CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

De ce nu iese afara?

0 comentarii / 1631 vizualizări / 23 ianuarie 2012

Presedintele Traian Basescu se afla in continuare inchis in conserva de la Cotroceni. In mod simbolic. Pentru ca, asa cum imi sopteste un prieten, nu este deloc exclus sa-si petreaca timpul intr-una dintre nenumaratele locatii Golden Blitz. Sau sa se joace cu ATV-ul. Bulgarindu-se, in pauze, cu doamna Elena Udrea. Dar asa, simbolic, cum spuneam, seful statului sta inchis. Ca o conserva. Si refuza sa comunice cu acel popor pe care, atunci cand era pe cai mari, il invoca tot timpul. Biciuindu-si adversarii cu poporul. Care sunt argumentele logice care il determina pe domnul Traian Basescu sa taca? Si cum va rezolva el chestiunea baii de multime din 24 ianuarie, Ziua Unirii?
Este timpul sa recunosc ca am fost defazat. De ce? Pentru ca, in urma cu doi ani, prevesteam faptul ca seful statului va fi huiduit pretutindeni. Oriunde s-ar afla inconjurat de romani. Asemenea huiduieli au existat in ultimii doi ani dar au fost relativ sporadice. Acum, insa, avem de-a face cu un “huo” cvasigeneral. El nu vine doar din directia localitatilor din Romania in care continua demonstratiile maraton ale unor cetateni care vor demisia lui, demisia Guvernului si alegeri anticipate. Acest “huo” vine, practic, din directia a 90 la suta dintre romani. Dintre romanii aflati in interiorul granitelor si dintre romanii aflati in afara granitelor. Mai poate fi intrerupt acest protest general?
Punctul de ireversibilitate a fost depasit. Cand? In momentul in care, practic, toate partidele au recunoscut ca nemultumirile sunt legitime. Ca protestele sunt indreptatite. Pana si PD-L a fost silit sa recunoasca. Dar care este laitmotivul acestei ample miscari cetatenesti? Laitmotivul este “jos Basescu, jos Guvernul si anticipate”. Toate celelate sloganuri, intreg folclorul extrem de bogat, de inventiv, de plastic constituie fie variatiuni pe aceeasi tema, fie diversiuni. Se stie deja ca cea mai importanta diversiune e sloganul “USL=PD-L”. Se mai stie ca acesta a fost inventat de Mircea Toma, care conduce o organizatie de monitorizare a presei finantata de grupul Niro. Cel mai apropiat grup de afaceri, cu exceptia grupului Golden Blitz, de Elena Udrea si de Presedintele Traian Basescu. Aceasta diversiune are menirea de a aseza o bariera intre demonstratiile de protest din intreaga tara si partidele politice din opozitie care, si ele, doresc demisia Guvernului si alegeri anticipate.
Asadar, Presedintele Traian Basescu sta inchis in conserva de la Cotroceni pentru ca ii este frica sa nu fie huiduit. Sa nu fie huiduit mai mult si mai direct decat este in prezent. Ce ar putea face in eventualitatea in care ar fi inconjurat de o mare multime de oameni? Ce ar putea spune? Ce ar putea promite atunci cand toti ii cer demisia? Ce le poate da la schimb? Al doilea motiv este faptul ca, in eventualitatea in care ar iesi cu o declaratie publica – si, pana la urma, tot va trebui sa iasa –, lansata de altundeva decat din conserva de la Cotroceni, ar putea fi intampinat cu acelasi tip de reactii. Pe de alta parte, daca va vorbi de la Cotroceni, va incita la revolte civice si mai mari. Pur si simplu pentru ca va incerca sa-i minta pe oameni si atunci ii va enerva.
Dar nu mai are incotro. Fie va reactiona, fie nu va reactiona, vine peste el Ziua Unirii. Ar putea lipsi? Cum ar putea organiza el aceasta zi fara a da fata in fata cu cetatenii? O va face la MApN? Va fugi de Alba Iulia? Dar ce vor face principalii sai colaboratori? Unde se va ascunde, de Ziua Unirii, primul-ministru Emil Boc? Unde se vor ascunde presedintele Camerei Deputatilor, doamna Anastase ori presedintele Senatului, domnul Blaga? Cum ii vor evita ei pe cetateni? Sunt tare curios. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998