CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

De ce e martelarea lui Citu o veste proasta pentru romani

11 comentarii / 7097 vizualizări / 29 iunie 2022

Despre Florin Cîțu se poate spune fără teama de a greși că a avut un parcurs absolut halucinant în politică: de la zero la fabulos de mult și invers, în decurs de 3-4 ani. În alte vremuri, am fi vorbit de ceva ieșit din comun; vestea proastă e că nu mai e de mult așa. Iar felul cum e martelat în ultimele luni, dincolo de satisfacția produsă multora, devoalează un fenomen extrem de grav, de care serviciile secrete și clasa politică sunt la fel de responsabile: liderul de unică folosință și execuțiile tip perdele de fum.

Instalat în fruntea partidului de guvernămînt cu surle și tobe, anul trecut, pe cînd deja urcase de la ministru de Finanțe la șefia guvernului, Florin Cîțu începe o coborîre nebună în doar cîteva luni: pierde guvernul, pierde șefia PNL, pierde șefia interimară a PNL sector 3 – umilință imensă – și acum pierde și șefia Senatului.
În toamna lui 2016, Cîțu era un anonim. În 2019-2020 era superstar al politicii. Curînd va fi mai mult decît nimic, din nou.

Cum a fost posibil? Și, mai ales, de ce?

Problema mare a României e că nu asistăm la un fenomen izolat.
România lui Klaus Iohannis, am mai atras și eu, și alții, atenția, a devenit un caz aparte, care bate Italia post-belică.
Din 2015 încoace, în mai puțin de opt ani, Iohannis a înșirat 8 (opt) premieri, plus 3-4 interimari, cea mai instabilă perioadă, din acest punct de vedere, din ultimii 80 de ani.
Că veneau de la PSD, USR ori PNL nu conteză, rețeta e aceeași.

La fel și păpușarii.

La fiecare vreo 10 luni se schimbă premierul.
Sub directa oblăduire a serviciilor secrete și a Palatului Cotroceni.
Cui servește asta?
O explicație ar fi că marele beneficiar este un președinte de țară fără precedent de slab și de dezinteresat de treburile împărăției, un plesirist care abia de dă pe la serviciu.
Dar, în egală măsură, un personaj extrem de convenabil cancelariilor euro-atlantice, care trebuie să lupte de ani de zile cu cerbicia unor lideri est-europeni precum cei ai Poloniei ori Ungariei.
Klaus Iohannis e perfect în moliciunea și servilismul său absolut, dar e, în egală măsură, și foarte vulnerabil din cauza pasivității sale.

În umbra unui președinte slab regula e că vor crește premieri sau lideri de partid puternici, care să umple golul.
Doi președinți puternici, Ion Iliescu și Traian Băsescu, și-au permis luxul să aibă trei premieri cu mandate întregi de patru ani, și un al patrulea, Emil Boc, pe aproape. Premieri cu reale ambiții de mărire.
Un președinte slab, Emil Constantinescu, a coabitat cu trei premieri în 4 ani, doi slabi și unul de împrumut, apoi a dispărut din politică definitiv.

Iohannis nu e un președinte slab. Ci un non-președinte. Un politician inexistent.

Prestația lui lasă obligatoriu drum deschis unui alt lider, care să preia frîiele puterii din poziția de prim-ministru ori lider de partid.

Pentru ca asta să nu se întîmple, statul-paralel a aplicat strategia premierilor de unică folosință.
Indiferent de zona politică din care au provenit, premierii lui Iohannis au fost executați și rulați permanent, ca să nu prindă vreunul cheag. Nu contează că stabilitatea politică, economică și socială a țării au avut și au de suferit grav.
Marioneta cotrocenistă a fost protejată prin încadrarea cu lideri de mucava, de guverne ori chiar de partide.

Pentru succesul strategiei, nu era suficient ca premierii să fie des schimbați, era necesar ca ei să fie și oameni foarte slabi, la rîndul lor, profund șantajabili, pentru a nu opune rezistență prea mare schimbării.

