CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce e Iohannis obligat sa o respinga pe Sevil Shhaideh

8 comentarii / 12004 vizualizări / 21 decembrie 2016

Liviu Dragnea a luat azi întrega Românie prin surprindere, începînd cu proprii colegi, desemnînd o cvasi-anonimă în cel mai înalt post guvernamental și amenințînd, cu acest prilej, cu măsuri de forță dacă președintele Klaus Iohannis respinge propunerea în cauză. Numai că, ghinionul naibii, șeful statului ar cam fi obligat să respingă propunerea respectivă, dacă nu vrea să se facă de rîs. Ori chiar mai rău.

Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării pentru cîteva luni, anul trecut, după demisia lui Dragnea din guvern, este propunerea, vorba vine, a PSD și ALDE pentru postul de prim-ministru.

Situația nu e ușoară.

Sevil Shhaideh nu e om politic, ci tehnocrat. Faptul că are și carnet de membru al PSD în buzunar nu înseamnă mare lucru, important e că nu a avut nicio activitate politică. Însuși Dragnea a vorbit despre ea, în permanență, cu accentul strict pe capacitățile sale de profesionist capabil să pună în practică programul PSD.

Sevil Shhaideh nu are niciun merit în victoria PSD în alegeri. Nu a tras în niciun fel pentru partid, nici azi, nici în trecut. Nici măcar nu a candidat pe vreo listă. Nimeni nu o cunoaște. Teoretic, ea vine să se așeze direct în fruntea mesei cu bucate.

Sevil Shhaideh nu e cunoscută pentru merite profesionale. Nu e vreo somitate într-un domeniu de activitate, ba, pe deasupra, provine dintr-un mediu extrem de poluat profesional: Consiliul Județean Constanța, dominat, în ultimii 20 de ani, de tandemul penal Nicușor Constantinescu-Radu Mazăre. Greu de comparat cu mediul în care a activat Dacian Cioloș, spre exemplu, adică Bruxelles.

Sevil Shhaideh e fina de cununie a lui Liviu Dragnea, deci avem și nepotism în stare pură.

Sevil Shhaideh este tătăroaică și musulmană, măritată cu un cetățean sirian care a dobîndit abia anul trecut cetățenia română, el însuși destul de controversat prin relațiile de afaceri pe care le are. (Dar, despre asta, vor ieși la iveală mai multe în zilele care vin).
Chestia în sine nu ar fi o problemă, în principiu, numai că PSD a făcut mare tapaj toată campania, braț la braț cu PRU, despre conceptul de român verde, despre străinii care ne-au invadat țara și au năvălit pe listele USR și PNL, cu numele alea cosmopolite, despre Sorosisti etc.
Să nu mai amintim de campania din 2014, cînd Iohannis era atacat de același PSD la religie.

Nu în ultimul rînd, România introduce primul premier musulman într-o Uniune Europeană care are islamismul pe agenda problemelor, la loc fruntaș.

Celor care se vor grăbi să ne dea în cap cu bîta toleranței și a globalizării le supunem atenției cîteva mărunte informații.

Germania, țară civilizată care are o populație musulmană oficială de peste 5 milioane de oameni, (opt milioane neoficial) nu a avut NICIODATĂ un ministru musulman. Partidele politice germane nu vor, în principiu, să audă de membri musulmani ori de sprijinirea comunităților acestora.

Franța, țară care are o populație musulmană la fel ca Germania, a avut primul membru musulman al guvernului, Azouz Begag, în 2005, și alți trei aduși de Sarkozi după 2007.
La fel stau lucrurile și în Italia, poartă de intrare a multor musulmani în Europa, dar unde, politic, aceștia abia de ajung, în număr simbolic, în parlament ori în administrația locală.
În Senatul Olandei există un singur musulman, dar și acela doar bănuit, neavînd religia declarată public.
Majoritatea zdrobitoare a statelor profund democrate din UE nu au avut, de asemenea, miniștri musulmani, necum prim-miniștri, iar în parlamentele naționale abia se de găsesc, ici-colo, cîțiva aleși mahomedani, deși aceștia reprezintă cam 5% din populația oficială a Europei.
Alți doar trei musulmani în parlamentul Suediei, dintr-un total de 349.

