CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce nu poate Dragnea sa-l rada pe premierul Grindeanu

1 comentariu / 6215 vizualizări / 13 iunie 2017

Răspunsul e mai simplu decît s-ar crede: pentru că riscul de a declanșa o situație absolut inimaginabilă pînă de curînd sunt atît de mari, încît pînă și un non-vizionar politic (să nu-i spunem altfel) precum Liviu Dragnea, trebuie să-și dea seama că nu se poate juca cu focul.

Informații care se adună cu repeziciune din mai multe direcții, pe măsură ce trec orele, indică faptul că mîine, la reuniunea conducerii PSD, se va cere oficial premierului Grindeanu să demisioneze din funcție, ceea ce va atrage schimbarea întregului guvern.

Liviu Dragnea este decis să retragă sprijinul politic Executivului actual și să meargă la Cotroceni cu alt premier, fie el și de la UDMR, conform ultimelor zvonuri. O glumă politică bună, am spune.

Că liderul PSD a dat din coadă în ultima vreme, cuminte, pe lîngă Iohannis, se vede cu ochiul liber. Era rolul și datoria liderului partidului de guvernămînt să atragă public atenția asupra unui evenimente de o gravitate extremă, anume absența oricărui ministru din delegația care a mers la Casa Albă, în primul rînd a miniștrilor de Externe și al Apărării.

O absență de care se face vinovat în mod direct Palatul Cotroceni.
Dragnea nu a făcut-o.
Ar putea fi un semn că speră într-o atitudine de curtoazie reciprocă a președintelui, în cazul numirii unui nou premier.

Și totuși, riscul ca lucrurile să ia altă turnură este uriaș.
În primul rînd, dacă Sorin Grindeanu refuză să demisioneze, Dragnea nu are decît varianta moțiunii de cenzură contra propriului cabinet, ceea ce l-ar băga, cu adevărat, în istoria politicii mondiale, dar nu la capitolul exemple pozitive.
Pe de altă parte, însă, ce face PSD dacă Grindeanu demisionează/e demis și Iohannis refuză un nou premier de la PSD?

Conjunctura aberantă creată i-ar permite să ridice o asemenea problemă fără ezitare.

Un partid care își dărîmă după doar 6 luni propriul guvern dovedește că nu e pregătit să guverneze și trebuie să lase locul altora. Un partid care decide singur că 20 de miniștri – de el numiți – nu iau notă de trecere pentru activitate, după 6 luni, nu merită să mai fie lăsat la butoane.

Fostul premier Victor Ponta chiar are dreptate cînd spune: „Sper ca prim-ministrul Grindeanu să-și continue activitatea și să nu ne facem de râs. După ce anul trecut ne-am făcut de râs susținând guvernul Cioloș, acum nu vreau să ne facem de râs că ne dăm jos guvernul nostru PSD”.

Cum, pînă la desemnarea noului premier, se termină și congresul PNL, Iohannis poate nominaliza fără rezerve un premier de la liberali, care să încropească majoritatea necesară în parlament.

Unii ar obiecta că nu ar reuși să facă asta.
Și că noul guvern ar pica la votul parlamentului.
Ar pica, poate.
Dar numai o dată.
La al doilea vot, PSD s-ar trezi cu o problemă și mai mare în față: perspectiva dizolvării parlamentului și a alegerilor anticipate.

Unele la care, oricît de prost ar sta opoziția, e greu de crezut că ar mai aduce PSD scorul din decembrie.
Și că ar asigura noilor aleși aceleași fotolii parlamentare.

În plus, sunt șanse reale ca o parte a PSD care nu îl mai înghite pe Dragnea să voteze în favoarea noului premier doar pentru a forța, ulterior, debarcarea liderului PSD din funcție.
E imposibil ca Liviu Dragnea să nu își fi făcut și el asemenea calcule.
Tocmai de aceea, e greu de crezut că PSD va merge pînă la a-și executa propriul cabinet.
Doar dacă nu o exista un plan de culise a cărui finalitate e tocmai distrugerea programatică a (încă) celui mai mare partid. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: Aktual24.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. un premier care a intrat in PSD a doua zi dupa pierderea alegerilor din 96 (probabil la ordin) si care acum si-a adus drept consilieri patru fosti sereisti (probabil tot la ordin), totusi a cui a fost ideea cu Grindeanu premier, a lui Ilie Sarbu, a lui Ponta, a lui Rus, a lui Maior??!! ca a lui Dragnea sigur nu a fost!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998