Cîțu a fost instalat la șefia guvernului și a PNL doar pentru ca Orban să nu prindă prea multe rădăcini, iar USR să fie aruncată de la guvernare.
Maurul Cîțu și-a făcut datoria, vorba lui Schiller, poate să plece.
Și a plecat. Umilit profund.

Faptul că nu a fost lăsat la șefia Senatului pînă la toamnă, ci l-au schimbat, aiuritor, în penultima zi a sesiunii, trădează intențiile sistemului. Cîțu e împins spre statutul de țap ispășitor al neajunsurilor guvernării; se induce teza că el și măsurile lui de anul trecut sunt unici responsabili pentru criză. Nu că el ar fi făcut ceva bun la guvernare, desigur. Și a fost sacrificat ritualic exact pe acest altar, al acoperirii lipsei măsurilor celor aflați acum la butoane. Graba execuției ne transmite că vin vremuri foarte grele, care reclamă justificări la fel de grele. Vom afla curînd că nu doar Putin, ci și Cîțu e de vină pentru tot.

Dacă cineva își închipuie că actualul premier/președinte al PNL, Nicolae Ciucă, a fost ales după alte criterii se înșeală.
Ciucă scutură-mînă e noul premier/președinte de unică folosință. Un alt non-lider, slab, fără charismă minimă, fără habar de politică, urcat în cele mai grele posturi politice, nederanjant pentru Cotroceni și Bruxelles. Misiunea lui e să ia criza în piept, să se umple de păcate și să lase locul următorului.

Ideea că e antrenat pentru președinția României e mult hazardată, în opinia noastră.
În România, Cotrocenii nu se atacă din poziția de premier, mai ales unul de criză.
În 2024, ni se va livra de afară un personaj ținut acum deoparte de mizeriile politicii momentului, un personaj care să poată fi ambalat frumos, curat și credibil, la momentul potrivit. Un președinte la fel de slab ca Iohannis va garanta continuarea rotației permanente de premieri.
Un președinte mai autoritar, ar putea îngădui reapariția unor premieri mai bazați. Nu ne rămîne decît să așteptăm anul electoral, pentru că abia atunci vom afla noul ales. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. n-o luati chiar asa, Catu a fost pus cu o misiune principala clara: distrugerea economica a tarii, pe care si-a indeplinit-o. Sa nu uitam ca inainte de a fi PM a fost la finante. Cine mai stie 2-3 indicatori macroeconomici sa traga o concluzie despre ce s-a intamplat cu finantele tarii in ultimii 2-3 ani. Acum e tras pe dreapta, probabil cu o sinecura banoasa. E bine si pentru el ca nu-l mai ia lumea la ochi. Noi ramanem cu oalele sparte, de care sunt vinovati rusii.

  • Romania ar putea nationaliza de la straini numai prin hotarari judecatoresti cam de cat ne-am imprumutat

   usor usor, pas cu pas, pac o utilitate publica, pac o banca, pac niste terenuri/paduri/imobile, pac ce s-a mai furat

   nu mai spun ca pentru „ajutorarea refugiatilor ucraineni” am putea impozita corporatiile straine cat sa ne scadem de datoriile lui CAHtzu
   in special bancile, care nu platesc nimic de decenii in colonia romania

   avem averi ilegale depozitate afara care le putem, legal, recupera, daca exista vointa
   sunt in suedia si spania blocuri, vile construite cu bani negri din romania si (CULMEA) cu materiale de constructii aduse din Romania, destule au fost vandute si la pifani suedeji

 2. Dan Diaconu:

  Nu știu dacă aveți același sentiment ca mine. Mie, de fiecare dată când văd câte-un prost cocoțat în vreo funcție înaltă, nu mi-e frică de el, ci de ceea ce vine după el. Știți de ce? Pentru că, indiferent cât de prost ar fi, se va găsi întotdeauna unul mai prost ca el să-l înlocuiască.