Ne place, nu ne place, impactul știrii că România ar avea un premier musulman și cu soț sirian ar fi extrem de mare în Europa, mai ales că ar fi greu de înțeles ce se întîmplă cu țara asta, în care cele mai nereprezentative minorități au ajuns pepiniere pentru cele mai importante funcții în stat.
O fi de bine sau de rău?

Să luăm un exemplu banal: Parlamentul României a votat, practic, în unanimitate, în favoarea scutului de la Deveselu, acum cîțiva ani. Pentru că așa cerea interesul național.
Excepția a venit de la reprezentantul rușilor în parlament, Miron Ignat, care a votat împotrivă. Același Ignat care a salutat, ulterior, ocuparea Crimeei de către Rusia. Între interesele etniei sale și cele naționale, Ignat a făcut alegerea.

Miron Ignat e la fel de român ca și Sevil Shhaideh.
Ce ne facem dacă noul premier ar ridica la Bruxelles, urmînd același model comportamental, spre exemplu, problema tătarilor din Crimeea ori a genocidului armean?
Nu știm dacă așa va fi, dar întrebările nu sunt de neglijat.

Dincolo de toate aceste aspecte, care pot fi dezbătute în fel și chip, există, însă, unul care ridică probleme cu adevărat.
Și care nu prea poate fi dat la întors, în opinia noastră.

Un aspect care, în mod firesc, îl va determina pe președinte să respingă fără drept de apel propunerea PSD-ALDE.

Mai exact, e vorba de decizia fermă a președintelui, anunțată și răs-anunțată în campanie, de a nu desemna, după alegeri, decît un premier politic, și încă unul asumat ca atare, ferm, de către partide.

„Un premier politic în accepțiunea mea este un premier asumat clar de un partid sau de o coaliție de partide. Pe mine nu mă interesează deloc dacă este membru cu carnet sau nu este membru cu carnet, asta este problema partidului și a relației între partid și persoana respectivă. Nu este rolul președintelui să intre să verifice dacă și-a plătit cotizația, nici nu mă interesează. Mă interesează asumarea politică. Dacă o persoană este asumată politic de un partid sau de o coaliție de partide, atunci după părerea mea este un premier politic”, a declarat Iohannis. El a mai spus că Cioloș e obligat ”să îşi declare măcar simpatia sau adeziunea sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare”.

În virtutea acestui anunț, premierul Dacian Cioloș a fost obligat să-și anunțe legătura cu PNL și USR înainte de alegeri, deși i-ar fi plăcut tare mult să poată decide abia după alegeri.
Vrînd-nevrînd, Cioloș a trebuit să accepte ca figura sa să apară pe materialele electorale ale dreptei și să joace în hora liberal-useriștilor.

În cazul Sevil Shhaideh, singura sa legătură cu PSD e carnetul de partid pe care l-ar avea, același carnet care nu îl impresionează, însă, pe președinte.
Sevil Shhaideh nu a fost asumată înainte de alegeri de PSD, dar, rîsul curcilor, nu a fost asumată nici după. Asta, pentru că, urcînd azi dealul Cotrocenilor, Liviu Dragnea era singurul care știa numele noului premier, după ce Comitetul Executiv al PSD îi dăduse, complet nestatutar, un așa zis cec în alb.

Sevil Shhaideh nu a fost candidatul de premier politic asumat de PSD-ALDE, conform enunțului prezidențial, și nu este nici la această oră.
Singurul ”for” pesedist care a ales-o e Liviu Dragnea.
Pentru Iohannis, e greu de crezut că ”un cec în alb” înseamnă asumare politică.

