CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce blocheaza fratia Ponta-Iohannis organizarea de alegeri partiale

3 comentarii / 2853 vizualizări / 21 ianuarie 2015

Deși Klaus Iohannis pretinde necontenit că e adeptul lucrului bine făcut, în practică nu pare defel să-l deranjeze vechiul principiu mioritic ”merge și așa”. Cea mai bună dovadă e complicitatea tacită cu premierul Ponta în privința asigurării unei funcționări optime a administrației locale. Care șchioaptă tot mai rău.

PNL a anunțat ieri că a depus plîngere penală împotriva premierului Ponta pentru refuzul acestuia de a organiza, potrivit legii, alegeri parțiale pentru șefia Consiliului Județean Cluj, ca și pentru alte posturi similare, de mare greutate.

Nu e prima oară cînd liberalii fac scandal – și pe bună dreptate – pe această temă.

La această oră, municipii de prim rang precum Bacău, Sibiu, Vîlcea, Sighișoara, Consilii Județene precum Vîlcea, Cluj ori Neamț nu au lideri aleși, după ce foștii au fost suspendați din cauza problemelor cu justiția, ori au demisionat din varii motive. Nu mai vorbim de zecile de parlamentari aleși în 2012 care azi sunt lipsă la apel, lăsînd destui cetățeni fără reprezentare. Faptul că avem un parlament excedentar nu e un motiv de încălcare a legii, totuși.

Extrem de interesant, însă, nici PSD, nici guvernul și nici șeful statului nu par deranjați de situație. Respectarea legii în privința posturilor vacante în administrație nu intră în vederile primilor oameni în stat, unul avînd treabă cu interviurile din presa străină, celălalt cu teza de doctorat.

S-au găsit chiar voci care să susțină că nu ar fi nevoie de organizarea de scrutine parțiale nicăieri, pe motiv că legislația actuală, deși stipulează obligativitatea de alegeri în 90 de zile de la vacantarea posturilor din administrație, nu prevede, totuși, sancțiuni pentru nerespectarea acesteia.
Atunci, la ce bun mai avem legi?

De ce se fac Ponta & Iohannis că plouă, mai ales cînd unul dintre ei e direct responsabil cu situația, iar celălalt provine chiar din administrația locală și ar trebui să privească lucrurile cu multă seriozitate?

Nu știm exact.
Dar o ipoteză am putea formula.
Niciunuia dintre ei nu îi repugnă situația actuală, de maxim provizorat.
Din motive diferite.

Ponta, pe de-o parte, ca lider al PSD, știe că partidul a ajuns foarte jos în sondaje, astfel că șansele de a cîștiga în alegerile parțiale sunt destul de slabe.
Noi înfrîngeri electorale, exact ce nu i-ar conveni lui Ponta într-un moment cînd, și așa, are destule probleme pe cap.

De celalată parte, Iohannis are alt gen de problemă.
Demisia sa de la primăria Sibiu trebuia să ducă la alegeri parțiale cel mai tîrziu la finele lunii martie.
În 2004, cînd noul președinte Băsescu a demisionat de la primăria Bucureștilor, guvernul Năstase a stabilit data alegerilor parțiale încă din ziua de 28 decembrie. Acum, ne apropiem de finalul lui ianuarie și nu se aude nici musca pe subiect.

În locul lui Iohannis a venit la cîrma primăriei un om de încredere din Forumul Democrat al Germanilor, viceprimarul Astrid Fodor, cea care și-a manifestat intenția de a și candida, în caz de alegeri.
Numai că, de la dorință la putință e distanță mare.

La această oră, PNL se află la cote masive de popularitate, mai ales în Ardeal, între altele și pentru că trece drept partidul care l-a făcut președinte pe Iohannis. Să nu își desemneze candidat doar pentru a susține un om al micuțului FDGR ar fi ridicol și neavenit.
Și greu de crezut, totodată.

Liberalii vor avea, în mod cert, un candidat, care poate fi, teoretic, un om agreat de Klaus Iohannis. Dar, la fel de bine, poate proveni dinspre aripa pedelistă, ori dinspre cea a lui Ludovic Orban, spre exemplu.
Pentru actualul președinte, este foarte riscant ca la cîrma primăriei să vină un politician care să nu-i fie extrem de devotat.
După 12 ani pe post, e imposibil să nu se găsească oarece schelete prin dulapurile ”neamțului”, mai ales că acuzații în legătură cu nereguli grave nu au lipsit cîtuși de puțin în timpul mandatelor sale.

Iată de ce pe Iohannis nu l-ar deranja ca guvernul Ponta să se facă, vorba aia, că plouă în materie de alegeri parțiale, iar Astrid Fodor să rămînă pe poziție pînă la alegerile din 2016.
O temă care opune, neașteptat, două forțe: PNL, ca mare favorit în aceste alegeri, de-o parte, tandemul Iohannis-Ponta, pe de alta.
O situație care ar putea explica, deci, pasivitatea guvernului, muțenia președintelui și nervozitatea în creștere a liberalilor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. DOMNU’ SUNTETI IDIOT ? DE CAND ORGANIZEAZA PRESEDINTELE ALEGERI ?

  2. Dle.Huzaru, nu ar trebui sa ma cobor la nivelul dvs pentru a va da explicatii, dar am sa fac o exceptie: presedintele nu organizeaza alegeri, dar poate lua atitudine. Asa cum Basescu a cerut alegeri anticipate in 2005, ori prelungirea programului de votare, in 2014…

  3. Domnule Neidiot, o lege care te obliga sa faci ceva si nu are prevederi nici pentru cei care nu se conformeaza si nici privitoare la ce se intampla daca nu i se respecta prevederile este similara cu celebra lege data de Nea Nicu prin care eram obligati sa ne adresam unul altuia cu apelativul de „tovarase”. N-a respectat-o mai nimeni si n-a fost nimeni sanctionat. Capisci?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998