CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce fuge zeul Iohannis de muritoarea Dancila

17 comentarii / 6517 vizualizări / 12 noiembrie 2019

E întrebarea zilei. Se pune de cîteva săptămîni, e drept, dar acum e mai actuală ca oricînd și ea începe să se rostogolească într-un mod de-a dreptul surprinzător. Refuzul președintelui de a da interviuri și de a accepta dezbateri în campanie e pus la zid tot mai mult nu doar de adversari, ci chiar de apropiați. S-ar putea ca răspunsul la această întrebare să fie altul decît ideea vehiculată, aceea de teamă față de Dăncilă șamd. O explicație care s-ar încadra perfect în profilul uman al lui Iohannis, oarecum ieșit din comun, pe alocuri, ca să nu spunem mai mult.

Cele mai vehiculate teorii sunt cele ținînd de prestația sa slabă în dezbateri live ori de teama de confruntări cu adversarii, tete a tete.
Un reputat ziarist care se numără printre puținii norocoși intervievatori ai lui Iohannis, acum cîțiva ani, l-am numit pe maestrul Ion Cristoiu, îmi spunea că omul nu e chiar atît de slab în prestație. Nu e la nivelul unui Băsescu ori Crin Antonescu, de acord, dar nici chiar atît de slab încît să nu facă față onorabil.

Și atunci de unde refuzul îndîrjit, care deja stupefiază pe toată lumea, și-l face pînă și pe marele său admirator de la Deutsche Welle, Petre M.Iancu, să-l critice dur pentru fuga de Dăncilă?

Simplu: dacă dai cu piatra într-un zeu și el sîngerează, e dovada că de fapt nu e zeu.

Iar Klaus Iohannis a transmis în mod repetat prin gesturile sale impresia că se crede, sau se vrea a fi perceput, drept un zeu al politicii, pentru care există alte reguli decît pentru oameni.

Pe vremea cînd era primar de Sibiu, concentrase în mîinile sale, prin interpuși, practic toată presa județeană, care îl descria în culorile cele mai aprinse. Ca unul care am studiat, în vara lui 2014, atent, ce scrisese de ani de zile presa respectivă legat de Klaus Iohannis, am fost șocat să văd ce osanale i se înălțau și felul cum îi erau lăudate atitudini care ar fi reclamat, dimpotrivă, serioase semnale de alarmă.

Iohannis, cu toate păcatele lui, nu era un edil de tip Sechelariu, Oprișan sau Mazăre ca să aibă nevoie de o asemenea protecție exagerată.
Ceea ce lasă loc unei singure explicații, anume că Iohannis nu a conceput și nu concepe să aibă altceva decît o imagine perfectă.

Ne amintim cu toții scena paltonului trîntit nervos pe capota mașinii.
Ori felul cum a dispărut peste noapte, practic, în vara anului 2015, din prim planul vieții publice doamna Carmen Iohannis, după ce apăruseră primele sondaje care arătau că și-a egalat soțul la încredere și notorietate. Tot peste noapte s-a stins și campania de instituire a funcției de Primă Doamnă, intens reclamată de anumiți vectori politici și de comunicare pînă în acel moment. ”Cu siguranță se va implica în viața publică și acest lucru se va vedea din ce în ce mai bine” spusese președintele despre soție, imediat după alegeri. S-a răzgîndit la scurtă vreme, definitiv.

Zeul nu suportă concurența.

Același zeu care a fost singurul lider de republică îmbrăcat în frac și purtînd la gît un colan imens la întronarea împăratului Japoniei, cînd asemenea ținute erau purtate doar de liderii monarhiilor constituționale, în timp ce ”republicanii” erau la costum.
Același zeu care a refuzat să-și întrerupă un discurs pentru a arunca măcar o privire fugară spre un militar care leșinase în spatele său, la Ziua Marinei.
Zeii nu empatizează cu muritorii de rînd.
Același zeu care a ignorat o importantă reuniune a Consiliului European pentru a se delecta cu ruinele Pompeiului.
Pentru că zeii nu stau la dezbateri plicticoase și nu se pierd prin mulțimea de muritori.

