CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce nu mai merge Basescu la meciul de handbal

0 comentarii / 1989 vizualizări / 14 mai 2010

O declarație mai puțin băgată în seamă a președintelui, în celebra, de acum, conferință de presă de joi, ar putea avea implicații mai adînci decît ar părea la prima vedere: e vorba de renunțarea misterioasă la participarea la returul finalei Ligii Campionilor, dintre Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Viborg.

”Nu, nu merg pentru că am văzut discuţiile legate de cum nu mai încăpeau (ziariștii n.n.) de oameni politici, şi am zis că îl văd la televizor cum l-am văzut şi pe celălalt” a spus Băsescu, întrebat de un ziarist daca merge la meci.

Întrebare: cît de sincer e președintele cînd spune că doar cîteva articole de presă l-au făcut să se răzgîndească? Nu ne propunem să furnizăm un răspuns categoric, ci doar să amintim cîteva momente din trecut. Traian Băsescu e un mare fan al handbalului și a fost prezent la neunumărate partide glorioase. Cea mai spectaculoasă a fost în decembrie 2005, la Sankt Petersburg, la finala Cupei Mondial la handbal feminin, dintre Rusia și România. Atunci, președintele cel intimidat azi de presă a făcut mai multe lucruri de neimaginat: în primul rînd, nu a anunțat autoritățile de la Kremlin că face deplasarea, ceea ce reprezintă o anume încălcare a cutumelor, mai ales că a folosit aeronava prezidențială. Din cauză că autoritățile locale au aflat abia în ultima clipă de vizită s-au produs momente jenante, guvernatorul rus reușind cu greu să organizeze o coloană oficială, drept pentru care oficialii români au și întîrziat la meci; în al doilea rînd, a luat în aeronavă jumătate din guvern, în frunte cu primul-ministru, gest nerecomandat de normele de securitate, pentru că, în caz de accident, România ar fi ajuns la alegeri anticipate. Demn de menționat că, în acel moment, relațiile lui Băsescu cu Tăriceanu erau deja răcite, dar președintele a trecut lejer peste asta, după ce aflase că premierul și restul politicienilor urmau să facă deplasarea cu o aeronavă privată, ceea ce ar fi putut scădea importanța deplasării prezidențiale; în fine, el a intrat pe teren și a împărțit cu mîna lui medaliile pentru handbalistele românce, șocînd pe mai toată lumea. Asta pentru că, potrivit normelor Federației Internaționale de Handbal, medaliile în cauză trebuiau înmînate fie de președintele comitetului de organizare a competiției, fie de un reprezentant național ori local din țara organizatoare.

În alte vremuri, Băsescu nu ar fi ratat nici mort prezența la un meci…

Băsescu a încălcat grosolan și aceste reguli, dintr-un motiv foarte simplu: dorința nebună de a face băi de mulțime, obsesia sa numărul unu, dintotdeauna. Acum, el vrea să se creadă că doar cîteva articole de presă care au criticat asaltul politicienilor la meciurile sportive l-au înmuiat subit și l-au făcut să se răzgîndească, după ce, încă de luna trecută, consilierul prezidențial Mariana Bitang dădea, oficial, ca sigură prezența sa la meci.

Ăsta să fie motivul real? Sau teama că, de această dată, prezența lui Traian în tribune nu va mai fi primită cu urale și aplauze, ci cu huiduieli și obiecte contondente, iar serviciile secrete îl vor fi avertizat, deja, cît de riscantă poate fi, în acest moment, o baie de mulțime? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998