CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

De ce nu merge Iohannis la PPE. Si o bomba care sta sa explodeze

7 comentarii / 5449 vizualizări / 16 octombrie 2015

Presa ultimei perioade se confruntă cu o enigmă față de care nu prea există răspunsuri nici măcar sub formă de ipoteze: de ce are Klaus Iohannis o relație rece cu popularii europeni, mergînd pînă la a boicota reuniunile la nivel înalt ale acestora, ultima, în aceste zile, la Bruxelles?

Deși PPE e cel mai puternic grup politic european, cu aproape 80 de lideri politici de top din 40 de țări, incluzînd zece șefi de stat și de guvern din UE, Iohannis pare complet dezinteresat de o relație cu acesta. El nu a participat nici la importanta reuniune a PPE din iunie, nici la cea din septembrie, nici la cea din această săptămînă, de la Bruxelles, deși s-au discutat chestiuni extrem de importante, de la situația din Grecia la cea a imigranților. E cu atît mai ciudată atitudinea lui Iohannis cu cît grupul PPE reunește figuri grele, precum cea a Angelei Merkel, a lui Donald Tusk, Jean Claude Juncker șamd, care au un cuvînt decisiv în politica uniunii.

Deocamdată nu se știe, oficial, ce motive de reținere are șeful statului român, care, constituțional, dar și în virtutea bunului simț, nu ar trebui să scape vreo ocazie de-a pleda cauza țării noastre pe lîngă marii lideri internaționali.

Neoficial, însă, există unul: potrivit unor surse bine informate din PNL, Klaus Iohannis este deranjat de refuzul popularilor, transmis pe canale discrete, evident, de a o propulsa pe Alina Gorghiu în postul de vicepreședinte al PPE la congresul de la Madrid, din 21-22 octombrie. Poziția popularilor e firească, dacă ne gîndim că Gorghiu e șefa unui partid aflat, pînă recent, în ALDE, unde vota umăr la umăr cu socialiștii europeni.

La amintitul congres, Iohannis figurează pe lista invitaților pe un onorant loc 6, după premierul spaniol Mariano Rajoy, gazda evenimentului, președintele PPE, Joseph Daul, secretarul general Antonio Lopez Isturiz, președintele grupului PPE din PE, Manfred Weber și cancelarul german Angela Merkel.
Pînă la această oră, președintele român nu a confirmat participarea la congres, dar, dacă nu o face, ar fi, probabil, sfidarea supremă, în absența unei motivații foarte serioase.

La congres, în schimb, ar putea cădea o bombă, cu impact uriaș, mai ales în politica autohtonă. Mai precis, este de așteptat, conform ultimelor informații care ne-au parvenit, ca proaspătul membru al PMP, Traian Băsescu, să-și depună candidatura pentru un post de vicepreședinte, la concurență directă cu liberala Anca Boagiu, actuala deținătoare a postului care revine țării noastre și care vrea un nou mandat.
Ar fi o confruntare foarte neobișnuită, între doi politicieni dintre care unul e creația deplină a celuilaltă și între care zvonistica susținea, cîndva, că au existat raporturi și de altă natură decît cea politică.

Dacă Băsescu obține postul respectiv în dauna PNL – mai ales că are o relație excelentă cu popularii și cu președintele Daul, în special – cu doar două zile înaintea congresului PMP la care va prelua șefia partidului, scena politică de la noi se va zgudui zdravăn.
Nu ne rămîne decît să așteptăm pînă la expirarea termenului de depunere a candidaturilor, cu șansa de a vedea cum un conflict politic intern, meciul Băsescu-PNL, se transferă în exteriorul țării. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. part, astea nu sunt lucruri importante pentru romani. la noi se fac 3 km cu 30 milioane de euro (intre A3 si soseaua de centura) de catre talharii din psd

  2. nu se duce pt ca pricepe greu ce se discuta pe-acolo si nici nu se pricepe la nimic altceva decat sa „faca” case din meditatii.. cum asta nu-i intereseaza pe populari s-ar face de ras, si-atunci, ravasitoarea si minunata „prima doamna” nu-l lasa, ca sa nu-i strice imaginea. .

  3. De ce sa n-o puna cei din PPE pe Alina Gorghiu in locul Ancai Boagiu? S-ar inlocui o scandalagioaica cu o zarzavagioaca. Care-i problema?

    • O sa vin neaparat la amelbe concerte, mai ales ca-mi face placere de fiecare data sa te aud cantand. PS: de cand am fost cu tine la Violeta’s acum nu ma pot abtine sa nu ma duc aproape zilnic.E super! Mi-a placut tare mult

  4. […] editorial Inpolitics.ro, Bogdan Tiberiu Iacob aminteste faptul ca Iohannis a evitat de mai multe ori participarea la […]

  5. It is very important to take some seuiros steps to ensure the safety of workers and other people. Some guidelines should be made and implemented on the road and industry to ensure the safety.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998