Iată de ce, Klaus Iohannis nu poate decît să respingă propunerea PSD, riscînd, altfel, să-și pună în cap și mai rău electoratul de dreapta, care nu ar înțelege de ce Dacian Cioloș și Sevil Shhaideh au fost măsurați cu ocale diferite.
Prins între Scylla propriilor angajamente și Caribda amenințărilor printre dinți ale lui Dragnea, e chiar interesant de urmărit jocul pe care îl va face președintele. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Ma uimesti misoginule. Mi se pare ca esti tare pornit cu toate ca te-am citit a fi un om echilibrat. Nu cumva …

 2. Interesant articol, e un punct de vedere. Ultima logica legata de asumatul politic a doamnei care a fost propuse mi se pare stramba. Nu poti sa spui ca nu a fost asumata politic de PSD pt ca nu a avut votul explicit pe numelei ei. Daca au votat cecul necompletat inseamna ca sunt de acord cu orice propune el dragnea si deci indiferent cine este are girul politic al PSD. Daca vroiau sa puna conditii votau cec cu conditii dar nu au facut asta. In rest, Europa, Constanta etc. sunt opinii „subiective”, neimportante relativ la votul ce a generat parlamentul si care ar trebui sa genereze numirea PM. Conform datelor publice, in mod obiectiv, KWI NU are motive sa refuze prounerea. Poate doar daca EL stie mai multe decat noi.

 3. Iohannis va trimite Parlamentului propunerea ca Csollosh sa fie viitorul PM. Parlamentul o respinge, PSD-ul reitereaza cu tataroaica, Iohannis reitereaza si el cu Csollosh si Parlamentul va trebui sa aleaga: respinge a doua oara pe Csollosh ( = alegeri anticipate!) sau il accepta pe „omul obisnuit cu mocirla”? La alegeri anticipate, cati oare mai voteaza cu PSD-ul?… E groasa rau! Sper ca Dragnea nu si-ar dori sa fie linsat.

 4. Si cu Constitutia ce facem ? Deocamdata,o puternica majoritate vine cu o propunere de premier.Si Presedintele ,contrar ei,vine cu a sa,care poate fi oricine,evident fara nici o sansa.Exista si o decizie a CCR,mi se pare,care e departe de a ingadui asemenea puteri discretionare.Asadar,in opinia autorului,in tara asta Presedintelui putin ii pasa de 1.Constitutiie 2.Alegeri 3.Majoritati politice ferme 4.Decizia CCR care stabileste clar care sunt limitele puterii prezidentiale.Sigur ca isi poate pune chiar nevasta premier,de ce nu ? Ma intreb insa ce ar mai ramane din fleacul acela caruia unii ii spun stat de drept.Mergand pe teoria BTI,ce s-ar putea intampla daca,dupa doua esecuri,Parlamentul se dizolva,dar noile alegeri trimit majoritati asemanatoare ? Iar punct si de la capat ? Ceeace refuza autorul sa inteleaga este spiritul Constitutiei,care este cu totul strain de asemenea fantezii,carora decizia CCR,daca mai era nevoie,le-a alungat orice temei,desigur,in conditii normale.