  L-am avut pe Câțu premier? Avut. A fost el prost? Îngrămădit, parol! OK, ce s-a întâmplat după ce a plecat? A venit unul și mai prost: generalu’ obez. Apoi Câțu a trecut șef la Senat. Era la fel de prost, n-avea cum să se schimbe. Și acum a fost schimbat. OK: pe cine-au pus în locul lui? Pe Gorghiu! Vă dați seama? A plecat un prost și-a venit în locul lui unitatea supremă de măsură a bancurilor cu blonde. Ce ne mai așteaptă? Mie mi-e frică, v-o spui drept!

  • „A plecat un prost și-a venit în locul lui unitatea supremă de măsură a bancurilor cu blonde.”

   roasted, am ras cu lacrimi =))

  • NEMAIPOMENIT f. frumos scris

 3. -De ce e martelarea lui Citu o veste proasta pentru romani?
  -pentru ca inca nu a recunoscut nimic.
  (trebuie sa recunoasca tot)

 4. Era o veste BUNĂ
  Acum un(singur)an

 5. A început curățenia de vară. Aviz amatorilor. CDN sunt pe urmele tale. Urmează G.N.S.

 6. Pentru boii ca CDN care postează sub anonimat pe aici. Operațiune reușită, urmează și alții https://www.national.ro/dezvaluiri/seful-politiei-capitalei-arestat-urmeaza-despescu-767550.html

  • Ai mai fost tu, Vasilică Militaru, şi pe urmele patriarhului Daniel şi te-ai ales cu nişte vânturi din dosul lui, în loc să te împărtăşeşti cu nişte duhuri curate, binemirositoare.
   Nu te mai umfla în pene ca cioara, că nu conduci tu de la Bacău nicio operaţiune împotriva Poliţiei capitalei sau naţionale. Iar „ştirea“ arestării într-un viitor nedeterminat a şefilor Poliţiei e un fake (ca multe altele ale lui Tache) cu scop senzaţional, ceea ce ai fi realizat şi singur de n-ai fi decât un palavragiu fără substanţă! Tot aşa ai susţinut pe aici şi fake-ul nebun al lui Take cum că IT-iştii lui Sebastian Ghiţă atacă informativ instituţiile statului. S-a vădit rapid o prostie, o minciună.
   Ce titlu e ăla „Șeful Poliției Capitalei, arestat!…“, când aşa ceva nu s-a întâmplat şi nu se întâmplă? Mai îţi arogi şi merite închipuite pentru asta, pentru nimic adică, ca un dezechilibrat mintal, căci chestorul poliţiei capitalei, Bogdan Berechet, e bine mersi pe funcţie, dusule cu capul care te împăunezi că ţi-ar fi ieşit ţie „operaţiunea“.
   Nu vezi agitatule că Bogdan Despescu este din 2015 şeful Poliției Române, timp în care l-aţi tot mazilit doar în mintea voastră (vezi în decembrie 2020 articolul lui Tache al tău „Despescu, pe făraș!“)

 7. Dacă la punctul 1 din statut are ca scop „însănătoşirea neamului românesc în toate domeniile“, inclusiv religios, că cică acolo e o bubă mare (a noastră sau a lui Vasilică Militaru), la punctul 2, după ce statuează că „Neamul Românesc“ sunt toţi cetăţenii români, scopul „marii“ asociaţii a lui Militaru e:
  „conştientizarea cetăţenilor români, apartenenţi ai neamului românesc, că este necesar să accepte convieţuirea paşnică şi constructivă a indivizilor şi colectivităţilor aparţinând altor neamuri“
  (din cei 3 membri fondatori – preşedinte Militaru Vasilică; secretar Militaru Luminiţa; membru Pipirigeanu Ioan Claudiu – au rămas activi doar cei doi Militaru).
  Iniţial apăruse la Bacău (de unde-i Militaru) „Asociaţia pentru Tineret Neamul Românesc“ cu scopul declarat „să reunească tinerii cetăţeni români şi străini, fără deosebire de rasă, sex sau religie…“. De ce şi-ar propune cineva sa activeze ca să-i aducă pe străinii de altă rasă, culoare şi religie să se unească cu tinerii români?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998