CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

De ce își iese din minți Traian Băsescu

2 comentarii / 3132 vizualizări / 19 iunie 2016

O țară întreagă a remarcat. Pus față în față cu generalul Abraham, pe Traian Băsescu l-au lăsat nervii. Și a intrat în criză. Oare de ce? Ce legătură există între domnul Abraham, Mircea Băsescu și el însuși? De ce nu a mai putut juca, cum face de obicei, teatru? De ce un om politic atât de exersat și-a pierdut controlul? Există un secret în spatele acestui comportament?
Întrucât eu nu sunt psihiatru și nu am, prin urmare, instrumentele necesare pentru a-i face o psihanaliză lui Traian Băsescu, având ca obiect central gravul incident consumat, în direct și la oră de vârf, pe ecranul unei televiziuni de știri, voi recurge la metoda unei simple analize în baza datelor cunoscute.
În timpul ultimului său mandat, au apărut dezvăluiri incendiare despre Mircea Băsescu, privind nu atât legăturile sale foarte apropiate cu un important clan interlop – acestea erau bine cunoscute după difuzarea imaginilor în care Mircea Băsescu și soția acestuia apar în calitate de nași ai copilului Izaurei –, cât și, sau mai ales, o operațiune financiară de natură penală. Mircea Băsescu se oferise, în schimbul unor consistente sume de bani, să facă trafic de influență pe lângă magistrați, astfel încât capul clanului Bercea Mondial să scape de rigorile legii sau să beneficieze de o pedeapsă simbolică.
O singură televiziune de știri a difuzat o serie de înregistrării video la care, trebuie spus, avuseseră acces mai multe televiziuni. Presiunea publică declanșată pornind de la acest caz a fost atât de mare, încât, de voie, de nevoie, mai mult în silă, procurorii au fost siliți să deschidă un dosar. Traian Băsescu, din calitatea sa de președinte, a declarat ca nu are intenția să intervină în vreun fel în derularea acestui act de justiție, dar că, îndată ce îi va înceta mandatul, va face dezvăluiri bombă. În același timp, el a informat opinia publică asupra faptului că nu a fost informat de vreun serviciu secret asupra operațiilor ilegale săvârșite de fratele său. În paranteză fie spus, Băsescu pretinsese că nu a fost informat nici atunci când presa a descoperit – eu unul mă număr printre principalii autori – că același Mircea Băsescu se ocupase și cu trafic ilegal cu armament.
După consumarea ultimului său mandat, Traian Băsescu a tăcut. Nu am auzit din gura domniei sale absolut nicio dezvăluire, și cu atât mai mult una de senzație, privind dosarul penal al fratelui său.
În schimb, acesta s-a ales cu o condamnare penală. E drept, simbolică. Va execută patru luni de închisoare. Iar sumele de bani, în legătură cu care există probe în dosar, nu sunt parte a sentinței. Este vorba de 600.000 de euro într-o versiune și de 2.600.000 de euro într-o altă versiune, pe care instanța Curții de Apel din Constanța nu a căzut de cuviință că ar trebui imputați făptuitorului. Motiv pentru care Traian Băsescu, în prima sa reacție publică, și-a exprimat chiar încântarea.
Între timp, primul procuror de caz, Iacobescu, care mersese destul de departe cu investigațiile și căruia, sub mandatul lui Băsescu i se luase pur și simplu cazul, a revenit cu precizări și dezvăluiri senzaționale.
Ca să nu ne mai ascundem după plop, cele mai multe dintre informațiile puse în circulație înainte și după condamnare și cele mai incendiare declarații ale unor persoane implicate în activitatea infracțională sau în calitate de anchetatori ori apărători, conduc la ideea că grosul banilor, câți or fi fost ei, a ajuns undeva mai sus. Dar unde puteau ajunge mai sus, decât la portofelul lui Mircea Băsescu? Mai sus nu se află decât un alt portofel. Al lui Traian Băsescu.
Și întrucât numele său legat de acest caz a început să fie extrem de insistent pronunțat, iar informațiile vehiculate fiind de natură să conducă la redeschiderea unui nou dosar, este lesne să ne imaginăm de ce s-a enervat atât de tare Traian Băsescu, de ce și-a ieșit el din minți, împroșcând cu noroi în stânga și în dreapta. În loc să răsufle ușurat și satisfăcut cu acea condamnare simbolică a fratelui său, Băsescu se vede, iată, pus, pe neașteptate, în fața unei grele provocări. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Ce legatura exista intre Alro Slatina si Sandu Anghel (Bercea Mondial) – Slatina in afara de Slatina ? Are legaturi Clanul Tiganesc cu rusii ? Asa se pot explica legaturile Clanului Tiganesc cu Clanul Basescu de la Constanta, cunoscut fief rusesc ? ?

  2. Victor Ciorbea a sugerat, în 2009, că Traian Băsescu a fost agent KGB. Informaţia a fost comentată în ediţia de miercuri a emisiunii Subiectiv. „Îi adresez o întrebare domnului Băsescu pe care nu i-a adresat-o nimeni. În urmă cu o lună, o lună şi jumătate, a apărut în Bucureşti şi presupun şi în ţară, una dintre cărţile scrise de Ovidiu Ohanesian. Există un capitol consacrat operaţiunii Hemeiuş. Câteva pagini în care sunt date nume exacte de generali ruşi, generali şi colonei români”, explica Victor Ciorbea în 2009. „După afirmaţiile de acolo, cu nume, cu date exacte, cu zile, cu banca prin care s-au făcut transferurile, se arată foarte clar că vârful de lance şi grupul care a activat pentru îndepărtarea mea de la guvernare au fost finanţaţi de către GRU, adică de către serviciul secret al Armatei Ruse din cadrul fostului KGB”, a mai spus fostul premier. „Întrebarea publică pe care i-o pun domnului preşedinte este să spună foarte clar dacă este adevărat sau nu, dacă a fost sau nu finanţat în această operaţiune de îndepărtare a primului ministru de către fostul KGB”, a mai spus Ciorbea.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998