CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce flutura Basescu ideea demisiei de la Cotroceni

0 comentarii / 2259 vizualizări / 15 martie 2011

Traian Băsescu a pus iar întreaga politică pe jar după ce, aseară, a declarat la TVR că ar fi dispus să plece mai devreme de la Cotroceni numai ca să se cupleze iar alegerile parlamentare cu cele prezidențiale, de dragul economiei la buget și a eliminării prea deselor cicluri electorale. Declarația sa are unele hibe majore, pe care vom încerca să le decriptăm, ca și adevăratul motiv pentru care președintele vorbește, netam-nesam, de această variantă inedită.

”România are nevoie de mai puţini ani cu alegeri şi ideea a fost dacă reuşim o soluţie de recuplare a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. Sigur că în momentul în care s-ar găsi un consens, pentru că PD-L singur nu poate trece proiectul de revizuire al Constituţiei. Dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice eu am toată disponibilitatea pentru a găsi o formulă şi practică, nu numai enunţată (…) Inclusiv la scurtarea mandatului meu dacă vom conveni că acest lucru îl votăm(…)Deci nu mi se pare atât de important să mai stai un an, dacă prin asta salvezi un an de alegeri şi ai mai puţine alegeri într-un ciclu electoral. Deci nu mi se pare o pierdere, dimpotrivă” a spus Băsescu.

Ce neajunsuri are propunerea lui Băsescu? În primul rînd, Băsescu a greșit calculul: nu la un an de mandat, ci la doi ar trebui să renunțe pentru ca alegerile prezidențiale să se suprapună cu cele parlamentare. O scăpare suspect de mare, am spune. Pe de altă parte, Băsescu e un lider prea experimentat pentru a nu ști că, în actuala conjunctură politică, modificarea Constituției – inclusiv mandatul prezidențial de 4 ani – este absolut exclusă. Legea supremă nu se modifică decît cu majoritate de două treimi în parlament, or, actuala putere abia numără voturile la majoritatea simplă. Și atunci de ce a lansat acest mesaj și pentru cine?

Răspunsul e simplu: mesajul este adresat strict PDL și are legătură cu bătălia pentru șefia partidului de la congres. Prin declarațiile de aseară, Băsescu a dat semnalul către partid că e dispus – contra unui anumit preț – să se implice din nou, la alegeri, în a purta PDL spre un rezultat cît mai bun. Din acest punct de vedere – atenție! – varianta demisiei de la Cotroceni chiar e plauzibilă, inclusiv în absența modificării Constituției, pentru că legea supremă se poate modifica, la o adică, și după alegeri, pe cînd cuplarea alegerilor nu poate fi amînată.

Mesajul lui Băsescu are menirea de a contracara poziția lui Vasile Blaga, cel care a încercat încă de acum cîteva luni să îl decupleze de partid. Într-un interviu dat B1TV în octombrie, Blaga spunea, textual, cu referire la relația PDL-PNL: ”Eu cred că ar trebui ambele partide să găsească resurse pentru un dezgheţ al relaţiilor dintre ele. Eu nu ştiu de ce ei se raportează în permanenţă la dl preşedinte Traian Băsescu. Până la urmă dl preşedinte Traian Băsescu nu va mai candida în 2014, ăsta e un lucru foarte clar. Iar eu le spun şi cu această ocazie că indiferent ce cred unii sau alţii şi le spun şi membrilor PD-L că indiferent ce declară unii dintre parlamentarii noştri, unii dintre cei care se află în conducerea partidului, Traian Băsescu nu se amestecă în conducerea PD-L”.

Prin fluturarea perspectivei de a pleca anul viitor de la Cotroceni și a deveni iar locomotiva PDL, Băsescu vrea să îi asigure cu orice preț victoria la congres omului său credincios, Emil Boc, singurul care îi poate oferi garanția că va menține și în viitor controlul asupra formațiunii de care depinde viitorul său politic.
Pentru că aceasta e esența mesajului și nu alta, Băsescu, alteori foarte precis, și-a permis, de altfel, să jongleze cu cifrele: în vederea de ansamblu a planului prezidențial, un an sau doi sunt ”amănunte” nesemnificative. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998