CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce jupoaie guvernul romanii: lista marilor companii care nu platesc taxe catre stat

0 comentarii / 1338 vizualizări / 5 noiembrie 2013

Avalanșa de taxe și impozite inventate de guvernul USL lovesc, se știe deja, în primul rînd în cetățenii de rînd, cei care își plătesc, sîrguincioși, dările și mai stau și la cozi interminabile pentru asta. De ce se întîmplă așa? De ce nu are guvernul bani în visterie și recurge la măsuri disperate pe seama amărăștenilor? Simplu: pentru că o serie de mari companii, de stat ori private, refuză cu îndîrjire să își achite dările către stat, iar guvernanții închid ochii.

O listă a marilor datornici, bunăoară, este difuzată public de către PDL, prin intermediul deputatului Adrian Gurzău, sub forma unei recente declarații politice în parlament.
În top, la loc de ”cinste”, stă o companie de stat care, numai ea, însumează datorii de peste un miliard de euro, exact miliardul pe care premierul se lăuda deunăzi că l-a obținut împrumut de la Banca Mondială, după vizita în SUA.

Iată o parte a marilor datornici iertați sistematic de stat:

Compania Naţională a Huilei: 4,9 miliarde de lei;
Oltchim: 2,5 miliarde de lei;
RADET Bucureşti: 2,4 miliarde de lei;
CFR Marfă: 1,5 miliarde de lei;
CFR SA: 1,5 miliarde de lei;
Hidroelectrica: 1 miliard de lei;
CFR Călători: 762 milioane de lei;
Remin SA: 576 milioane de lei;
Societatea Naţională a Cărbunelui: 516 milioane de lei;
Uzina Mecanică Cugir: 457 milioane de lei.

După cum arată același parlamentar pedelist, statul nu recuperează bani nici de la marile companii private, precum Galaxy Tobacco (a lui Ioan Niculae), care datorează bugetului 552,32 milioane lei, din care TVA 64,62 milioane lei, accize – 227,63 milioane lei, dobânzi şi penalităţi – 243,79 milioane lei.

”Înţeleg că, dacă „Finanţele” au ajuns să-l someze pe unul care datorează cinci lulele, cinci surcele statului, au fost executaţi şi au fost recuperate datoriile de la marii datornici? Au fost recuperate sutele de milioane de lei, miliardele datorate de către companiile de stat? Nu, că altfel de unde sinecuri politice?” se întreabă, retoric, deputatul pedelist. (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998