CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

De ce e PSD obligat sa-l retraga urgent pe Rafila de pe liste

12 comentarii / 5394 vizualizări / 18 octombrie 2020

Scandalul amorsat de suspiciunile apărute în spațiul public că medicul Alexandru Rafila e fiul unui torționar securist s-a cam încheiat, odată cu clarificarea situației de către însuși liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care l-a pus pe listele parlamentare. Informația e reală, confirmată de Ciolacu. Și tot Ciolacu e obligat să-l retragă urgent pe Rafila de pe listă, în numele moralității, al corectitudinii și, nu în ultimul rînd, mai înainte a permite deschiderea unui front generos de atac împotriva partidului său, în perioada care urmează.

Să recapitulăm pe scurt: abia plasat medicul pe listele PSD, explodează în spațiul public informația că ar fi fiul unui fost torționar securist din perioada stalinistă.
Se declanșează fireștile discuții aprinse, controverse, apar acuzații dure, dar și apărarea ”inculpatului”, anume că odraslele nu trebuie să plătească pentru păcatele părinților.
Și asta chiar așa și e.
Cel mai important aspect, nu exista confirmarea că informația e corectă. În această seară, a confirmat-o, însă, chiar Marcel Ciolacu, pentru Ziarul de Cluj:

”Am avut o discuție cu domnul profesor. Tatăl dânsului, cu toate că e decedat de vreo 20 de ani… lucrurile invocate în Memorial sunt din luna august. Tatăl lui nu mai lucra în acea perioadă acolo. Eu înțeleg acest atac asupra părinților, presupun că urmează copiii. Urmează și atacurile asupra domnului Cercel. Este un atac murdar dus de PNL în acest moment. Eu dacă aș fi în locul domnului Orban aș chema acești specialiști, de altfel unicii doi specialiști ai României să mă sfătuiesc cu ei, nu să îi atac. Aceasta este părerea mea”.

Din nefericire, apărarea profesorului Rafila a fost spulberată de el însuși.
În unele interviuri mai vechi, de bună voie și nesilit de nimeni, el a ținut să specifice că e fiul unui medic.

Rafila Sr. a avut, însă, un cu totul alt profil și destin. Unul învăluit de mister, am spune.

Născut în URSS în 1920, el a ajuns să conducă Securitatea județului Arad la o vîrstă incredibil de fragedă, 29 de ani, cu gradul de maior(?!!).
Pregătirea lui, conform propriilor mărturisiri pentru emisiunea Memorialul Durerii, era de muncitor la CFR, înainte de venirea comuniștilor la putere și acolo, zice el ”erau muncitori care luptau în ilegalitate pentru așa-zisele drepturi muncitorești… ”Că suntem oprimați, că suntem exploatați șamd…””.
E felul lui de a admite că fusese informator al Siguranței, cu menirea de a supraveghea agitatorii.

De acolo e racolat ca element promițător și cu dosar de excepție în care apărea formula magică ”URSS”.
E angajat în Poliție/Siguranța statului cu grad de comisar-șef, apoi trece la Siguranță, după separarea, în 1947, a celor două structuri.
Interesant de remarcat, parcursul său e aproape identic cu al celebrului Eugen Alimănescu, fost muncitor interbelic, racolat ca informator de către poliție, apoi promovat comisar șef și, ulterior, făcut de comuniști maior de Miliție și utilizat pe scară largă de Securitate

Securitatea, reamintim, se naște în 28 august 1948, luînd locul Siguranței interbelice, iar Rafila, cum spuneam, ajunge peste noapte șeful Securității Arad, județ greu, aflat la granița de Vest.
În mod foarte bizar, după doar 9 luni, în iunie 1949, Rafila e trecut în rezervă cu gradul de maior, după ce abia împlinise 29 de ani.

De ce s-a frînt brusc o carieră atît de promițătoare și de înfloritoare?
Răspunsuri pot fi multe.
Poate Rafila se dovedise insuficient de performant pentru obiectivele comuniste.
Poate, mai greu de crezut, se dovedise, dimpotrivă, prea zelos.
Ori poate primise, pur și simplu, sarcini de altă natură.

