De ce are nevoie UE de război în Ucraina: Bruxellesul, asediat de lobbyștii firmelor de armament
2 comentarii / 4058 vizualizări / 7 martie 2025
”Atacul lobbyiștilor din domeniul apărării asupra UE: 18 întâlniri cu comisarii în trei luni și un buget majorat cu 40% într-un an. Masa devine din ce în ce mai bogată, așa că marii producători de armament se agită. Ultimul plan european de reînarmare în valoare de 800 de miliarde de euro propus de Ursula von der Leyen este doar cea mai recentă oportunitate, dar industria de apărare este în mișcare de ani de zile, de când Vladimir Putin și-a trecut tancurile peste granița ucraineană” se arată într-o analiză fierbinte apărută azi în presa italiană.
”Faptul că Europa ar fi trebuit să sprijine Kievul a fost evident de la început, iar faptul că acesta se va reînarma a fost realizat nu după mult timp, inclusiv datorită declarațiilor belicoase ale liderilor săi. Așa că multinaționalele de armament și-au dezlănțuit puterea de foc pe propriul lor câmp de luptă, cel al politicii, inundând Bruxelles-ul cu lobbyiști și cheltuind bani pentru a face lobby pe lângă instituțiile europene, pentru a stimula alocarea de fonduri și crearea de programe de investiții.
Războiul este o oportunitate profitabilă de neegalat pentru industria de apărare, știm. Cu cât țineți mai multe puști în mână, cu cât trageți mai multe gloanțe, cu cât desfășurați (și poate distrugeți) mai multe vehicule, cu atât mai mulți bani intră în cuferele giganților din domeniul armamentului. Cheltuielile globale pentru apărare cresc acum în fiecare an, anul 2023 stabilind un nou record: 2 443 de miliarde. Industria de armament nu face altceva decât să încerce să ia o felie cât mai mare din această plăcintă uriașă, precum și să împingă politicienii și instituțiile să promoveze politici care să redirecționeze tot mai multe fonduri către acest sector.
Astfel, au fost înregistrate sute de întâlniri între lobbyiștii de la Bruxelles și politicienii europeni(…)
În doar trei luni de activitate, echipa von der Leyen 2 a primit deja 18 vizite din partea unor companii și grupuri de lobby din domeniul apărării și aerospațial. Acestea variază de la Leonardo la Airbus, de la Dassault la Safran, de la Thales la OHB. Printre „țintele” lobbyiștilor din domeniul armamentului nu se numără doar ministrul apărării, lituanianul Andrius Kubilius, ci orice comisar care poate avantaja într-un fel întregul sector. Astfel, marii oameni de afaceri au fost primiți și de Ursula von der Leyen, vicepreședintele executiv însărcinat cu securitatea, Henna Virkkunen, și vicepreședintele executiv însărcinat cu prosperitatea și strategia industrială, Stéphane Séjourné.
Acesta este doar un mic eșantion reprezentând o perioadă limitată de trei luni, dar servește pentru a înțelege cât de des și persistent se exercită presiuni asupra membrilor Comisiei. Fără a lua în considerare faptul că același lucru se aplică și acelor deputați europeni care pot juca roluri importante în procesul legislativ european în domeniul apărării. Cifrele acestui efort sunt date de Politico într-un studiu publicat recent. O cifră înainte de toate este emblematică: de la începutul războiului din Ucraina, bugetele de lobby ale principalelor companii de apărare din Europa au crescut cu până la 40 % din 2022 până în 2023. Iar cele mai multe dintre acestea au folosit banii pentru a-și extinde echipele de la Bruxelles.
Pentru a ne face o idee despre amploarea fenomenului, trebuie doar să ne amintim că, în 2022, cheltuielile cumulate ale primelor zece companii de apărare din UE (Airbus, Leonardo, Thales, Rheinmetall, Naval, Saab, Safran, KNDS Deutschland, Dassault și Fincantieri) au fost cuprinse între 3,95 milioane și 5,1 milioane de euro, în timp ce în anul următor această cifră a crescut la 5,5 milioane și 6,7 milioane de euro. Saab, de exemplu, și-a dublat cheltuielile de lobby de la 400 de mii la 800 de mii de euro, urmată de Airbus, care a trecut de la aproximativ 1,2 la 2 milioane de euro, și Dassault, care a trecut de la 300 de mii la 500 de mii de euro, în timp ce Thales a trecut de la 300 de mii la 700 de mii de euro.
În ceea ce-i privește pe italieni, Leonardo și Fincantieri au rămas fermi la 300 de mii de euro fiecare. Pe lângă creșterea bugetului, un alt element semnificativ este investiția în personalul de lobby. Și aici aproape toate cele zece companii și-au mărit echipele de lobby între 2022 și 2024. Thales este cea care a investit cel mai mult, mărindu-și echipa de la 3,5 la 10 angajați calculați pe echivalentul activităților cu normă întreagă. Leonardo urmează, mărindu-și echipa de la trei la cinci angajați. Airbus, pe de altă parte, a trecut de la 4,5 la 5,25 angajați. Echipa de atac a marilor companii de armament continuă să crească. Cu războiul încă în desfășurare și cu impulsul beligerant al instituțiilor UE, ea va putea să se lanseze la cucerirea marelui tort al fondurilor europene. Destinat să devină din ce în ce mai mare. (Traducere și adaptare B.T.I.)
Foto. Pixabay.com
[…] Citește mai multe pe: https://inpolitics.ro/de-ce-are-nevoie-ue-de-razboi-in-ucraina-bruxellesul-asediat-de-lobbystii-firm… […]
[…] Sursa: inpolitics.ro […]