CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce inca ezita Iohannis cu referendumul pe justiție?

7 comentarii / 2894 vizualizări / 19 martie 2019

”Sunt aproape hotărît să convoc referendum pe justiție pe 26 mai” a spus în această seară președintele Klaus Iohannis, după zile bune de cînd CCR a dat undă verde sincronizării celor două scrutinuri. O declarație care are, probabil, efectul unui duș rece asupra tefeliștilor, din motive pe care le vom expune mai jos.

Din spusele lui Iohannis, rezultă că ideea referendumului pe justiție nu a stîrnit prea mult entuziasm, inițial, la Cotroceni, dar între timp s-au mai îmbunătățit lucrurile.
Și totuși, de unde ezitarea președintelui, de neînțeles, probabil, pentru membrii sectei ”Adoratorii DNA”, cei care așteaptă de multă vreme respectivul scrutin?

Aparent, sunt nenumărate avantaje în convocarea unui asemenea referendum.
În primul rînd, sunt șanse teoretice mai mari ca oricînd ca referendumul să fie validat, pentru că un scrutin de sine stătător nu le-ar fi avut și acesta e și motivul pentru care, de la primul anunț privind referendumul pînă azi, Iohannis nu a mișcat un deget.
În al doilea rînd, manevra îi permite președintelui cîteva săptămîni de campanie electorală prin țară, transformîndu-l în locomotivă pentru PNL, lucru de care partidul chiar are nevoie.

În al treilea rînd, ”penalii” de la putere ar putea primi o lovitură importantă prin reușita unui asemenea referendum.
Toate astea sunt, dar numai la prima vedere, argumente extrem de puternice și fac și mai greu de înțeles rezervele pe care președintele continuă să le aibă.
La o analiză mai profundă lucrurile se complică nițel, iar ezitările președintelui capătă o anume acoperire.
Prima observație, poate ușor malițioasă, dar bine susținută de cei patru ani de mandat de pînă acum, e că lui Iohannis îi repugnă profund ideea să pună osul la muncă în campanie, pentru liberali, cînd el nu s-a mobilizat nici măcar în propria campanie, în 2014, lăsîndu-i pe alții să se agite ca să-l scoată președinte.
O a doua e că e foarte dificil de găsit o formulare a întrebării de la referendum care să poată, efectiv, să impulsioneze justiția. O dificultate corect punctată azi, la RFI, de fostul ministru cioloșist al Justiției, Raluca Prună: ”Un risc ar exista, pentru că un referendum pe justiție nu se face oricum și riscul ar putea fi legat de întrebările pe care le pui poporului. Adică trebuie găsit un echilibru foarte bun între tehnicitatea întrebărilor, care ar fi bine să nu fie foarte mare și chestiunile fundamentale pe care poporul este chemat să se pronunțe”.
Aceleași rezerve le exprimă, tot la RFI, și fostul președinte al PNL, Alina Gorghiu: ”Referendumul, din punctul meu de vedere juridic, n-ar putea să rezolve nimic”.
Altfel spus, un răspuns majoritar ”Da” la o întrebare gen ”Sunteți de acord că justiția trebuie să condamne sever politicienii corupți” nu ar produce mare brînză în mentalul colectiv.
O a treia problemă ar fi că rezultatul referendumului ar fi, oricum, îngropat de cel al alegerilor europarlamentare, de cea mai mare importanță în acest an, după cum Iohannis însuși a recunoscut, recent.
Mai sunt și recomandările Comisiei de la Veneția potrivit cărora tema alegerilor nu ar trebui perturbată de cea a unui referendum pe alte subiecte, pentru că riscă să confuzeze electoratul pe parcursul campaniei electorale.
Pe de altă parte, plasarea unei asemenea teme pe buletinele de vot ar putea determina o mobilizare încă și mai redusă a aleșilor locali din toate partidele, deloc interesați de succesele DNA, ba dimpotrivă, iar PSD și ALDE e de așteptat să ceară public boicotarea votului.
Or, de aici se poate ajunge la o surpriză neplăcută, adică invalidarea pur și simplu a referendumului, pentru că prezența la euroalegeri se conturează a fi, oricum, în jurul cifrei de 30%.
Exact asta transmite și președintele cînd declară: ”Uneori, dorința este una, putința este alta. Nu am vrut să convoc referendum doar să ne aflam în treabă și să nu participe lumea”
E mai mult decît probabil că ezitarea mărturisită de președinte maschează așteptarea finalizării unor cercetări de piață, cît mai aproape de termenul limită al decretului pentru referendum, care să contureze cît mai limpede șansele validării sau nu a acestuia.
Pentru Klaus Iohannis, un scor prost al PNL la alegeri dublat de un eșec al referendumului pe justiție ar putea marca începutul sfîrșitului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Iohannis pierde timpul la Cotroceni, n-a facut nimic de luat in seama in mandatul sau, toata activitatea sa se reduce la circ politic.

 2. voi toti incercati sa scoateti piatra aruncata in balta de niste retardati mental… bine, keep on going, good luck!

 3. În plus:
  1. Un referendum pe justiție ar mobiliza electoratul USR-PLUS, iar PNL ar ajunge probabil pe locul 3. PPE îl va trage de urechi pe Iohannis.
  2. Iohannis nu va mai putea folosi arma referendumului la alegerile prezidențiale, singurele care îl interesează cu adevărat.

 4. „E mai mult decît probabil că ezitarea mărturisită de președinte maschează așteptarea finalizării unor cercetări de piață, cît mai aproape de termenul limită al decretului pentru referendum, care să contureze cît mai limpede șansele validării sau nu a acestuia”

  Gresit!
  Cand spune „aproape sigur”, probabil ca presedintele asteapta de la cineva un raspuns la o solicitare a sa foarte importanta. De pilda, numele unui candidat de prim-ministru, o alianta a dreptei, etc la schimb cu decizia sa de a organiza in referendum.

  Cat despre participarea la vot, sa fim seriosi, interesul este deja imens, participarea va fi in limita a 40-45%, adima sufficient pentru ca MSD sa ia o mare puie la vot

  • Candidat de prim-ministru la europarlamentare?
   Puți a brânză.
   Emoția aia cu rușîeu trebuie să se petrească în sâmbata care precede alegerile. Under 19 au uitat deja revoluția de săptămâna trecută.

   • Amice, gandesti lent, aproape ca Parhanghel. Schimba procesorul. Pai daca PSD intruneste in mai cam 15% din voturi, tu crezi ca mai apuca alegerile prezidentiale sau locale + parlamentare din 2020 cu Dragnea si Dancila?
    Sau daca Dragnea ajunge acolo unde e vrut de toata lumea, tu crezi ca mai rezista Dancila in frunte cu in guvern facut cu oamenii lui Dragnea?

    • Până și securiștii proști știu că o prezență la vot de 150% nu este posibilă.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998