CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce Marea Alianta a opozitiei ar merita mai multe explicatii

0 comentarii / 1883 vizualizări / 12 ianuarie 2011

Alianța PNL-PC-PSD s-ar putea dovedi o idee politică bună și utilă, în ciuda argumentelor, cel mai adesea emoționale, aduse împotriva ei. Cu toate acestea, credem că un gest de maximă importanță ar fi explicarea cît mai amplă, electoratului propriu, de către liderii alianței, a motivelor care au stat la baza deciziei în sine. Altfel, prin prisma unor evenimente mai vechi sau mai recente, mulți dintre alegători ar putea fi bulversați total, după cum veți vedea în rîndurile care urmează.

Unii politicieni de calibru sunt în acest moment în situația de a fi aspru sancționați de propriile partide pentru că au îndrăznit să critice alianța dintre PNL, PSD și PC. Interesant, dar anul trecut, alți politicieni de același calibru erau puși la punct exact pentru poziția contrară…O atitudine care poate stîrni confuzie maximă.

Reamintim că, în primăvara anului trecut, marginalizatul pesedist Miron Mitrea a ieșit la rampă cu o propunere îndrăzneață, respectiv încheierea unei alianțe între PSD-PC și PNL, care să fie legalizată la tribunal, sub numele Alianța pentru Salvarea României.

„Eu cred că soluţia este constituirea unei Alianţe pentru Salvarea României. O alianţă politică înregistrată la tribunal, care să susţină candidaţi comuni la alegerile locale şi parlamentare din 2012 sau la eventualele alegeri anticipate. Candidaţii la posturile de primari şi la posturile de preşedinţi ai Consiliilor Judeţene vor fi candidaţi ai ASR. Peste tot unde este posibil, PSD şi PNL vor avea candidaţi comuni, iar în localităţile unde acest lucru nu va fi sub nici o formă posibil îşi vor acorda sprijin total în turul doi”, spunea Miron Mitrea.

„În judeţele şi localităţile conduse de PDL, candidaţii Alianţei vor fi stabiliţi pe baza unui algoritm simplu care să ţină cont de ponderea naţională a fiecăruia dintre partidele componente, de forţă locală, de popularitate, de sondaje etc. De acelaşi algoritm se va ţine cont şi la întocmirea listelor cu candidaţi pentru consiliile locale şi judeţene. Ţinând cont că alegerile parlamentare sunt uninominale, candidaţii Alianţei vor fi stabiliţi după aceleaşi principii ca la alegerea primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene”, adăuga fostul ministru.
El mai declara că, „evident”, alianţa dintre PSD şi PNL va avea candidat unic pentru postul de premier şi candidat unic pentru postul de preşedinte al României.
„Dacă politicienii din cele două partide vor da dovadă de responsabilitate, curaj şi voinţa politică, cred că Alianţa pentru Salvarea României poate schimba uşor şi democratic actuala Putere. Fără să mai facă apeluri patetice să iasă lumea în stradă”, susţinea Miron Mitrea.

Cum a fost primită atunci în PSD propunerea lui Mitrea, care azi e aplicată aproape la virgulă?
Cam așa: ”Domnul Mitrea? Care ne-a convins sa ne aliem cu PD-L in decembrie 2008? Acum a schimbat o litera si e PNL. Oamenii au nevoie de altceva decat de aranjamente intre partide pentru functii. Au nevoie de solutii. Este un subiect fals si Traian Basescu isi freaca mainile de bucurie vazand ca discutam despre asa ceva(…)Este o tema falsa, care sa acopere si sa dovedeasca faptul ca opozitia in loc sa se lupte cu Emil Boc si Traian Basescu isi aranjeaza scaunele si functiile. Iar daca domnul Mitrea nu va intelege acest lucru, drumurile noastre se vor desparti” declara presei noul lider al PSD, Victor Ponta.

El mai spunea, tăios: ”Vad ca noi iarasi incercam sa ne facem niste aranjamente pentru functii. Pentru ce? Sa-l pun din nou pe domnul Vosganian la Economie sau pe domnul Mitrea la Transporturi? Nu. Eu daca sunt lider al partidului sunt ca PSD sa isi faca datoria fata de cei care ne-au ales, si nu fata de sefii PSD-ului care eventual nu mai pot sa stea fara functii”.

Poate nu întîmplător, între liberalii care au criticat alianța cu PSD și PC s-a numărat, luni, Varujan Vosganian. Fostul ministru nu poate uita, probabil, felul cum, anul trecut, era prezentat de PSD ca un soi de exemplu al ciolanisticii politice.
Din păcate pentru opoziție, e posibil ca nici alți români să nu uite felul cum actuala alianță a fost efectiv, sfîșiată, anul trecut, exact de cei care azi o preamăresc. În felul lui, Mitrea are dreptul la niște explicații și la o recompensă morală pentru faptul că anul trecut era să fie exclus din PSD exact pentru susținerea marii idei politice a momentului actual. Idee care, paradoxal, riscă să aducă acum excluderi pentru delictul contrar de combatere a ei.

La fel cum ar merita explicat, poate, și de ce salvarea României de sub pericolul hidrei portocalii a început, la noua alianță, nu cu negocierea de programe și soluții, ci de parități și de funcții. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998