CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce Băsescu și Udrea se află sub protecția DNA?

0 comentarii / 1976 vizualizări / 27 ianuarie 2015

Devine din ce în ce mai limpede. Pentru orice observator neutru al vieții noastre publice. DNA a făcut zid în jurul lui Traian Băsescu și al Elenei Udrea. Și asta, în timp ce, aparent, instituția dă lovitură după lovitură împotriva marii corupții. Dar există o contradicție în termeni. Ultimele dosare DNA sunt o dovadă de neatacat că această corupție a devenit instituţionalizată și, cum spune Klaus Iohannis, aproape generalizată. Și, iată că, vârfurile sistemului scapă neatinse. De parcă deasupra lor ar exista o umbrelă protectoare. Iar dedesubt o plasă de salvare. Pe care se plimbă tacticos, în ceas de seară, tandemul Băsescu-Udrea.
De multe ori criticată, inclusiv de semnatarul acestor rânduri, pentru modul părtinitor în care administrează anchetele, dar și pentru spectacolul de proastă calitate la care se dedă, zi de zi, Direcția Naţională Anticorupție este, totuși, ca orice pădure, alcătuită din copaci verzi și din copaci uscați. Procurorii DNA care doresc să se afirme și o fac față de lege, față de procedurile penale, față de drepturile omului și, mai ales, în respect față de banul public, transpiră pentru a tăia în carne vie. Pentru a face, până la capăt, o disecție a corpului infracțional, a corpului stricat al societății românești. Aceștia exercită o presiune formidabilă, de jos în sus, în interiorul instituției.
Dar acolo sus, unde este omnipotentă doamnă Laura Codruța Koveşi, lucrurile se mișcă cu o dublă viteză. Și parcă cu o dublă comandă. Pe de o parte, doamna Koveşi este supusă presiunii din interior, exercitată de corpul de procurori care doresc să se afirme, făcându-și așa cum trebuie meseria și ducând dosare extrem de spinoase până la capăt. Ea, de asemenea, este supusă unei presiuni externe din partea opiniei publice care dorește ca această corupție endemică, instituționalizată și cvazi-generalizată să fie asanata. Există și o presiune externă, cât se poate de firească, din direcția partenerilor euroatlantici ai României. Și a Statelor Unite, în special. Imperativele geostrategice obligă Statele Unite să acorde o atenție deosebită stăpânirii fenomenelor infracționale din zona corupției instituţionalizate, în această parte a lumii, de unde Washington-ul așteaptă stabilitate și o construcţie a unui sistem care să nu se lase ușor penetrat de mafiile cu domiciliul la Răsărit sau în orient.
Dar Laura Codruța Koveşi suferă presiuni și în sens contrar. Distinsa doamnă nu a ajuns în această importantă funcție venind din cer. Ea nu este un înger. Ea nu este un arhanghel. Doamna Koveşi a fost, pur și simplu, recrutată. De nimeni altul decât de Traian Băsescu și grupul său de interese. A fost recrutată, promovată, protejată și menținută în funcție în ciuda unor presiuni în sens contrar. Ca atare, sub aspect moral, ea este datoare regimului care a promovat-o. Şi nu numai sub aspect moral. Așa cum s-a dovedit, regimul Băsescu, grupul de interese al fostului președinte, ştie să profite de vulnerabilităţile unor persoane cărora le-a încredințat diferite roluri. Băsescu ştie să-i strângă cu ușa pe cei care ar putea deveni neloiali. Pe cei care ar putea să defecteze. De aceea, presiunile asupra Laurei Codruța Koveşi, în sensul de a nu duce până la capăt o serie întreagă de investigații, sunt formidabile. Și se contrapun atât presiunilor interne, cât și presiunilor externe, chiar și cele exercitate de Washington.
Așa se face că, pe de o parte, procurorii, cu sprijinul SRI, produc revelaţii în serie, ale căror proporții sunt devastatoare, privind pagube uriașe aduse cetățeanului român prin corupția instituționalizată de sub regimul Traian Băsescu iar, pe de altă parte, de câte ori vreun procuror încearcă să treacă linia roșie devine, din ce în ce mai vizibil, că i se dă peste mâini.
Unde s-au dus, în final, miliardele șifonate din Microsoft-EADS sau din marile afaceri necurate cu fondul funciar? Ori cu restituirea proprietăților? Noi știm că multe sume au fost tranzitate, de pildă, prin conturile afaceristului de casă al clanului Băsescu, Dorin Cocoș. Ca să dau numai un singur exemplu dintre cele vreo zece-cincisprezece, aflate la îndemna oricărui analist. Care a fost destinația finală a spăgilor? Nu au ajuns ele și la Elena Udrea? Până de curând soția lui Cocoș. A asistat Traian Băsescu, fără să clipească, bine informat fiind, la toate aceste fărădelegi, în timp ce portofelul său a rămas gol?
De ce investigațiile se opresc de fiecare dată, dar din ce în ce mai vizibil, mai flagrant, mai scandalos, în pragul ușii tandemului Băsescu-Udrea? Oare Laura Codruța Koveşi este șantajată? (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998