Klaus Iohannis nu merge la dezbateri și nu dă interviuri, altfel decît super-aranjate în prealabil, din simplul motiv că, oricît de bine s-ar pregăti, există riscul să scape o perlă de pe urma căreia să tragă ponoase.
O asemenea perlă a fost ”ghinion”, în 2014, care se rostogolește des pînă în zilele noastre.
Sau formularea privind afacerile lui Dragnea cu evreii, care iarăși l-a costat scump.
Ori perla și mai mare cînd a vorbit despre momentul optim al unificării cu Moldova, ”atunci cînd ambele popoare vor hotărî asta”. Doar un cuvînt, ”popoare”, și ce tevatură imensă s-a stîrnit. Sau povestea cu ”a fost nevoie să moară oameni”. Ori cînd a spus, în februarie, ”Comunismul a fost o greșeală catastrofală pe care a făcut-o România”.

Asemenea erori comit toți politicienii, de fapt asta îi face și mai umani, cel mai adesea.

Dar Klaus Iohannis nu se vrea om, ci zeu.
Ar întinde politicienilor doar un deget sau două în loc de toată mîna dacă figura nu ar fi fost brevetată de mult de un alt neamț cu oarece tendințe de infatuare, Carol I.

Analizînd atent presa de ieri și de azi, ca și pozițiile unor vectori de comunicare ai taberei iohanniste, se remarcă o surprinzătoare presiune în creștere asupra președintelui în chestiunea dezbaterilor.
Ceea ce nu se poate explica decît într-un singur mod: muțenia lui Iohannis nu e o strategie de campanie, nu e produsul minților unor consilieri gras plătiți și dibaci.

Este 100% decizia lui, și se fac eforturi disperate fie de a o justifica – vezi ieșirile neconvingătoare ale unor lideri ai PNL pe subiect – fie de a o schimba cît mai e timp.
Am paria că decizia rămîne bătută în cuie.
Nici nu e de mirare că Ludovic Orban tocmai s-a oferit să meargă el la o dezbatere cu Dăncilă în contul marelui șef.

Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, spunea cîndva public că a încetat să mai citească presa pentru că scrie numai prostii. Dar l-a trădat propria soție la un moment dat, dezvăluind că de fapt citește presa în fiecare noapte, cînd ies ziarele de sub rotativă, pînă pe la două și apoi se culcă nervos.

Klaus Iohannis nu admite să se culce nervos, așa că ia măsuri ferme: tăcere deplină, ca pe submarinele militare.
Zeul-care-nu-e-zeu Iohannis știe că nu poate fi memorabil, paradoxal, decît tăcînd.
Orice scăpare ar fi rostogolită masiv și i-ar știrbi imaginea de zeu, așa că a eliminat, dintr-un condei, toate riscurile.
Spre disperarea echipei lui de campanie, care va trebui să facă eforturi cumplite în următoarele zile pînă la turul doi pentru a șterge impresia de supremă aroganță și de sfidare a întregului popor de către un candidat care îi cere, totuși, voturile. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

  1. Iohannis nu citeste presa, dar citeste sondajele. Parerea mea este ca, pana la urma, El va ceda presiunilor crescande (asa cum a facut-o la confruntarea 2 cu Ponta) si va accepta un simulacru de dezbatere.

  2. …sa se culce nervos. Pai el doarme tot timpul; cand nu doarme, calatoreste, pe banii prostilor. Ce sa spuna el intr-o confruntare? Ca a blocat in mod constant Guvernul Romaniei, nu pe Dancila? Ca a spus ca Romania nu poate asigura presedintia rotativa a UE si a facut-o cu brio? Ca a dat gazele pe o sapca? Ca nu a fost in stare sa faca nimic pentru Romania pe plan extern? Ca nu deschide gura nici in strainatate decat ca sa–si aprobe stapanii ca o sluga credincioasa ce este? Ca nu a dat inapoi banii luati din chiriii de pe casele luate prin fals? Ca daca justitia ar fi justitie el ar fi condamnat, deci este un penal? Ca nu stie ce inseamna de indata? Ca a calcat sistematic Constitutia Romaniei in picioare?Etc, etc

  3. Petrov, seful Dulapului si al Seku, i-a interzis sa participe la orice discutie riscanta pentru prostovanul Sekuritatii. Semi – Idiotul se expune mult prea inteligentei Viorica Dancila.Teleormaneanca l-ar face praf, cu Rares Bogdan si Ludovic Orban lustruidu-i ghetele Ipochimenului… Alina Gorghiu si Raluca Turcan sa-i cinte la fluier !…

