea de lider de partid. Greu digerabil pentru aliații din PDL, MRU are dificultăți, deocamdată, în a-și găsi un colegiu sigur, pentru că un nou eșec în decembrie l-ar trimite direct la lada de rebuturi a politicii. Abia răsufla ușurat că se poate refugia în zona controlată autoritar de Gheorghe Falcă, primarul Aradului, că pentru MRU a venit lovitura: liderul organizației județene Arad, Gheorghe Seculici, anunță că respectivul colegiu e ocupat de altcineva, așa că Ungureanu să-și caute în alte zări. Cum liderii PDL abia l-au convins pe Seculici, acum cîteva luni, să nu dezerteze la PNL, e greu de crezut că decizia acestuia va fi contestată de cineva. Situația lui MRU este din ce în ce mai complicată, pe măsură ce timpul trece, iar el se cam învîrte în cerc.

Crin Antonescu. Liderul PNL își joacă tot viitorul pe cartea alegerilor din decembrie, pentru că un eșec îl scoate complet din cărțile președinției, în 2014. Nu poți încerca să fii primul pe țară după ce ai ieșit al doilea pe județ, vorba unei zicale populare. La alegerile din 2008, Crin a ieșit senator abia la redistribuire, o postură umilitoare pe care adversarii i-o speculează non stop. Mai mult, el a candidat într-un colegiu din sectorul 1, dominat autoritar de liberalii lui Andrei Chiliman, pe atunci într-o relație mult mai bună cu șeful său pe linie de partid. Din poziția de redistribuit, Crin s-a cocoțat la șefia Senatului, o manevră care nu poate fi repetată la infinit, în marea politică. O problemă și mai mare e aceea că, din cauza scorului mare în sondaje, USL va lua foarte multe mandate din primul tur, în schimb nu va beneficia de prea multe locuri la redistribuire.
Deocamdată, Antonescu dă semne că e conștient de gravitatea situației, dat fiind că nu are nici pînă la această oră o decizie luată în privința candidaturii. Tentant ar fi un colegiu în sectorul 6, unde primar e Rareș Mănescu, un fidel al său, numai că sectorul respectiv are o structură a populației mult mai stîngistă, în esență, decît sectorul 1, un risc important pentru prezidențiabilul USL. Un eșec al lui Crin în colegiu va deschide categoric drumul spre președinție lui Sorin Oprescu, și ar putea aduce chiar serioase riscuri de pierdere a șefiei partidului.

Dan Diaconescu. Bossul OTV a făcut aseară, la B1TV, un anunț-bombă, potrivit căruia va candida în alegeri în același colegiu cu liderul PSD, Victor Ponta, indiferent unde va fi asta. „M-au rugat mulţi specialişti în politică să obturez accesul domului Ponta în viitorul Parlament”, a spus Dan Diaconescu la B1 TV.

Victor Ponta. Pentru Ponta, informația de mai sus e chiar o veste proastă: premierul a anunțat, deja, că va candida în același colegiu din Tg.Jiu, o zonă a Olteniei unde DD are mulți simpatizanți. În plus, se adună și alți nori negri deasupra candidaturii lui Ponta: deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, ales într-un colegiu vecin, dar care nu se mai regăsește pe listele din decembrie, conform ultimelor informații, ar putea candida din partea altui partid, posibil chiar PPDD, devenind, din aliat, un adversar regional al lui Ponta. Cum fostul prefect de Gorj Surupăceanu are în spate o felie bună de electorat, o popularitate pe măsură, dar și structuri județene puternice, puse pe picioare de legendarul Nicolae Mischie, tutorele său politic, se anunță un meci spectaculos. De asemenea, unul dintre primarii gorjeni ai PSD, Marian Rotaru, și-a anunțat decizia de a candida contra lui Ponta la parlamentare, în semn de protest față de decizia acestuia de a aduce drept candidați oameni din afara județului. Deocamdată, primarul de Tg.Jiu, Florin Cîrciumaru, duce o muncă disperată de convingere cu Rotaru să renunțe. Într-un sondaj local realizat la comanda ziarului ”Pandurul”, Ponta e considerat parlamentarul care a făcut cel mai mult pentru județ de numai 20% dintre gorjeni, cu 5 procente mai mult decît deputatul PDL Cosmin Popescu, cel condamnat la închisoare în chiar timpul mandatului și cu 10 procente în urma lui Surupăceanu. Dacă Diaconescu se ține de cuvînt, soarta lui Ponta se ”joacă”, pentru că ratarea colegiului ar putea fi un argument consistent pentru Traian Băsescu, după alegeri, atunci cînd se va pune problema desemnării noului premier.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu nu riscă nimic: e aproape sigur că el nu își dorește să fie parlamentar, ci doar să încurce ploile altora. Statutul de ales l-ar scoate pe DD din cărțile OTV, în condițiile în care Codul Audiovizualului interzice explicit politicienilor să fie realizatori ori moderatori de emisiuni radio-TV. Pentru DD ar însemna să cedeze un microfon care îl face celebru zilnic într-o țară întreagă și cu ajutorul căruia și-a construit întreaga carieră și avere, pentru unul la tribuna parlamentului, unde s-ar pierde între alte sute de aleși. E probabil, deci, că DD se va mulțumi să controleze indirect un partid parlamentar, al cărui președinte nici măcar nu e, în acte, din același motiv mai sus pomenit, rămînînd, pe mai departe, șeful OTV și DDD. Și, se știe demult, nimeni nu e mai periculos decît cel care nu are nimic de pierdut. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998