  • Dragnea nu trebuia sa participe la aleger. Ar fi trebuit impiedicat sa mai faca parte din viata politica si sa isi fi dat demisia din PSD . acum nu mai era acolo sa amaeninte un presedinte si de fapt o tara intreaga cu o enormitate de propunere. Vorbesti de constitutie, stat de drept? El este o persoana care a facut frauda electorala,contra unui „referendum national”. Nu me este demn sa reprezinte Romania si pe romani.
   nu a avut restrictie si a cotinuat in stilul obraznic care il caracterizeaza, a contractat campanie electorala cu doi cetateni straini de Romania si care in plus nu sint niste cetateni oarecare ci sint cei care fac campanii electorale sa influienteze schimbari de guverne, sau campanie pentru actualul leader politic al Israeluilui, B. Netanyahu; si in plus acestia se lauda in presa lor cum au „cistigat alegerile in Romania”. Mai este ceva legat de statur de drept si respectarea Constiutiei tarii, atunci cind acesti straini batjocuresc popultaia Romaniei saracita la maximum si impartita in nivele de trai co o asa de mare diferenta de venituri, de necrezut sa se intimple asa ceva in numai 25 de ani de dezvoltare „democratica”. Unde este aici justitia sociala care e la ordinea zilei prin Europa, Unde e Constitutia si statul de drept respectat ? Dragnea trebuie silit sa plece caci e un om patat si nu oricum, nici macar de drept comun ci el a facut frauda electorala…si vrea sa aleaga si sa fie ales, sa impuna un Prim Ministru de paie, cu 0 calificare politica, fara nici un contact cu activitatea politica(poate doar banii care ii intra in cont, total nemeritati- 400,000 Roni) de anul trecut de cind a jurat pe Copran? Coranul nu reprezinta nimic pentru Romania.
   Popultia turca reprezinta 0.3% din populatia Romaniei si nu a fost niciodata discriminata in nici un fel. Au avut totul cum a avut orice roman. Nu e permis ca asa ceva sa se intimple intr-o tara crestina ca Romnaia, o tara care are o istorie de lupte si cultura , traditii care resping Ottomanismul.
   Deci UDMR nu e in coalitia de conducere? Eu cred ca este caci Dragnea anunta ca vor face intelegere ; de fapt cei din ALDE nu erau suficienti; fara UDMR nu se putea; deci de ce se acunde si asta? De ce nu se spune totul corect. Iar DNA ar fi trebuit sa se ocupe si de corectitudinea alegerilor, Dragnea nu trebuia lasat sa ia parte, trebuia rrestrictionat.

   Alegerea acestu Dragnea nu trebuia sa participe la aleger. Ar fi trebuit impiedicat sa mai faca parte din viata politica si sa isi fi dat demisia din PSD . acum nu mai era acolo saamaeninte un presedinte si de fapt o tara intreaga cu o enormitate de propunere. Vorbesti de constitutie, stat de drept? el este o persoana care a facut frauida electorala, impotriva unui „referendum national”. Nu me este demn sa reprezinte Romania si pe romani.
   nu a avut restrictie si a cotinuat in stilul obraznic care il caracterizeaza, a coontractat campahie electorala cu doi cetateni straini de ROmania si care in plus nu sint niste cetateni oarecare ci sint cei care fac campanii electorale sa influenteze schimbari de guverne, sau campoanie pentr actuallul leader politic al Islaeluilui, B. Netanyahu; si in plus acestia se lauda in presa lor cum au „citigat alegerile in Romania”. Mai este ceva legat de staurl de drept si respectarea COnsyiyutiei tariiatunci cind acesti straini batjocuresc popultia Romaniei saracita la maximu si impartita in nivele de trai co o asa de mare diferenta de venituri, de necrezut sa se intimple asa ceva in numai 25 de ani de dezvoltare democratica. Unde este aici justitia sociala cre e la ordinea zilei prin Europa, unde e Constitutia si statul de drept respectat ? Dragnea trebuie silit sa plece caci e un om patat si nu oricum, nici macar de drept comun ci el a facut frauda electorala…si vrea sa aleaga si sa fie ales, sa impuna un Prim ruy fara nici un contact cu activitatea politica(poate doar banii care ii intra inj cont, total nemeritati- 400,000 Roni) de anul trecut cind a jurat pe Copran? Coranul nu reprezinta nimic pentru Romania. Popultia turca reprezinta 0.3% din populatia Romaniei. Nu e permis ca asa ceva sa se intimple intr-o tara crestina ca ROmnaia, o tara care are o istorie de lupte si cultura , traditii sa resping Ottomanismul.
   Deci UDMR nu e in cpoalitia de conducere? Eu cred ca este caci Dragnea anunta ca vor face intelegere ; de fapt cei din ALDE nu erau suficienti, fara ?UDMR nu se putea; deci de ce se acunde si asta? De ce nu se spune totul corect. Iar DNA ar fi trebuit sa se ocupe si de corectitudinea alegerilor, Dragnea nu trebuia lasat sa ia parte, trebuia rrestrictionat.
   M Alegerea acstui PM nu tyrebuie acceptat. Nu acceptai romnai sa fiti opriti sa va spuneti parerea: aici nu e vorba de politica „correctness” care a distrus Europa , natiunile, terorizeaza pina si pe copiii nostrii in scoli si le spala mintile lor tinere. Acest PM nu are experienta poitica, face parte dintr-o axa foarte corupta, Mazare- Constanitescu(actualment in inchisoare). Cunosc Constanta, stiu ce a facu aceasta monstruoasa mafie care lucra doar in favoarea intereselor proprii si bloca orice alt acces la conducere; ea a fsot acolo intre ei, mina lor dreapta; nu are nici un fel de acliate propfesionala, nici o realizare de exceptie care sa ii dea voie sa accepte PM acestei tari. este de o totala lipsa de cuviita din partea ei sa accete aceasta nominare . este musulmana oiar romanii sint crestini ortodocsi(90%). Incercati sa faceti aceasta propunere in Turcia, tara mamei ei de origine si veti vedea ce se intipla. Problema cu sotul care sprijina pe Assad( si de care nu s-a interesat nimeni cuim de a venit aici m pe meleaguri romane si in numai cinci ani a si devenit cetatea, si s-a si infipt in miniter, in universiatei, ..); cele mai mari realizari le are aici in Tara noastra…poate se pregateste de presedentie in timp nu prea indelungat de acum incolo. Era un negustor de fructe exotice si a incep[ut sa isi adune tot felul de caracteristici academice…cum pot romanii sa creada in asa ceva ? Cine e el? Un frate al Muslim Brotherhood? Ei neaga orice pina ajung unde pot sa spuna deschis ce sint si ce vor.
   Nu mai exista un roman in tara ca sa fie prim ministru?
   E umilitor…Dragnea sa plece , jigneste Parlamentul si tara. Adrian Nastase „gashaca vesela) nu are nicoi el ce cauita in culisele puterii. A avut de toiate cind romanul murea de foame …iar acum e plin de bani fuarti prin coruptie…Acestia nu trebuie sa reprezinte Romania. Sint o insulta.

