CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9633 RON DOWN | 1 USD = 4.6099 RON DOWN | 1 GBP = 5.7790 RON DOWN

De ce merg romanii sa culeaga ”mititeii” germanilor

4 comentarii / 3722 vizualizări / 11 aprilie 2020

Germania e disperată: a venit sezonul sparanghelului alb și nu are cine să-l culeagă. Așa că nu ezită să-și pună pîrghiile în funcțiune: doamna Merkel sună la președintele Germaniei, care sună la președintele României, care sună la premierul Ludovic Orban, care sună la ministrul de Interne, care dă ordonanță de scutire a zilierilor de la constrîngerile stării de urgență șamd. Și toate astea pentru ce?

Ei bine, e cazul să lămurim această ciudățenie.

Pentru ceea ce se cheamă ”aurul alb” al germanilor: sparanghelul alb. Categoric, delicatesa nr. 1 a nemților, care mănîncă anual 125.000 de tone de sparanghel alb.
Pentru a ne face o idee, să spunem că românii consumă anual cam 20.000 de tone de mititei. Cum Germania e de patru ori mai numeroasă ca noi, ar echivala cu 80.000 de tone de mititei consumate de nemți. Dar vorbim aici de 125.000 de tone, cu peste 50% mai mult.
În plus, germanii mănîncă respectiva legumă doar în intervalul aprilie-iunie, punctul final al ”Spargelzeit”, numele sezonului de sparanghel, fiind 24 iunie, una dintre sărbătorile sfîntului Ioan Botezătorul, pe cînd noi mîncăm mici tot anul.

Ceea ce înseamnă că patima pentru sparanghelul alb bate micul mioritic la scor.
La fel cum bate celelalte două versiuni, cel verde și cel violet. Dacă SUA, Franța ori Italia mănîncă varietatea verde, în Germania se spune ”alb sau nimic”. În fapt, alb sau verde e aceeași varietate, doar modul de cultivare diferă, la lumină ori la întuneric.
În Germania, ”e un fenomen, e un cult” spun liderii asociațiilor agricole europene.

În mod paradoxal, germanii sunt cunoscuți pentru dezinteresul față de arta culinară, la polul opus față de francezi, astfel că preferă să dea bani puțini pe marfă de supermarket, fără să se intereseze de prospețime ori calitate.
Nu și cînd vine vorba de sparanghel alb, însă.
Aici, se scot bani grei din buzunare și se cumpără, pe cît posibil, direct de la tarabele producătorilor, deși nu există rețete sofisticate de preparare a lui, cel mai adesea doar se fierbe.

”Crezi că drumul către stomacul unui german se găsește cu un cârnat de jumătate de metru? Mai gandeste-te. Sparanghelul alb face ca inima germană să bată mai repede; sulițe lungi și groase, crescute sub nivelul solului (spre deosebire de sparanghelul verde, care este cultivat deasupra solului) și servit cu unt și șuncă. Este imposibil să exagerezi cînd vorbești de cît de mult își iubesc germanii aurul alb” scriau acum cîțiva ani britanicii de la The Guardian.

Se fac în Germania festivaluri ale sparanghelului alb, se organizează trasee turistice pe la fermele producătoare, cu degustări tradiționale, ba se spune că nici chiar politicienii nu ignoră electoral forța sparanghelului alb.
Germanii nu iubesc sparanghelul alb, mai scrie presa internațională, ci îl divinizează, în Beelitz existînd chiar un muzeu dedicat. Malițioșii susțin că asemenea ciudate preferințe culinare reprezintă motivul pentru care, periodic, germanii simt nevoia să-și invadeze vecinii. O teorie neconfirmată științific, încă. Sigur e, însă, că sparanghelul a avut viață grea în Germania din pricina celor două războaie mondiale, care au prăbușit culturile.

Leguma, menționată de Pliniu cel bătrîn încă din antichitate și adusă aici de romani, are formă falică, prilej pentru numeroase glume – nu și în spațiul germanic -, dar, culmea, se spune că există soiuri masculine, feminine și încrucișate, dovadă că a intrat sexismul și în lumea vegetalelor. Și e obligatoriu să fie curățată de sus în jos, niciodată invers. Se mai spune că are efect afrodisiac asupra femeilor, la fel ca țelina asupra bărbaților.
În cultura populară se afirmă că sparanghelul alb era hrana zeilor, a regilor și a împăraților. Alții spun că sparanghelul alb e prima legumă a primăverii, la nemți, și e iubită tocmai pentru că semnalează sfîrșitul iernii.
Și totuși, nimeni nu a reușit pînă acum să explice plauzibil secretul prizei sparanghelului alb la teutoni.

Se știe doar că în fiecare an, la începutul primăverii începe nebunia sparanghelului la nemți și atît. Se vorbește chiar de o euforie aproape religioasă.
A spune în Germania că nu îți place sparanghelul e sacrilegiu.
”Dacă vrei să fii ucis în somn e suficient să iei sparanghelul alb în derîdere suficient de tare ca să fii auzit” scrie, mai în glumă, mai în serios, siteul 40percentgerman.com. Care site chiar comite sacrilegiul, odată ce scrie că sparanghelul alb are gust de picior uriaș de insectă fiartă. Dar cine să îl ia în seamă?
O cincime din suprafața arabilă a Germaniei e dedicată cultivării sparanghelului alb, pentru recoltarea a cca.55.000 de tone pe sezon, restul venind din import.
Marea problemă ridicată de această legumă care zăpăcește nemții e aceea că nu poate fi recoltată decît manual, fiind necesară tăierea rădăcinii cu atenție.
Printre primii est-europeni aduși la recoltat pentru că erau mai ieftini s-au numărat polonezii.
Acum, ștafeta e preluată de români. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Sper ca madam Carmen sa aiba parte in Paștele asta de ceva acțiune din partea lui klaus! Nu de alta dar frau Merckel este fericita deci si pupatorul de dosuri ddr-iste! Deci nu e nevoie de Viagra! Paste Fericit sasule! Arde-o pe Carmen!

  2. Mai, deci, asta era, sparanghelul alb, afrodisiacul femeilor…totusi, de ce-ar vrea nemtii sa le fie femeile mai dornice?! Pentru cine? Ati fost vreodata la o petrecere nemteasca? Pare de absurdistan, sa le spuna cineva ca trebuie rescrisa prioritizarea agricola, e ceva ce nu se leaga…adica nemtzii sunt mari amatori de varza (bogata in bromura, ca de-aia se si facea „abuz” in armata) si de sparanghe alb (afrodisiac pentru femei)…cine, naiba, le face copii astora?! Am motive serioase sa ma tem pentru siguranta „infectatilor” sezonieri…fara legatura…
    P.S. Pe bune, ati mancat sparanghel alb?! E cea mai fada leguma, „bate” pana si topinamburul (napul) fiert…

    • Cine o sa le babardeasca pe nemțoaice? Sirienii, turcii și chiar romanasii nostrii! Cel mai bun exemplu spp cu răvășitoare !

  3. the food is really good.love your all post

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998