    • :)))

  4. Un cacacios.

  5. Iohanis stie de frica, la fel ca orice spirit minuscul…daca n-ai impotriva lui ceva distrugator si nu folosesti informatia foarte vocal, te va distruge si pe tine si pe tot neamul…tipic mafiot…Tapalaga stie, la fel si uriasul Somnorila din Parlament, ambii cand erau ziaristi l-au atacat pe Iohanis in presa locala nimicitor – retrocedarile ilegale, conflictul de interese, lenea proverbiala care a dictat programul de lucru Primariei, aroganta vecina cu nesimtirea in raport cu cetatenii, dar, mai ales, afacerea cu trafic de copii care i-a pus baza bunastarii sale postrevolutionare…Si astora n-avea cum sa le raspunda decat mituindu-i…Dovada ca tot ce au scris cand il atacau e adevarat o reprezinta statutul lor social de astazi…Totusi, fara implicarea serviciilor acest lucru nu era posibil…faptul ca un individ deosebit de periculos, putred pana-n maduva, corupt, rau si prost a ajuns sa dea lectii de etica si justitie e extrem de grav…numai securistii pot escamota adevarul public, deja stiut, despre Iohanis…si nu poti sa nu te intrebi ce le da asta in schimb…Totusi, te intrebi, cum, naiba, sa-l votezi pe prostul solemn, imaginea neamprostiei cu glantz?!
    P.S. Nu pot sa nu remarc tupeul jegos al nasitilor securisti, Petrov, iohanis, Ponta…totusi Iohanis a depasit pana si barierele consacrate, asta are un discurs al urii tipic, de tip nazist, cu nostalgia exterminarii unor categorii pe baza de ideologie, cu jignirea unei mari parti din populatie…toate astea l-ar calfica pentru puscarrie daca-am trai intr-o tzara ca afara…

  6. De pina unde unde asocierea lui Zeus cu un retardat si jeg uman ca Iohannis?!

  7. Nu e cumva idiot patologic ? De aceea l-au ales pe Retard sekuricii ?

  8. Si daca Iohannis se pisa pe alegatori, alegatorii de sa mai iasa la vot ? Sa voteze Statul Paralel !

  9. Viorica l-ar putea intreba despre cum se face traficul cu copii, despre fascismul pe care l-a mostenit, despre recuperari de case cu acte false, despre cum l-au pus la Cotroceni Basescu si Securitatea… Despre colaborarea tinarului Werner, inca din liceu ?, cu Securitatea… Nasol ! Viorica, fii barbata !

  10. suntem multi ,mai multi decat crede „gura presei” civilizati,educati,nu mergem dupa parerologi de profesie
    chiar jurnalistii de la cnn,fox news,abc nu sunt obiectivi 100% ,ne imaginam ziarisii din tara moderatori interviu
    candidati ,o mare gluma Presedintele chiar crede in valori pentru asta ii multumim

    • Pupa-l in fund, tovarasa…

    • Si care sunt valorile? Nu de alta dar sa nu murim prosti noi astia vulgul romanesc! Carmen daca si pe tine te babardeste sotul cum face KWJ cu tiza ta, adică in rate, exista magazine unde se vând vibratoare! Pardon dildouri! Si daca esti democrata pana la capat, cumpara unul negru! Asa ca sa simti valoarea!

  11. Adevarul este ca Iohannis a demonstrate tuturor romanilor ca este un politician de inalta clasa, un strateg desavarsit, concentrat pe rezultat. Iar rezultatele au fost senzationale, opunandu-se cu success ciumei rosii care dispunea de toate rezursele guvernamentale si de o majoritate zdrobitoare in parlament, eliminand toti oamenii de incredere ai lui Traian Basescu, compromise in actiunile statului parallel. Un presedinte unaninim respectat si recunoscut de Uniunea Europeana si Statele Unite. Fapte, nu vorbe goale.

    Vreti altceva? Votati Veselina Doicila si veti avea o Romania ca in Uzbekistan

    • Fratele meu sapca aia de rahat face cat toate vizele de intrare in State? Asta vrei sa spui?

  12. @Franklin. Adevarul este a tu esti un bou si ca Iohannis se bazeaza pe imbecili, nu putini, cum ai fi tu.

  13. Un debil mintal

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998