CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9580 RON UP | 1 USD = 4.6276 RON UP | 1 GBP = 5.7110 RON UP

De ce folosea Coldea cerneala verde in documentele SRI

6 comentarii / 5610 vizualizări / 4 iunie 2018

Aflăm de la fostul președinte Traian Băsescu și de la Elena Udrea o informație interesantă: generalul Florian Coldea obișnuia să facă adnotări cu cerneală verde pe documentele de serviciu, inclusiv pe unul exploziv, care ar putea trimite dosarul ”gala Bute” la rejudecare. Oare de ce folosea, însă, generalul cerneală verde și nu roșie sau neagră, spre exemplu? Un răspuns ar fi acela că fostul nr.2 în SRI avea o părere excesiv de bună despre sine. Sau, cel puțin, se chinuia să-și formeze una.

”Eu știu că generalul Florian Coldea folosea cerneala verde pe documentele SRI”, a dezvăluit Elena Udrea duminică seară într-o emisiune TV și nu am avea motive să nu o credem, mai ales că dovada se află la Traian Băsescu, sub forma unuia dintre respectivele documente.

De unde acest obicei la generalul Coldea?
O primă explicație ar fi că omul nu avea cerneală de altă culoare și cu asta basta.

Ar mai exista, însă, și o a doua, mai mult decît plauzibilă pentru un om fascinat de personajul James Bond, conform fostului colonel SRI Daniel Dragomir. (Și, se pare, în mare măsură și de Bugs Bunny)

În lumea intelligence-ului mondial, cerneala verde are o simbolistică aparte, cu totul specială.

În 1911, în Marea Britanie se năștea legendarul Secret Intelligence Service (SIS), cunoscut și ca MI6, care se ocupa de toate operațiunile de intelligence din afara teritoriului țării, sub conducerea lui Sir Mansfield Cumming. Un personaj nu mai puțin legendar, care i-a inspirat lui Ian Fleming personajul M – șeful lui James Bond – și lui John Le Carre cîțiva dintre eroii romanelor sale de spionaj.

Între alte aspecte ale activității lui Cumming s-a numărat unul ceva mai special: șeful MI6 obișnuia să scrie cu cerneală verde și să se semneze cu o singură literă: ”C”, de unde și ”M”-ul din filmele cu Bond.

5123KFMBDSL

De ce această neobișnuită preferință?
Se pare că la origine ar fi stat un vechi obicei al amiralilor englezi, care foloseau cerneală verde ca un semn al nobleții care îi diferenția de restul ofițerilor. Cumming, el însuși fost căpitan de marină, nu a apucat rangul de amiral, dar, poate, a profitat de înalta calitate de șef al MI6 pentru a se plasa singur alături de elita ofițerească.

Un lucru e sigur: de la Cumming pînă în zilele noastre, toți șefii intelligence-ului britanic au adoptat formula semnării documentelor cu ”C” de culoare verde, ca o marcă distinctivă, chiar și cînd numele lor nu începe cu respectiva literă. Ba chiar s-a comentat zdravăn în media acum trei ani, cînd Sir Cumming a fost omagiat de țara sa prin dezvelirea unei plachete comemorative de culoare ALBASTRĂ și nu verde, veritabil sacrilegiu.
În consecință, e mai probabil ca Florian Coldea, un ”C” autohton, să fi încercat să se ”înnobileze” profesional folosind cerneala șefilor spionajului britanic decît să credem că pe biroul său nu avea la îndemînă decît neobișnuita cerneală verde. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. La englezi , cu verde semneaza amiralii, la noi toti ghiorlanii cu cascheta…

 2. […] inclusiv pe unul exploziv, care ar putea trimite dosarul ”gala Bute” la rejudecare, conform inpolitics.ro Oare de ce folosea, însă, generalul cerneală verde și nu roșie sau neagră, spre exemplu? Un […]

 3. […] pe unul exploziv, care ar putea trimite dosarul ”gala Bute” la rejudecare, conform inpolitics.ro Oare de ce folosea, însă, generalul cerneală verde și nu roșie sau […]

 4. Greseala de eroare! Coldea folosea cerneala maro, simbol al puterii SRI! Adica de kakat!
  Nu el e principalul vinovat, ci ” onorata instanta” care nu l-a trimis la vanat teroristi! Adica, hai Siktir, generale, te bag in ma-ta!
  Doar ca nu!
  Judecatorii inamovibili au facut kakuta moale si sluj in fata „maroului”, si acum se plang de ce li s-a intamplat!
  N-am vazut judecator iesind acum 10 ani, sau 7, sau 5, spunand de presion sereistice. Ei incasand salarii megalomane intro tara care avea salar minim net 600 lei-pe timpul lui Boc-nici iesiri in piata publica si strigaturi impotriva Basaului!
  Deci hai sa spunem lucrurilor pe nume: judecatorii sunt principalii vinovati de starea justitiei actuale, ei dadeau mandate de ascultare pe siguranta nationala, ei aprobau filaje, ei au oermis ca sase milioane de cetateni romani sa fie ascultati de SRI!
  Nu e prost cine cere, e prost cine accepta, spune un vechi proverb romanesc!
  Onorata instanta trebuia sa spuie : muie, ba, nu ma mai deranja cu elucubratii de-astea!

  • Mai mult decat corect Domnule
   Noi pe judecatori i-am platit si cand eram mult mai saraci ca sa ne asigure o igiena rezonabila in societate
   Nu pe politicieni, nu pe jurnalisti, nu pe ONGisti (nu noi), I-am prioritizat in societate la fel cum se intampla zilele astea cu doctorii. Si le-am mai dat si inamovibilitate, si pensii nesimtite fara contributie
   Ca urmare, judecatorii si procuorii, ci nu cei enumerati anterior, ar fi trebuit sa fie cainii nostri de paza. Ce au facut? Pai istoric vorbind si-au imbarligat cozile cu tot ce s-a putut pentru bani si/sau privilegii: cu politicienii, cu tiganii vanzatori de ‘fer’ vechi sau facatori de alte ticalosii, chiar si cu rachetii pe care ii eliberau suspect. Dar cu cine nu? Cu oricine le aducea profit. In final si-au imbarligat cozile cu securistii si au creat un mutant ce a distrus societatea. Dovada sunt milioanele de romani emigrati.
   Sub robe cu fitze se ascund responsabilii principalii pentru mizeria in care a baltit tara asta in anii postrevolutionari.

  • Foarte bine punctat..Însă depinde daca au stiut ce au aprobat sa fie interceptat, avand in vedere faptul ca pe un mandat se pot asculta mai multe numere de telefon..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998