CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce e Iohannis fericit de anchetarea lui Kovesi

9 comentarii / 4714 vizualizări / 14 februarie 2019

Chemarea la audieri a zeiței anticorupției a produs ceea ce s-ar putea numi ziua cea mai neagră a justiției ultimilor 15 ani, și asta, paradoxal, exact pe mîna adulatorilor cătușelor. Cel mai fericit în toată povestea are motive să fie Klaus Iohannis, din motive simple, pe care le vom explica mai jos.

Ieri a fost o zi neagră pentru justiție nu din cauza citării lui Kovesi la parchet, ci a reacțiilor halucinante pe care afaptul le-a produs în rîndul clasei politice, al societății civile șamd. Mai exact al acelor grupări care și-au făcut un stindard din a clama emanciparea justiției în mandatele Kovesi, Macovei, Băsescu, Prună șamd.
Or, citarea de ieri a lui Kovesi a generat un val uriaș de acuzații la adresa ”manevrelor murdare” din justiție, menite să ducă la blocarea numirii ei la șefia parchetului european.

”În acest caz nu vorbim de o persoană cu o gravă suspiciune de corupţie. Vorbim de candidatul cel mai bine plasat într-o cursă internaţională pentru a deveni procuror şef european”, decretează PNL prin vocea Ralucăi Turcan.

”Se indoieste cineva ca aceasta nemernicie este facuta la ordinul lui Liviu Dragnea? O numire a Codrutei Kovesi in functia de procuror-sef european ar inseamna sfarsitul retoricii urii pentru Dragnea, Toader, Tariceanu si acolitii lor. Nimeni nu i-ar mai crede. O numire a ei practic ar fi confirmarea faptului ca de doi ani niste infractori au confiscat Romania”, susține și USR, prin liderul Dan Barna.

”Liderii PSD-ALDE nu doresc ca fosta şefă a DNA să ajungă procuror-şef european şi folosesc toată maşinăria de manipulare şi de presiune, dar şi instituţiile subordonate politic, pentru a stopa chiar şi fizic această numire pe ultima sută de metri” plusează și Cioloș, fie-ne iertat jocul de cuvinte.
Opoziția de la noi pare să știe cu maximă precizie și fără umbră de îndoială dedesubturile poveștii.
Nimeni nu are dovezi, dar toți garantează că e mîna lui Dragnea și PSD.
Singurul ”argument” fluturat e coincidența audierii la parchet cu cea de la Bruxelles.
Deși această coincidență nu a funcționat în cazul multor altor anchetați care se pregăteau pentru diverse posturi înalte și s-au trezit săltați în pragul obținerii lor.
Pe atunci, ni se explica blînd, ca unor retardați, că justiția e oarbă, trebuie lăsată să funcționeze, și exista, desigur, șansa acuzaților de a-și dovedi nevinovăția.
Acum, brusc, raționamentul nu mai funcționează.

Ceea despre care se glumea că își face cafea cu lacrimi de corupt varsă, ea însăși, lacrimi.