Ciudățeniile continuă, pentru că din perspectiva trecerii sale în rezervă în iunie, acuzația că a înăbușit în sînge rebeliunea anti-colectivistă de pe Valea Crișului devine greu de susținut, pentru că ea a avut loc în perioada iulie-august și la asta face referire Ciolacu în declarația de mai sus.
Doar că Rafila însuși recunoaște în interviul acordat Luciei Hossu Longin că el a reprimat revolta de pe Valea Crișului, atunci cînd țăranii s-au luptat cu forțele statului pe frontul colectivizării.

Există o frază-cheie a lui Rafila în interviu, care ar fi putut limpezi lucrurile dacă nu o lăsa în aer și dacă Longin ar fi insistat: ”În ’49 am plecat de acolo, și în ’50 am plecat de la….”

De unde ”De la…”?

Nu știm, deocamdată.

Un lucru e logic și de bun simț: e exclus ca Alexandru Rafila, după plecarea din Securitate, cu pregătirea de muncitor cu patru clase la CFR, să ajungă la facultatea de Medicină și să devină medic, conform spuselor fiului său. I-ar fi luat vreo 8 ani doar să își finalizeze liceul. Încă vreo 10 să ajungă medic, ajungînd pe la finalul anilor 60, cînd bătea spre 50 de ani.
Rămîne, deci, un mare mister de ce Rafila Sr., om cu mare pedigree – cetățenie sovietică prin naștere -, a părăsit Securitatea, probabil cel mai rîvnit loc de muncă în anii 50 și, mai ales, ce a făcut ulterior.

Sau poate nu a părăsit-o?
La vremea cînd Rafila activa la Arad, Securitatea, reamintim, era componentă a Ministerului de Interne.
În 1951, însă, este creat Ministerul de sine stătător al Securității Statului, care preia Direcţia Generală a Securităţii Poporului de la Interne și o transformă în Direcția Generală a Securității Statului.

O ipoteză plauzibilă ar fi cooptarea lui Rafila, din 1950, în echipa care avea menirea să pregătească lansarea noului Minister al Securității, astfel că trecerea lui în rezervă în iunie 1949 să fi reprezentat doar încheierea conturilor cu muribunda DGSP. Spunînd că ”În 50 am plecat de la…” e posibil să se fi referit la Ministerul de Interne, deci, și nu la Securitate în ansamblu, aflată în plin proces de transformare din temelii.
La fel de posibil e ca Rafila să fi trecut la nou apăruta Direcție de Informații Externe, precursoarea SIE de azi.
O interesantă paralelă: în 1949, omologul de la Constanța al lui Rafila era căpitanul Nicolae Doicaru, securistul analfabet căruia i se citeau rapoartele pentru că el nu o putea face. La fel de dur și de dedicat cauzei, la fel de grăbit în a frînge românii care se împotriveau colectivizării, Doicaru ajunge în 1950 maior, ca și Rafila, iar după scurtă vreme ajungea locțiitor în nou înființata DIE. Un alt locțiitor ajungea, concomitent, Aurel Moiș, șeful direct al lui Rafila în calitate de adjunct al comandatului Securității Regionale Timiș, care coordona și Aradul. În 1959, Doicaru ajungea șeful DIE, apoi ministru adjunct
Rafila și Doicaru, două biografii teribil de asemănătoare, pînă la un punct.
Poate și după acel punct.

Toate aceste semne de întrebare ar fi putut fi lămurite de fiul său, Alexandru Rafila, născut la vreun deceniu după evenimentele sus pomenite și care nu poate fi pus sub nicio formă în conexiune cu ele.

Sau poate Rafila ar fi putut să tacă pur și simplu vizavi de părintele său.
Doar că șeful societății de microbiologie a decis să îi cosmetizeze biografia tătînelui, vopsindu-l într-un pașnic și onorabil medic de familie.

