CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce nu se da Boc dus din fruntea guvernului

0 comentarii / 1895 vizualizări / 12 aprilie 2011

Răspunsul la această întrebare care frămîntă mulți observatori ai scenei politice este mai simplu decît s-ar părea: pentru simplul fapt că premierul nu are cîtuși de puțin garanția fermă că va cîștiga, în compensație, președinția PDL la congresul de luna viitoare, astfel că așteaptă derularea evenimentelor mai înainte de a lua o decizie. Chiar dacă asta îl irită, oarecum, pe Zeus, care ar dori ca protejatul lui să plece înainte de congres pentru ca românii să nu rămînă cu impresia că micul politician l-a șantajat pe ditamai șeful statului.

Impresia lăsată de gruparea Boc în ultimele zile este că premierul a cîștigat deja lupta cu Vasile Blaga pentru șefia partidului, fiind o chestie de zile chiar abandonul rușinos al acestuia. De fapt, Valeriu Tabără chiar e trimis în presa de azi să declare că tot PDL ar aștepta acest forfait. Moțiunea lui Boc e semnată de 150 de oameni, a lui Blaga de numai 35. La lansarea moțiunii, ieri, Boc a fost încadrat de o armată de susținători, Blaga a venit cu doi-trei oameni. Pînă și fiica președintelui e scoasă la înaintare să articuleze cîteva vorbe despre calitățile lui Boc, care merită să îl înfrîngă pe Blaga pentru că acesta nu va crește partidul în sondaje. Cînd o spune EBA, înseamnă mult, am zice noi, malițioși…În fine, Boc anunță, triumfalist, că nu are de gînd să renunțe la funcția de premier, despre Blaga se lansează informații pe surse că ar fi gata să renunțe la candidatură dacă i se dă funcția de președinte executiv, deocamdată inexistentă.

Una peste alta, un tablou grozav al marșului glorios al lui Boc către șefia PDL, în raport cu imaginea aproape dezolantă pe care o lasă contracandidatul său.

Un tablou poate prea grozav, am îndrăzni să spunem.

Politica ultimelor două decenii a arătat, la noi, că cele mai triumfale marșuri către vîrfuri s-au împotmolit exact în punctul culminat. Iar alții au fost cei care s-au așezat în tronul învingătorului. Congresul PDL are mari șanse să respecte, și el, această regulă. Informațiile care ne-au parvenit pe mai multe căi, în ultimele zile, relevă că, în spatele spoielii aurite a grupării Boc se află temerea tot mai acută de înfrîngere. Sprijinul larg de care se bucură Vasile Blaga în filiale se va manifesta în mod cert la congres, în ciuda presiunilor la care au fost supuși mulți lideri, pentru a schimba taberele. (În plus, se observă cu ochiul liber că în spatele lui Boc stau foarte mulți foști liberali, în timp ce Blaga adună, mai degrabă, democrații pur-sînge). Blaga a ales acțiunea discretă și refuzul ieșirilor spectaculoase în media. În tabăra premierului se consumă, în schimb, prea multă energie pentru imagine pentru a nu apărea anumite dubii; dacă e atît de sigur de victorie, de ce se recurge la asemenea demonstrații mediatice de forță și de ce se sugerează retragerea lui Blaga? Cumva Boc e atît de ”tare” încît visează să candideze singur, sau doar împotriva lui Paleologu, această Simona Marinescu pe stil nou a PDL?

În realitate, marea problemă a lui Boc este că semnătura de sprijin de pe moțiune nu se convertește automat în voturi la congres. Pentru că votul este secret, conform legii partidelor, și s-au luat din timp măsuri, din datele noastre, pentru a nu apărea defecțiuni, în sensul posibilității supravegherii votului, așa cum se mai întîmplă la moțiunile din parlament. Votul se va exercita într-o cabină securizată, aflată la o distanță apreciabilă de masa cu buletine de vot, ștampilele vor fi ținute în maximă siguranță șamd. Singura modalitate teoretică de control al votului ar fi fotografierea buletinelor, în cabină, cu telefonul mobil, dar și aici se ia în calcul obligativitatea predării celularului înaintea intrării în cabină.

Altfel spus, Boc se confruntă cu perspectiva de a păți ca non-comuniștii din Moldova, la ultimele alegeri, cînd alegătorii una au declarat pentru institutele de sondare și alta au votat în cabine. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998