Problema e că, în situația în care acuzatorii de azi ai lui Dragnea ar avea dreptate, abia atunci am avea proporțiile dezastrului; ar fi dovada că în 14 ani de reformare a justiției nu s-a obținut nimic și că totul funcționează exact ca înainte de 2004. Că am avut un sistem care nu a depins de un mecanism bine pus la punct, ci doar de calitățile speciale ale unui om, în speță Laura Kovesi. Un om de neînlocuit.
Ceea ce, pentru un stat modern, nu are absolut nicio valoare. Dacă azi suntem informați că PSD și ALDE se șterg pe bocanci cu justiția precum în vremea lui Năstase și Stănoiu, avem un deceniu și jumătate pierdut.
Adică un dezastru.
Din fericire, slabe șanse ca acuzațiile partidelor din opoziție, ale tefeliștilor, ale ziariștilor de curte ai DNA să fie reale. E vorba doar de sfînta meteahnă românească a dublei ocale: corupții noștri sunt buni, ceilalți sunt răi.
Cît despre manevrele lui Dragnea & comp, nu avem deocamdată probe că ele au existat ori nu. Sigur e însă că marele avantajat de blocarea numirii lui Kovesi la parchetul european, deopotrivă cu anchetarea ei pentru corupție, este Klaus Iohannis.
Pentur că actualul președinte s-ar fi confruntat în campania electorală din toamnă – în care anticorupția va juca un rol covîrșitor – cu o problemă imensă: povara demiterii zeiței anticorupției.
Pentru Iohannis exista riscul ca mesajul justițiar să fie preluat de alții, neafectați de respectiva povară, ceea ce ar fi dus la diluarea retoricii prezidențiale.
Numirea lui Kovesi în postul european ar agrava exponențial situația, pentru că ar reprezenta ceas de ceas, clipă de clipă, dovada imensei erori făcute de președinte. Ori mai rău decît o eroare. Cum ar mai pretinde Iohannis că vrea justiție cînd cea eliminată de el din lupta anticorupție a ajuns mai apreciată de străini decît de ai ei?
În noile condiții – anchetarea, poate chiar arestarea lui Kovesi și ratarea obiectivului european – Iohannis nu doar că scapă de amintita povară, dar chiar poate întoarce lucrurile în favoarea lui. El va fi perceput drept omul care a acționat la timp pentru a nu lăsa cancerul să se extindă în interiorul DNA.
Dacă Iohannis a beneficiat întîmplător de această șansă ori a dat și el o mînă discretă de ajutor iarăși nu putem proba.
Dar e de așteptat ca, în perioada următoare, mesajul pro-Kovesi al PNL să se domolească sensibil, dar nu și al USR – PLUS.

Cît despre speculațiile că Bruxellesul nu va ține cont de ancheta asupra Laurei Kovesi și o va numi oricum în funcție, nu spunem decît atît: ar fi un gest sinucigaș al conducerii UE, exact ce ar mai lipsi pentru accentuarea mesajului eurosceptic în alegerile europarlamentare.
Cum să-l mai critici pentru candidatură pe penalul Berlusconi, bunăoară, cînd exact la șefia marelui parchet anticorupție e plasată o penală cu acte-n regulă? O gafă pe care e inimaginabil de crezut că o vor face, pentru că o vor deconta foarte scump peste cîteva luni. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Iohannis + Dragnea = LOVE

  • Kovesi + Coldea = Băsescu

   • Kovesi + Coldea + Băsescu = US

 2. sau poate nu. o urca pe cal alb mediatic si candideaza din partea usr-plus. sau alta varianta. iohannis pleaca la bruxelles si il inlocuieste pe donald tusk si candidatul pnl-usr-ciolos va fi kovesi.

 3. poate o pune orban cap de lista la pnl, ca tot nu are pe cine pune

 4. Lui Kovesi de la Iohannis i se trage. El i-a pus gand rau. Cine stie, poate ca Zeita nu mai raspunea la telefon.

  Desi nu parea in stare, Iohannis a interpretat convingator povestea cu destituirea, adica el era cu Slujirea pana in panzele albe si chiar mai mult, dar nu a avut ce sa faca saracu, a semnat decretul pentru ca nu a mai putut sa faca fata Constitutiei.

 5. A trecut neobservat comentariul de pe fb al europarlamentarului Cristian Preda in care afirmă că unul din candidații din RO (respins) era de fapt omul președintelui KI . Oare cine este acesta ?

 6. Și oare de ce nu a publicat nimeni numele celorlalți români care s-au înscris în cursa pentru șefia Parchetului European ?

 7. „Cum ar mai pretinde Iohannis că vrea justiție cînd cea eliminată de el din lupta anticorupție a ajuns mai apreciată de străini decît de ai ei?” Dar cine poate garanta ca strainii gandesc limpede si ca nu au mintea inundata de sciatica? S-a dovedit in atatea randuri ca nu au urechi, nici ochi, dar nici minte! Acum nu este sigur ca nu au sau ca nu vor sa aiba pentru ca le ajuta intereselor lor materiale.
  Am o nelamurire: pentru acest post, se inscrie cine vrea, sau nominalizarile se fac de guverne?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998