”Tatăl meu era medic de familie, avea foarte mulți pacienți și era foarte dedicat activității lui, iar eu auzeam multe relatări despre problemele pe care oamenii le au legat de starea de sănătate și cum poți să-i ajuți ca medic. Acesta cred că a fost lucrul care m-a influențat mult în alegerea profesiunii” declara el mai demult revistei Galenus. Și relua în alt interviu, pentru DCNews: ”Când am intrat eu la Medicină, era o provocare să intri la facultatea asta. Nu din cauza asta am ales-o. Tatăl meu era medic. Eram familiarizat cu problemele de natură medicală şi mi se părea anormal să mă îndrept spre altceva pentru că era un interes constant asupra acestei profesii”.
Foarte important, în niciunul dintre interviuri nu fusese întrebat despre tatăl său, ci îl adusese singur în discuție.

Cum a ajuns ”medic de familie” fostul ceferist cu patru clase devenit securist de top?

Și ce semnal intern și extern va transmite PSD păstrînd pe listele parlamentare un personaj cu asemenea pete în biografie, același PSD care anul trecut făcea imens tamtam la adresa prigonitorului de deținuți politici Augustin Lazăr?
Rafila junior nu a prigonit victimele Securității, dar s-a plasat în poziția de complice la cosmetizarea voluntară a unuia dintre stîlpii instituției. Foarte probabil, pentru a nu-i fi afectată cariera politică din ultimul deceniu. Și pentru asta el trebuie eliminat rapid și fără drept de apel din cursa pentru parlament, în opinia noastră. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Dar oare Alexandru Rafila nu continua la OMS cariera securist-kaghebista a tatalui sau? Doar o intrebare.

 2. Alo, tovarasu Gradu Ciolacu? Ati fuzionat PSD-ul cu Sekuritatea? Faina treaba!PSD_SRI? Sau PSD_SIE? Ca sa stim si noi…

 3. Cum si de ce a ajuns din Urss in Romania? In 1920, daca s-ar fi nascut in Basarabia, nu avea cum sa apara nascut in Urss, deci nu e din Basarabia. Apoi, daca taticul lui Rafila sr ar fi fugit din Urss, ar fi primit Rafila sr insarcinarile pe care le-a avut, oricat de putin ar fi invinuit bolsevicii copiii pentru pacatele parintilor…? Rafila jr baguie ca taticul lui a fost soldat. In ce armata? Nu e posibil sa fi venit cu Armata Rosie?

 4. Ei, ce mai chichirez galceava?! S-a deschis robinetul cu odraslele securistilor si tortionarilor…ei s-au strecurat mereu, dar, la vedere e cam de la taica Lazar, pretenarul lui Werner si spalatorul de dosare…Eu tot nu inteleg de ce e atata indignare…pai, cand Orban a fost devoalat ca fiu de securist tortionar i s-a deranjat ascensiunea politica?! Sau Pruna, sau Monica Macovei, sau Burduja, sau odraslele securiste si turnatoare de la USR?! In privinta URSS avem doua precedente celebre Iliescu si Turcan…daca pe Iliescu l-au sfartecat mediatic pentru studiile „afara (pe vremea aia asta insemna „studii in strainatate”, ca alta afara” nu era…), pe Turcan, trimisa de sponsorul Stolojan sa studieze „trei ani la rusi”, de nu mai poate gandi ca Bush, dar nici de Obama nu se apropie, n-o intreaba nimeni cu ce ruble isi cumpara tinutele Prada, ori cati Yuani o costa operatiile estetice…Nu stiu de ce e atata preocupare pentru castitatea PSD-ului…daca tot se vorbeste despre reforma, daca Securitatea veche si noua pune umarul la reinoirea partidului, de ce nu s-ar lasa penetrat si de urmasii tortionarilor?! Are „dreapta unita” exclusivitate?! Am asa un presentiment, ca, odata cu infiltrarea tortionareasca si securista, la vedere, se vor potoli si alergiile pesediste ale lui Werner…
  P.S. Si de ce n-ar fi tatal lui Rafila medic de familie (al familiei sale, ori al familiei largite, de partid…), ala de la ORNIS cum de si-a falsificat diploma de bac la 41 de ani, ca atunci a avut omul nevoie de bac, pana atunci nu-i lipsise?! Chiar credeti ca sindromul Leana e post-mortem?! Stiu cazul unei persoane care, pe cand isi dadea un doctorat in SUA a fost anuntata sa vina in tzara sa-si dea bacul, ca se schimbasera legile si fara liceu nu mai era recunoscuta facultatea (!!!!)…nimic din ceea ce traim nu e nou, doar noi suntem tot mai uituci…

