CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce isi da duhul anticoruptia mioritica la portile ambasadelor straine

3 comentarii / 4978 vizualizări / 17 iunie 2016

În timp ce nu mai prididesc să dea semnale publice privind necesitatea stîrpirii corupției, ambasadorii străini se iau în brațe, languros, cu infractorii condamnați la pușcărie, cel mai probabil în numele unor interese care au prea puțină legătură cu moralitatea și prea mult cu businessul. Ultima asemenea mostră ne-a fost servită ieri și prea puțin observată, din păcate.

Scurt rememeber:

7 octombrie 2014 – ambasadorul britanic despre corupție:
„Lucrand cu institutii cum sunt DNA sau ANI pentru a promova aplicarea legii impotriva coruptiei, cred ca sunt institutii importante, care au un rol pozitiv in Romania si cred ca directia este pozitiva”.

14 mai 2015 – ambasadorul britanic despre corupție:
”Toţi am subliniat şi am sprijinit rolul DNA şi al organizaţiilor anticorupţie din România, care joacă un rol foarte important, un rol cheie în ţara aceasta”

9 iunie 2015 – – ambasadorul britanic despre corupție:
„Guvernul Marii Britanii recunoaste importanta luptei impotriva coruptiei in Romania si necesitatea ca institutiile sistemului judiciar sa poata actiona cu impartialitate si in spiritul unei independente depline”.

24 august 2015 – ambasadorul britanic despre corupție:
„Ne dorim o transparenţă mai mare şi mecanisme mai puternice pentru prevenirea corupţiei în achiziţiile publice. Este evident că România a progresat considerabil în ultimii ani în sancţionarea conflictului de interese. Cu toate acestea, măsurile nu sunt uniforme peste tot în ţară, iar lipsa de transparenţă a autorităţilor locale în acordarea contractelor continuă să fie o problemă majoră”.

9 decembrie 2015 – ambasadorul britanic despre corupție:
”Cu toții trebuie să contribuim la eliminarea corupției din societățile noastre. Guvernele au un rol esențial, dar, dacă atitudinile și mentalitățile nu se schimbă, toate eforturile vor fi în zadar(…)România a intrat în UE cu promisiunea de a lupta pentru o societate mai curată și mai puțin coruptă. România a făcut progrese majore în toate aceste aspecte. În același timp, România mai are mult de lucrat pentru a duce la bun sfârșit reformele din ultimii ani”.

6 mai 2016 – ambasadorul britanic despre corupție:
“Corupția este unul dintre cei mai mari dușmani ai progresului…este în contradicţie cu toate valorile noastre, îi răsplăteşte pe cei care nu respectă regulile, şi creează un sistem clientelar în care resursele sunt împărţite de o elită restrânsă, în timp ce majoritatea este prinsă în capcana sărăciei.”

16 iunie 2016 – Liviu Dragnea, condamnat penal definitiv pentru infracțiuni asimilate corupției:

”Anul acesta, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii a împlinit 90 de ani, fiind cel mai longeviv suveran britanic. Am răspuns pozitiv invitaţiei Ambsadorului Marii Britanii, Paul Brummell, de a participa în această seară la recepţia ocazionată de acest eveniment la Arenele BNR şi îi transmit pe această cale La mulţi ani Majestăţii Sale!”.

După cum se vede, ambasada Marii Britanii la București are o idee fixă: lupta împotriva corupției și eliminarea corupților din viața publică, dar nu are nicio problemă să-i invite pe marii rechini la recepții, acordîndu-le, astfel, certificatul de ”frecventabilitate”, ca să cităm o expresie dragă diplomaților.

Condamnarea penală nu l-a eliminat pe Dragnea nici din PSD, nici de la șefia lui, nici din Camera Deputaților, iar la toamnă, probabil, nici de la șefia guvernului. Nu l-a eliminat, culmea, nici de pe listele oaspeților de onoare ai ambasadelor vîrf de lance în lupta anticorupție.

O atitudine cam greu de înțeles de către românii de rînd.

Explicația e, însă, mai simplă decît pare.
Ambasadorul britanic, ca și cel olandez și ca mulți alții aidoma lor, practică un dublu discurs extrem de bine motivat.
Pe de-o parte, ei bifează că și-au făcut datoria în a stimula România să se scuture de corupție.
Pe de alta, cu toții au niscaiva firme din țările proprii care trebuie trate preferențial de guvernele Românei, vezi dezvăluirile Elenei Udrea, ale lui Ponta ori Băsescu.
În numele acestor interese, nu are rost să te pui rău cu cei care le conduc.
Sau care, în cazul lui Dragnea, se pregătesc să le conducă.
Anticorupția mioritică e bună, dar își dă sufletul, cel mai adesea, la porțile ambasadelor…(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. […] sursa: inpolitics.ro […]

  2. Pai si Ceausescu fu plimbat, primit si decorat. La fel si Gaddafi, iar lista continua.
    In fond ambasodorii sunt cei ce apara politica statelor lor. Personal consider ca in Romania se pune prea mare pret pe ce spune ambasada unei tari sau a alteia. Mai exista vreo alta tara unde spusele unui ambasador sunt privite ca Evanghelia?
    Romania si romanii trebuie sa-si rezolve problemele. In fruntea tarii cineva acuzat de incompatibilitate, dar rezolvat dosarul politic, dupa ce a fost ales, apoi dovedit ca au o casa (a n-spea) luata ciudat. Un fost premier plagiator, alti ministri plagiatori, un altul care a facut si ceva puscarie, sefi de partide condamnati (cu sau fara suspendare)… Cu ei defileaza Romania. In virtutea legilor si cutumelor diplomatice, tarile trebuie sa colaboreze cu Romania.
    E ciudat punctul asta de vedere, sa condamnam pe altii pentru ca ne invita coruptii.

  3. In acest sens mai este si interventia ambasadorului olandei, care lingea clantele pe la ANAF. Pacat , ca nimeni la momentul respectiv nu a spus atre acest ;lucru, ca nu l-a declarat persona non grata, ca sa le mai taie nasul. Probabil ca motive diplomatice nu le-a permis. Vai de capul lor de ambasadori! Dar de ce isi baga nasul, unde nu le fierbe oala?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998