CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce nu trebuie retras premiul Societatii Timisoara lui Augustin Lazar

13 comentarii / 4989 vizualizări / 9 aprilie 2019

Societatea Timișoara a respins zilele trecute solicitarea Asociației 15 Noiembrie 1987 de a retrage premiul acordat procurorului general anul acesta, pe motiv că un fost complice al regimului comunist de represiune nu ar merita asemenea onoare. Liderii societății au argumentat ”că, în prezent, criteriile care au determinat acordarea premiului sunt valabile. Criteriul principal a fost corectitudinea, reziliența, perseverența cu care Augustin Lazăr a apărat justiția și independența justiției”. Nu știm dacă chiar așa stau lucrurile, dar sigur e că retragerea distincției ar fi o mare greșeală, după cum vom releva mai jos.

Premiul lui Augustin Lazăr nu trebuie retras, pe scurt, pentru că procurorul general stă foarte bine în panoplia societății Timișoara. Este încadrat perefect de mai toți menestrelii statului-paralel, toți cei care au susținut de-a lungul anilor abuzurile justiției și încălcarea grosolană a drepturilor omului, toți adulatorii DNA și ai Laurei Kovesi, personal. A-l retrage pe Augustin Lazăr ar însemna să lase peisajul mai sărac și nu ar fi drept.
Creată după Revoluție pentru a celebra personalități de seamă ale politicii ori ale societății civile, Societatea Timișoara și-a făcut ”mîna” timp de cîțiva ani acordînd premii unor oameni cu adevărat de seamă, de la Corneliu Coposu și regele Mihai la Monica Lovinescu ori Ticu Dumitrescu.
La un moment dat, membrii societății au virat însă spre preamărirea susținătorilor necondiționați și total devotați ai campaniei anticorupție.
Între cei onorați cu premii sau numiți membri de onoare ai ST se numără întreaga DNA și Laura Kovesi, Mălin Bot, Monica Macovei, Mircea Mihăieș, Horia Patapievici, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Traian Ungureanu, Rise Project, Liviu Avram, Mădălin Hodor, Andreea Pora, postul de televiziune Digi 24 plus redactorul șef Cosmin Prelipceanu etc.
A fost premiat, de asemenea, disidentul Radu Filipescu, devenit, azi, coleg de onoruri cu unealta comunistă Augustin Lazăr.
Pe lista decoraților societății Timișoara se numără și cunoscutul disident Vasile Paraschiv. Pe 1 decembrie 2008, ne amintim, Vasile Paraschiv a refuzat public Ordinul Național ”Steaua României” oferit de președintele Traian Băsescu, declarînd:

„Domnule preşedinte, vă mulţumesc pentru înalta distincţie ce aţi hotărât să mi-o acordaţi astăzi, dar eu sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist, la fel ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi până azi, împotriva cărora eu am luptat din 1968 şi voi continua să lupt pe cale legală şi democratică până la ultima bătaie a inimii. Eu nu sunt ca un câine, căruia dacă îi dai o felie de salam el nu mai latră, tace din gură şi te lasă să intri în curtea stăpânului şi să furi totul. Eu nu vreau de la dumneavoastră, domnule preşedinte, decoraţii, bani, funcţii etc. Eu vreau dreptatea şi adevărul pentru întregul nostru popor, adică exact ceea ce aţi promis dumneavoastră poporului nostru în noiembrie 2004 şi care pe mine m-a atras ca un magnet, dar din nefericire nu v-aţi respectat promisiunea făcută, m-aţi minţit şi m-aţi indus în eroare şi pe mine şi întregul nostru popor cu promisiuni pe care nu vi le-aţi respectat niciodată”.

Dacă nu ar fi murit în 2011, e probabil că Vasile Paraschiv ar fi returnat, azi, premiul societății, după ce s-ar fi trezit camarad cu un prigonitor al disidenților.
Și legendarul Elie Wiesel a returnat ordinul ”Steaua României” după ce aflase că împărtășește premiul cu C.V.Tudor, dovadă limpede că toxicitatea unei companii nu poate fi compensată de greutatea niciunei distincții.

Rămîne de văzut cîți dintre oamenii onești premiați de ST vor accepta, de aici încolo, să ”coabiteze” în galeria de onoare cu fostul prigonitor al disidenților regimului comunist.

Cu adevărat interesant e, însă, alt aspect: în 2005, ST i-a premiat pe cei patru autori ai legii Lustrației, Mona Muscă, Viorel Oancea, Eugen Nicolăescu și Adrian Cioroianu cu un premiu purtînd numele revoluționarului anticomunist ”Ion Monoran”.
După dezvăluirile privind colaborarea cu Securitatea, ST i-a retras, prompt, Monei Muscă atît premiul cît și statutul de membru de onoare. Și totuși, oricîte note informative ar fi dat, e greu de presupus că Mona Muscă ar fi produs mai mult rău decît refuzurile pe bandă ale procurorului comunist Lazăr de a elibera deținuții politici pe motiv că nu s-au reeducat suficient în spiritul eticii și al echității socialiste.

De ce a fost societatea Timișoara atît de intransigentă, cîndva, cu Mona Muscă și e, azi, atît de tolerantă, ba chiar susținătoare ferventă a fostului procuror comunist Augustin Lazăr?
O întrebare care merită să dea de gîndit, pentru că nu e exclus să aibă legătură strînsă cu jocuri înalte care se fac atunci cînd cineva trebuie trîntit sau, după caz, protejat de sistem. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Securitate a dobândit ong-urile în timp, prin finanțări ciudat și șantaj. Acum ST nu mai e cum era pentru că s-a schimbat acționariatul.
  La noi prinde bine esculderea Monei Muscă și păstrirea lui Augustalin Lagăr. Mie de torționarul Negulescu îmi pare rău, mi-e c-o să sugă ciorapu.

  • Acest mesaj NU apartine adevaratului Franklin, ci unui postac retardat si frustrat, dupa cum, probabil, lesne v-ati dat seama.

   • Negulescu deja suge ciorapu. Lazăr urmează, după Kovesi, bineînțeles.

 2. atata zgomot,justitia are anticorpi,isi rezolva singuri problemele,dar basescu…..

  • Anticorpii Coldea, Kovesi, Dumbravă și mulți alții au fost îndepărtați. Culoarele, protocoalele, tinichelele, adevărata societate civilă ne încurcă rău. De-am fi fost și noi mai discreți în paukerismul și bolșevismul nostru.

   • Nici aceasta postare NU apartine adevaratului Franklin, ci tot postacului mesedist, insa de aceasta data, Franklin aproba, totusi, mesajul prostovanului

    • Sunt un biet postac muiesereist cu ciorapu în gură.

 3. Nu va fie teama. Lazarica pica. Si nici nu se ridica.
  Mergeti dupa fenta patzerilor, cand o sa va dati seama ca ati fost trasi pe sfoara, o sa va treziti in curte cu un procuror care face tic-tac, tic-tac, …

  • Trasul pe sfoară e specialitatea noastră de bază la Securitate. Țeapa, tunul, sunt elementare.

   • Te-ai grabit prostovane si ai mancat (si) o litera, boulene. Scrie mai rar, fa pause mai lungi, nu dispera

    • Lumea mă știe de gunoi securist bolnav de prostie, membru USRI, fost postac la Hanul Mușchetarilor sub pseudonimul D’Artagnan, blog de satiră securistă pentru prostovani ca noi.
     O literă lipsă poate aduce un detaliu în plus.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998