 5. Incredibila ratare a lui BTI, altminteri un jurnalist documentat, riguros si curajos. Fara sa detin informatii despre familia Rafila si fara sa dispun de nicio sursa de la secu, doar pe baza informatiilor publice pot ajunge mult mai aproape de adevar decat a ajuns BTI.

  In primul rand, nu vad de trebuie exclusa posibilitatea ca Rafila senior sa fi ajuns medic. Mai exact sa devina titular al unei diplome de absolvent de medicina. Discutam de o perioada tulbure, in care in invatamantul superior, studentii erau admisi pe baza de dosar si multe diplome erau luate la apelul de seara. Cu atat mai mult, daca se dorea ca in universitati sa fie admise anumite persoane, sa spunem intr-un mod exceptional, nu vad cine ar fi putut sa spuna nu in perioada respectiva.

  In al doilea rand, este de notorietate faptul ca imediat dupa moartea lui Stalin, survenita in 1953, Gheorghiu Dej a inaugurat foarte rrapid o curajoasa campanie de desovietizare a Romaniei in care resursele umane au constituit un vector esential. Este mai mult decat logic sa presupunem ca tanarul Rafila fusese numit in functia de comandant al securitatii Arad in plina perioada stalinista cand sara fusese sovietizata de oamenii Moscovei (Ana Pauker, Chisnevsky, Tismaneanu, etc) si ca imediat dupa desovietizare a fost gasist putin incopatibil, trebuind sa lase locul altora. Mai trebuie spus ca desovietizarea s-a suprapus si peste masive restructurari efectuate in armata, survenite ca urmare a cresterii increderii in perioada de pace (fusese incheiat si Tratatul de la Varsovia), restructurari care au atins probabil si MAI. Cum „epurarea” de oamenii Moscovei nu putea fi facuta decat cu manusi de catifea este foarte probabil ca lui Rafila Senior sa i se fi asigurat posibilitatea de a urma si absolvii cursurile unei facultati de medicina sau chiar o diploma de medic. In medicina de familie, nu ai nevoie de cine stie ce practica („mamaie, ceaiuri multe, plimbari, aer curat, mult aer …”).

  In al trilea rand este plauzibila si o versiune de intermediara. Proaspat retras din securitate, Rafila tatal a fost nevoit sa se reprofileze. Este posibil sa fi urmat o scoala medie medicala (asistenti) pe care sa o fi absolvit, ceea ce a prilejuit lui Rafila fiul o mica “exagerare”, dupa cum se intampla adesea cand vine vorba despre parintii nostri, mai ales dupa ce acestia au disparut. Daca si cat timp a profesat mederia de medic sau de asistent medical, nu avem de unde sa stim si este chiar lipsit de importanta.

  In concluzie, este aproape sigur ca Rafila tatal s-a aflat intr-una din cele doua ipoteze de mai sus. Nu stiu cat de competent este ca medic Alexandru Rafila insusi (deocamdata lucreaza doar cu gura, cum se spune), insa fiul pare un tip serios si echilibrat, foarte departe de tipologia unui mitoman. La fel de improbabila este si functionarea lui Rafila tatal sub acoperire la securitate sau SIE (corect DIE). Securitatea lui nea Nicu nu ar fi avut suficienta incredere in ofiterii cu legaturi la Moscova, reale sau doar presupuse, asta e clar.