   Linkul cu alegerile Romaniei facute de israelieni contractori:
   http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israeli-strategists-win-Romanian-election-475699

 5. Joaca tare, la mai multe capete autorul !!! Asa ca un profesionist, orice s-ar intampla va cadea tot in picioare!
  Va spune: „am avut dreptate” ! De fapt un lung articol menit sa creeze confuzie ….dupa ce il citesti nu poti spune ca stii mai bine despre cum vor evolua lucrurile…din contra …Speculatii cat cuprinde…!Asa e piesa probabil…

 6. Pentru persoana Alice,suparata nevoie mare pe statul de drept,o singura precizare : au avut loc alegeri,ele au dat castigatoare o alianta care are majoritatea si care – tocmai pentru asta – are dreptul sa propuna un premier,iar cel care apreciaza este seful statului,cu respectul Constitutiei.Sa plece Dragnea ! Bun.Dar rezultatul alegerilor e cel cunoscut,ca si consecintele ce se impun.Poate se va ajunge la noi alegeri(vad ca preopinenta nu se ocupa deloc de prevederile Constitutiei)si atunci poate apare o alta majoritate,pe gustul aceieiasi Alice si atunci lucrurile se vor schimba.Dar cand avem o Lege fundamentala in vigoare si nu o respectam sa nu mai criticam vremurile apuse dinainte de 1989,cand era mai simplu.Personal nu am exprimat nici o apreciere asupra persoanei propuse de Alianta majoritara,limitandu-ma doar la prezentarea situatiei actuale,in lumina Constitutiei,comentand opinia dlui BTI.Dar un singur lucru e clar : majoritatea celor care au votat au exprimat o opinie si daca ea nu conteaza orice discutie e de prisos.

 7. @alice , mai, pe tine te cheama traian basecsu, ceafa groasa de populatie noua din vremurile de dupa ’89, de dupa o lovitura de stat reusita, spre rusinea acestui neam, care am fost odata… tot e bine ca cel (cea) hulit(a) n-a votat pe Coprol, ci doar pe Coran, ca la copy-paste ne pricepem, asta am invatat repede.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998