CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce nu va face Traian Basescu dezvaluiri despre candidatii prezidentiali

2 comentarii / 2677 vizualizări / 6 august 2014

Președintele a anunțat, ieri, la TV, că pregătește dezvăluiri fierbinți despre candidații prezidențiali, în condițiile în care unii dintre ei ar fi ”uitat” să treacă în CV-uri diverse lucruri, inclusiv colaborarea cu ”anumite instituții”, probabil nu Crucea Roșie ori ACR. ”O să-i dezbrac în public” promite președintele, dar avem serioase dubii că se va ține de cuvînt, din motive pe care le vom expune mai jos.

Dacă face respectivele dezvăluiri de campanie, Traian Băsescu își dă puternic cu stîngul în dreptul, și asta din două motive.

Pe de-o parte, acum cinci ani, în preajma precedentelor alegeri, el a declarat public, într-un interviu dat OTV, că a avut acces, ca președinte, la informații incendiare, care ar fi putut ocupa întreaga piață media.

Totuși, Băsescu a spus în clar, însă, că nu are de gînd să folosească respectivele informații ca muniție de campanie:

”Nu ştiu dacă vă daţi seama câte trec prin mâna unui preşedinte timp de cinci ani, câte documente oficiale ale statului român. Aş fi putut, dacă nu eram responsabil, să folosesc documente şi informaţii de să ţinem toată piaţa ocupată, dar ce fel de preşedinte aş fi fost eu dacă utilizam instituţiile statului în campanie? O dată. În al doilea rând, în tot acest mandat obiectivul meu a fost credibilizarea instituţiilor. Aduceţi-vă aminte cum era SRI, când am devenit preşedinte. Era instituţia care ţinea dosarele, era instituţia de la care scăpau documente. Aţi văzut acum vreun document scos pe piaţă de la SRI? Aţi văzut informaţie de la SRI, utilizată în această campanie? Nu. Cred că acesta este statul democratic şi cred că acesta este comportamentul normal al unui preşedinte în funcţie(…) Câte aş putea să spun eu despre Omar Hayssam şi totuşi tac. Nu lucruri mărunte… lucruri de bani, de firme, de… Nu vreau să discutăm asta. Sunt în investigaţie, sunt informaţii, le utilizează Parchetul. Nu sunt pentru uzul unui preşedinte în campanie. Sunt pentru statul român, ca să reuşească să recupereze golurile, pe care le-a creat acest Omar Hayssam, împreună cu oameni politici români, care astăzi sunt în plină efervescenţă” afirma președintele.

A se pune acum pe dezvăluiri exact de acest calibru ar însemna să intre într-o violentă contradicție cu propriile principii enunțate acum cinci ani.

Pe de altă parte, majoritatea zdrobitoare a candidaților vehiculați în acest moment au avut legături directe, inclusiv instituțional, cu președintele, caz în care s-ar naște întrebarea firească de ce Traian Băsescu nu și-a amintit decît acum trecutul nebulos al respectivilor?

A devoala, să zicem, legături neprincipiale cu fosta Securitate ale Monicăi Macovei, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Cristian Diaconescu, Călin Popescu Tăriceanu ori Cătălin Predoiu ar însemna un autogol prezidențial de proporții.

Cine a susținut-o pe Macovei în postura de arhanghel al Justiției, cine i-a numit premieri pe Tăriceanu ori Ponta, cine i-a semnat decretul de ministru lui Predoiu, cine l-a vrut premier pe Klaus Iohannis, la un moment dat, cine l-a încălzit la sîn în ultimii ani pe Cristian Diaconescu?

Evident, Traian Băsescu.

Nimeni nu ar putea crede că președintele a descoperit abia zilele trecute petele negre din biografiile lor, deci ar risca acuzația severă de tăinuire, în cazul lor, amar și amar de timp. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S. Că veni vorba de anul electoral 2009, Băsescu s-a arătat foarte iritat, de la izbucnirea scandalului Mircea Băsescu, de faptul că lui i se pun în cîrcă de către adversari faptele fratelui său. A uitat cu grație cum, în preajma alegerilor din 2009, îl ataca furibund – el, Udrea și acoliții lor din presă – pe Mircea Geoană pentru faptul că Ionuț Costea, cumnatul acestuia, deținea șefia Eximbank cu salariul uriaș de 25.000 de dolari pe lună. Nimeni nu a dovedit pînă azi că Geoană fusese cel care aranjase postul respectiv cumnatului, dar s-a împiedicat, oare, Băsescu de un ”amănunt” atît de nesemnificativ?

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. De la aceasta zdreanta te poti astepta la orice.

  2. Newsnext
    cares nothing but accurancy

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998