  • Rafila și Cercel au fost recrutați de pesedeaua securistului Dânc.

   Uitați-vă numai cum reacționează gunoiul securist Franklin.

   Scripturi similare împrăștia și în cazul muistei la propriu Birchall.

   • Parpanghele, ti-am mai spus-o si o repet. Stii bine, dupa cum stie toata lumea ca dintre noi doi, adica intre mine, adevaratul Franklin si tu, Parpanghel, cel care tot semnezi cu nick-ul meu de luni de zile, tu esti singurul, adevaratul, securist. Te cunosti dupa puutinatatea mintii, dupa ideile fixe, dupa limbaj si dupa apucaturi. De pilda chiar ideea de a-mi fura numele este tot de sorginte securista. Cum ti-am mai zis, hai da fuga si pune prelata pe Logan pana pe la primavara, asa cam de florii. Sa nu se zgarie albastrul bleu-jandarm.

    • Parpanghele,de Puie Monta, Puie Mandele și celelalte pui te tratezi numai și numai după ce sugi plua până te îneci.

     Dacă nu-ți convin metodele Securității, nu-i mai prelua scripturile.

 6. Din pacare, chestia asta nu e prea onoranta pentru Prof. Rafila. Normal era sa se tina departe de politica, mai ales ca succes profesional avea. Dar, de, asa sunt oamenii.
  O intrebare retorica: oare daca candida din partea PNL, tatal securist mai era scos de la naftalina?
  Si a doua: daca Rafila se retrage, n-ar fi normal sa o faca si Ebba, ca si tatal dumneaiei….

 7. Problema lui Rafila nu este aceea ca tatal sau ar fi lucrat la securitate. Au facut-o multi, mai ales ca serviciu acolo este din ce in ce mai scurt. Problema lui este ca ar fi participat la reprimarea sangeroasa a unui grup de tarani de pe valea Crsului Alb. Asta inseamna ca Alexandru Rafila a fost criminal, nu securist. Nici macar tortionar. Ar trebui convins sa renunte la candidatura, daca nu o face singur si s-a invatat la butoiul cu miere. S-ar putea ca pe undeva sa fie si ceva dovezi, asa incat s-ar putea sa obtina si efectul contrar daca o tot tine ca puia gaia.

  • Țărane, zi-ne despre torționarul securist Augustin Lazăr să vedem ce căcat securist infect și prost ești, cu cvadruplă măsură.

 8. PSD s-a indentificat intotdeauna cu social democratia. Chiar daca la inceputul sau PSD a fost in mana kgb-ului iliescui ion pe parcurs s-a transformat intr-un adevarat partid social democrat reusisnd sa impuna si-n Romania un nivel decent de trai . Ce a urmat? Odata cu ocuparea presedentiei tarii de catre asasinul nazist Klaus Iohannis impotriva PSD s-a declansar vanatoarea nazist/iohannista. Una din modalitatile de distrugere a PSD s-a indentificat prin doctrina partidului ca unicul partid social democrat din Romania chiar daca a fost creat de kgb-ul iliescu ion PSD a reusit ,in timp sa aduca romanilor un nivel decent detrai, politica sociala PSD-ista fiind benefica miilor de romani. Acesta si este motivul pentru care dupa 2014 calaul nazist ,ocupant al Presedentiei tarii a trecut la vanarea PSD-ului si prin aducerea la sefia PSD a interlopului securist Ciolacu Marcel cel care prin coaptarea lui Rafira Alexandru ,medic nazisto/iohannist da ultima lovitura PSD-ului. Eu nu inteleg de ce se tem PSD-istii atat de mult de Ciolacu /Iohannis de accepta distrugerea partidului? Banii primti xca spaga d ela Orban/PNL. ori poate motive necunoscute de santaj? N-am votat niciodata PSD, motivul kgb-ul iliescu ion, nu voi vota PSD , motivul Ciolacu si nazostii adusi de acesta , la rdinul calaului tarii Klaus Iohannis.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998