CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce intretine Basescu misterul ”loviturii de stat” din septembrie?

0 comentarii / 2138 vizualizări / 22 februarie 2011

Traian Băsescu a decis să participe, azi, la ședința de bilanț a MAI, pentru a da indicații subalternilor lui Igaș despre cum să aplice legea ori pentru a vorbi despre reorganizarea instituției și reevaluarea om cu om. Pentru șeful statului, vizita la sediul ministerului ar fi fost ocazia perfectă pentru a oferi publicului informațiile pe care acesta le așteaptă de jumătate de an, despre așa-numita tentativă de lovitură de stat din 24 septembrie 2010. Ar fi fost, dar nu a făcut-o…

În 24 septembrie, reamintim, peste 6.000 de sindicalişti ai „Cartel Alfa”, majoritatea poliţişti şi angajaţi ai penitenciarelor, au plecat într-un marş ilegal de la sediul Guvernului spre Palatul Cotroceni, unde au aruncat cu caschete şi lumânări şi au strigat „ieşi afară javră ordinară”. În urma protestului ilegal, atât preşedintele cât şi premierul au renunţat la serviciile de escortă ale Poliţiei, iar Vasile Blaga a demisionat de la șefia MAI. Nu a fost singurul cap înalt din minister care a căzut.

Nici pînă în ziua de azi, însă, Traian Băsescu nu a furnizat opiniei publice vreo informație despre culisele mitingului polițiștilor din 24 septembrie 2010, atunci cînd figuri înalte ale statului, precum Elena Udrea, sau analiști de prestigiu precum Ion Cristoiu au denunțat public o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de forțe oculte, pentru debarcarea președintelui din funcție. ”Forțele oculte” au variat, la vremea respectivă, de la ministrul de Interne în exercițiu, Vasile Blaga, pînă la mogulii Voiculescu, Patriciu și Vîntu sau organizațiile de revoluționari controlate de PSD.

Cum se știe deja, președintele a cerut imperios un raport al MAI privind dedesubturile mitingului polițiștilor: “Comanda ministerului nu a funcționat”, a spus el, cîteva zile mai tîrziu, la investirea noului ministru al MAI, adăugînd că a avut un sentiment similar celui cînd a aflat că, la o mineriadă, “nu știu ce general celebru se băgase în portbagaj”.
Șeful statului a mai spus atunci că „este inacceptabil să vezi pîngărite simbolurile statului de cei care trebuie să le apere”. „Nu aveți nicio scuză și nicio scăpare în a-mi prezenta în CSAT un raport asupra evenimentelor din 24”, a avertizat presedintele, pe un ton marțial.

Solicitarea președintelui a fost îndeplinită, iar MAI a înaintat raportul respectiv.
„În concluzie îl am, l-am primit, nu l-am discutat cu Ministerul de Interne. Cu certitudine discuţiile trebuie să ducă la depolitizarea completă a acestui minister”, a spus şeful statului, pe 25 octombrie.

De atunci, s-a așternut liniștea, niciun oficial român nu a mai suflat o vorbă despre elementele din raport și nici pînă azi românii nu au primit răspunsul corect la întrebarea cea mai fierbinte a toamnei trecute: a fost sau nu a fost tentativă de lovitură de stat?

Motivele aceste tăceri nu sunt cunoscute, dar observînd lupta tot mai acută pentru preluarea puterii în PDL nu e exclus ca Băsescu să aibă interesul de a menține deliberat suspiciuni majore în jurul persoanei fostului ministru de Interne, Vasile Blaga, principalul pretendent al ”tronului” democrat-liberal. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998