De ce cazul Sf.Pantelimon trebuie tratat cu precauție: scandalul care a dat foc Indiei
0 comentarii / 3165 vizualizări / 15 august 2024
Scandalul produs la Sf.Pantelimon, soldat cu arestarea a două doctorițe sub acuzația că ucideau intenționat pacienții a divizat societatea românească, a reaprins controversele legate de modul în care procurorii fac dosarele, a dus la suspiciuni de aranjamente electorale și, mai ales, a pus la zid reprezentanții sistemului medical. Nu spune nimeni că medicii nu trebuie să dea socoteală în fața legii, dar precauția nu trebuia să lipsească din abordarea acestui caz, pentru că există un mare risc social, pentru România: acela de pierdere a încrederii oamenilor în sistemul medical, și așa slăbită după pandemie.
Din păcate, nu am avut precauție, ci contrariul ei. Cineva parcă s-a asigurat că lucrurile se vor încinge la roșu, începînd cu burtierele generos livrate de televiziuni cu ”doctorițele asasine” șamd. Scandalul care explodează în aceste momente în cea mai mare țară a lumii, India, și despre care relatează tot mapamondul, ar trebui cu atît mai mult să ne dea de gîndit.
Faptele, pe scurt.
În India, o tînără doctoriță stagiară, de 31 de ani, a fost găsită moartă sîmbătă dimineața într-un mare spital din Calcutta, după ce în ziua precedentă muncise din greu și se retrăsese pentru odinhnă într-o sală de seminar.
A doua zi dimineața, colegii ei au descoperit tragedia: fusese violată, torturată și ucisă în spital. Poliția a arestat un lucrător voluntar al spitalului, dar a fost doar debutul unor evenimente care iau amploare de la o oră la alta. Medicii furioși au intrat în grevă în toată țara, invocînd slaba protecție și cerînd modificarea legislației, pentru a proteja lucrătorii din domeniul sănătății. Tragicul incident a aruncat din nou în centrul atenției violența împotriva lucrătorilor din domeniul sănătății.
La Spitalul RG Kar, în care vin zilnic 3.500 de pacienți, medicii lucrează de multă vreme în condiții inumane, nu au săli de odihnă autentice, fac gărzi îndelungate șamd. Crima de la spital a dus la intrarea federațiilor sindicale din sănătate în grevă, în semn de protest.
Asociația medicală indiană (IMA) a dat sîmbătă autorităților un ultimatum de 48 de ore pentru a finaliza ancheta și a avertizat cu proteste la nivel național dacă vinovații nu sunt arestați în acest termen. Corpul medicilor a solicitat o anchetă imparțială, în timp util și aprofundată și a cerut, de asemenea, o anchetă detaliată privind condițiile care au „permis crima”, împreună cu măsuri urgente pentru îmbunătățirea siguranței medicilor, în special a femeilor, la locul de muncă.
Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a intervenit de urgență și a cerut pedepse severe pentru crimele împotriva femeilor, promițînd totodată 75.000 de noi paturi de spital în următorii cinci ani.
Multe spitale guvernamentale și-au suspendat majoritatea serviciilor.
Biroul Central de Investigații a convocat azi cinci medici pentru interogatoriu în legătură cu crima de la Spitalul RG Kar, administrat de stat.
Azi noapte, sute de mii de femei indiene au mărșăluit în orașe din toată India, pentru a protesta față de tragedia de la spital, care a reamintit lipsa de siguranță a femeilor din țară.