CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce este Traian Basescu recordmenul absolut al ”re-evaluarilor”

0 comentarii / 1498 vizualizări / 15 decembrie 2011

Răspunsul cel mai simplu ar fi pentru că el s-a dovedit incapabil, de-a lungul timpului, să își creeze propriile echipe, aidoma altor mari lideri politici autohtoni. Ceea ce abia se contura, cu ani în urmă, a ajuns, în acest moment, probabil cel mai aiuritor fenomen politic, respectiv înconjurarea lui Băsescu, aproape în exclusivitate, de inși pe care i-a călcat în picioare în alte vremuri. Lucru care spune mult despre președinte, ca om, pur și simplu, nu doar ca om politic.

Mișcări ciudate șochează opinia publică în ultimele zile. Primarul Piedone, care declanșase nu demult campania ”Salvați Bucureștiul de Elena Udrea” este anunțat de Udrea drept marea speranță a alegerilor. Lavinia Șandru, trimisă de Băsescu pe centura politicii, e adusă în coaliția guvernamentală, la UNPR, iar Marian Vanghelie e decorat pentru merite deosebite.
Nu e rar întîlnit în politică fenomenul împăcărilor și al repoziționărilor, dar, în regimul Băsescu, el a depășit, totuși, orice limite rezonabile.

E foarte interesant de observat că Băsescu, deși lider politic major de 20 de ani încoace, a creat foarte puțini politicieni. Elena Udrea, Raluca Turcan, Boureanu ori Andreea Vass sunt creații ale lui Stolojan. Berceanu, Blaga, Videanu, Roberta Anastase, Frunzăverde, Rădulescu, Ioan Oltean aparțin vechii gărzi feseniste, din epoca Iliescu și apoi Petre Roman. Paleologu Jr. își datorează cariera tatălui liberal. Valeriu Tabără vine din PUNR, unde a fost președinte, la fel și Valentin Iliescu. Teo Trandafir a fost o găselniță mai mult mediatică.
Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu, Vasile Gherasim, Neculai Onțanu, Marian Sîrbu, Cozmin Gușă, Șerban Mihăilescu, Eugen Nicolicea sunt foști pesediști de marcă.
Grupul Voinescu, Lăzăroiu, TRU, Cristian Preda e format din oameni ai societății civile a căror asimilare în partid mai degrabă a eșuat decît a reușit.
Alexandra Gătej, tot o tentativă eșuată.

Printre puținii politicieni creați de Băsescu și care se regăsesc, efectiv, alături de el astăzi s-ar număra Elena Băsescu, Anca Boagiu, Monica Macovei, Gheorghe Falcă, Monica Ridzi, Sulfina Barbu, Emil Boc. Și soții Săftoiu sunt creația lui, dar l-au părăsit cu scandal, de mult. Ca ei, mulți alții.

Zestrea de fideli ai lui Băsescu e mai subțire decît a oricărui alt personaj politic major de la noi, fie el Năstase, Iliescu etc deși timp a avut berechet, de 10 ani de cînd e președinte de partid sau de țară. În rest, omul e înconjurat de creațiile altora, cumpărate ori șantajate și care, oricum, se află permanent într-un soi de mișcare browniană: cînd vin, cînd pleacă aruncînd noroi în urmă. După care, cîțiva din ei vin iar.

Nici nu e de mirare că, incapabil să-și pună pe picioare propria pepinieră, Băsescu a brevetat sistemul ”re-evaluărilor”, aducînd în preajmă-i figuri pe care altădată le sfîșia cu maximă savoare.

Distanța între înjurături și laude a fost, adesea, de săptămîni și nu de ani sau decenii.

Strategia președintelui pare să fie în doi timpi: ajunge la putere călcînd pe un grup de persoane, în campanii, și se menține la putere aducînd, ulterior, aceleași persoane în slujba sa. O tactică, să recunoaștem, 100% marca Băsescu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998