CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce i-a trimis Basescu trandafiri portocalii lui Iliescu de Sf.Ion

0 comentarii / 1811 vizualizări / 7 ianuarie 2011

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis azi fostului şef al statului Ion Iliescu, cu ocazia onomasticii, o felicitare şi un buchet de trandafiri portocalii, la biroul acestuia, din strada Atena nr. 11. Un gest pe care specialiștii în simbolistică l-ar intepreta într-un anume fel.

Astfel, trandafirii portocalii se consideră, în simbolistica florală, că transmit un mesaj de pasiune, dorință și entuziasm. Aproape am începe să avem semne de întrebare legate de o orientările, să le zicem, sentimentale, ale președintelui, dacă nu ar exista o ”scuză” pentru Băsescu: portocaliul încă mai e culoarea PDL, iar trandafirul a fost, ani de zile, simbolul aceluiași partid. Motivul pentru care această culoare a fost aleasă, în 2004, de către specialiștii de campanie ai PDL este cel puțin spectaculos și a fost explicat, acum cîțiva ani, de către Felix Tătaru: manifestanții în tricouri și geci portocalii lasă impresia unei participări mult mai masive decît în realitate, o șmecherie care a servit cu succes intereselor PDL, în special în campania de acum 7 ani.

Interesant de menționat, trandafirii portocalii sunt o creație relativ recentă, anul acesta ei împlinind 60 de ani, deci mult mai tineri decît Ion Iliescu. Primele experimente datează de la finalul secolului 19, cînd floricultorii au încercat să încrucișeze trandafirii roșii cu cei sălbatici, galbeni. Experimentele s-au întins pe mulți ani și au fost stopate, ulterior, de izbucnirea celui de al doilea război mondial. După război, eforturile au fost reluate, iar primii trandafiri portocalii, dintr-un soi numit ”Independența”, au apărut abia în 1951. Exact anul în care Ion Iliescu, în vîrstă de 21 de ani, remarca, în celebrul său articol ”Fericirea de a studia în URSS”, din Scînteia, textual, că: „In URSS se desfasoara o lupta uriasa pentru dezvoltarea biologiei si stiintelor agricole. Studentii nostri au fericirea de a fi martori la elaborarea si aplicarea in practica a noilor teorii revolutionare in aceste stiinte, teorii care dau lovituri de moarte idealismului, weismann-morganismului si ilustreaza triumful conceptiei materialiste in stiinta”. Din fericire, am spune, pentru trandafirul portocaliu, el a fost descoperit în Vest, și nu în URSS. Altfel, ar fi avut toate șansele, probabil, ca și culoarea, nu doar floarea în sine, să devină simbolul Internaționalei Socialiste, care, coincidență, a luat ființă în același an 1951, la Frankfurt pe Main.(B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998